Gjennombrudd i Nordsjøen

Emerson Process Management AS har i høst nådd en milepel. Total E&P Norge AS har tildelt Emerson ICSS (Integrated Control and Safety System) kontakten for Martin Linge feltet.
Dette er Emersons første ICSS leveranse i norsk del av Nordsjøen. En kontrakt som kan bety mye for selskapet i fremtiden.

Martin Linge feltet, som tidligere het Hild, er et felt som både inneholder gass, kondensat og oljereservoar. Utbyggingen innebærer bygging av ny integrert brønnhode-, produksjons- og innkvarteringsplattform. Behandlet gass vil bli eksportert til St. Fergus i Storbritannia via en ny tilkopling til den eksisterende rørledningen Frigg UK Pipeline (FUKA). Oljen vil bli ført over til en FSO (Floating Storage and Off-loading) for separasjon og off-loading. Kontrakten omfatter ICSS leveranse for hele prosjektet, inklusiv overvåking av krafttilførsel fra land og fjernkontroll fra base i Dusavika.

Salgsdirektør Knut Glenna fra Emerson Process Management forteller at det er kjent Delta V teknologi som skal benyttes. Total anser sikkerhet og kontrollsystemene som virksomhetskritiske og for å sikre gode løsninger er Totals filosofi at ICSS leverandøren må tidlig in i prosjekteringsfasen. Derfor ble kontrakten inngått før EPC (Engineering, Procurement and Construction) leverandør er valgt. Etter ønske fra Total har Emerson inngått et tett samarbeid med HIMA når det gjelder sikkerhetssystemene.

Omfattende kontrakt
- For Emerson gir en kontrakt av dette omfang et godt fundament for å utvikle organisasjonen i Norge videre, sier Glenna. Det norske engineeringsteamet vil bli organisert så nær oppdragsgiver som mulig, men vi vil benytte Emersons globale prosjektorganisasjon som innebærer at vi i dette prosjektet vil utnytte ressurser i Europa og Asia. Men det er den norske organisasjonen som skal styre prosjektet understreker Glenna.

Minst like viktig som prosjekteringsdelen av prosjektet er at vi skal yte service i mange år til installasjonene som Martin Linge utbyggingen omfatter. Emerson har lang erfaring med denne type prosjekt og service tjenester globalt, men også i Nordsjøen utenfor norsk sektor. Blant annet leverer Emerson for tiden flere prosjekter på engelsk sektor. Med erfaringen vi tilegner oss i forbindelse med dette prosjektet, står den norske Emerson organisasjonen godt rustet til å ta hånd om andre leveranser på norsk sokkel.

Martin Linge-utbyggingen
Martin Linge er en ny feltutbygging i Nordsjøen. Feltet inneholder gass/kondensat og olje, og funnet ble opprinnelig gjort for over 30 år siden. Rettighetshavere er Total E&P Norge (operatør) med 51 %, Petoro 30 % og Statoil 19 %.

Martin Linge(tidligere Hild) ligger nær delelinjen til britisk sektor, omtrent 42 km vest for Oseberg. Reservoarene er strukturelt komplekse og inneholder gass ved høy temperatur og høyt trykk. Olje- og gassreservoarene skal bygges ut med en fast produksjonsinnretning. Brønnene blir boret med en flyttbar oppjekkbar innretning.

Total-gruppen tilstreber å minimere sitt miljømessige fotavtrykk av hensyn til en bærekraftig utvikling. På denne bakgrunn kommer Hild til å få kraftforsyning fra det norske strømnettet på fastlandet via en ny 170 km lang kabel, den lengste vekselstrømskabelen fra land til en offshoreplattform i verden. Denne tekniske løsningen er i tråd med norske myndigheters langsiktige mål om å bremse CO2-utslippene fra virksomheten på sokkelen. Kabelen skal også inkludere fiberoptikk for overvåking og kontroll av innretningene til havs fra Totals operasjonssenter i Stavanger.

Fakta om feltet
· Ligger i Nordsjøen, 42 kilometer vest for Oseberg og 180 kilometer vest for Bergen
· Vanndybde på 115 meter
· Antatte reserver er 190 millioner oljeekvivalenter
· Planlagt produksjonsstart er fjerde kvartal i 2016

”Hild-utbyggingen (feltet er omdøpt til Martin Ling) er en viktig milepæl for Total i Norge, og kan gjennomføres takket være betydelige teknologiske fremskritt. Innovasjon har åpnet opp nye muligheter for Total utenfor kysten av Norge, hvor vi kommer til å fortsette å investere gjennomsnittlig om lag USD 2 milliarder per år i løpet av de neste fem årene. Norge vil i de kommende årene fortsette å være en av de største bidragsyterne til gruppens produksjon,” sa Patrice de Viviès, konserndirektør for leting og produksjon i Nord-Europa.



Total i Norge

Total har eierandeler i 79 utvinningskonsesjoner utenfor Norskekysten, hvorav 17 som operatør.

I 2011 er flere utbygginger satt i gang, i hovedsak Ekofisk Sør og Eldfisk II der Total har en deltakerandel på 39,9 %.

Hindre uønsket inntrengning

Red Lion RAM 6021, som forhandles av Autic, presenterer en ny industriell ruter for å integrere industrielle automasjonsnettverk med virksomhetens øvrige nettverk
Les mer

Øker brukeropplevelsen ved måling av gass

Honeywell introduserte nå strømningsmåler og gassvolumberegner som sikrer en pålitelig og mer intuitiv løsning for konvertering av fiskalt gassvolum.
Les mer

Rask dataoppsamling og analyse

Emerson Process Management introduserer CSI 2140 Machinery Health Analyzer, neste generasjonen av sine portable verktøy for analyse av maskinvibrasjoner for å avdekke potensielle problemer før de forårsaker uplanlagt stopp.
Les mer

Samler alle funksjoner

Nordgrens tretrinns filtreringssystem presenterer en ideell måte for å beskytte sensitivt nedstrøms utstyr mot skade eller feil, noe som forlenger levetiden.
Les mer