Viktig standard

Økt krav til effektive produksjonsløsninger krever at automatiseringssystemer og elektriske installasjoner integreres i størst mulig grad. Standarden IEC 61 850 legger grunnlaget for slik integrering.
IEC 61580 serien av standarder var i utgangspunktet utviklet for beskyttelse av og automatisering i understasjoner i elektriske fordelingsanlegg. Standarden er utviklet og dekker nå et bredt spekter som engineering, datamodeller, kommunikasjon og konformitets tester. Standarden gir rammeverket for integrasjon på alle nivåer i et anlegg, fra utstyrsnivå til overordnet kontrollsystem.

Artikkelen er utarbeidet av Jonas Lidén, ved Kungliga Teknska högskolan. For lesere som er ukjent med standarden anbefaler vi at Appendiks 1 leses først. Flere leverandører av kontrollsystemer tar denne standarden i bruk i sine løsninger. Det er derfor viktig at også sluttbrukere blir kjent med standarden.

Dokumentet kan lastes ned her.

Spar tid i ingeniørprosjekt

I et konkurransepreget marked stiger presset på ingeniører og maskinkonstruktørene for å oppnå mer med mindre tidsforbruk. Festo har utviklet en rekke verktøy for å effektivisere ingeniørarbeid.
Les mer

Trådløs feltbus utfordringer

Med fremveksten av trådløs utstyr øker bruken av trådløs feltbussløsninger. I industrielle omgivelser kan prosessforhold eller utstyr lage forstyrelser i den trådløse overføringen.
Les mer

Ulike kommunikasjons grensesnitt

Framtiden for AS-Interface er lys, selv om også slagordet “Fremtiden tilhører IO link”er introdusert. Som nevnt er det mer enn 300 produsenter i dag og de ser for seg en rivende utvikling i antall installerte noder de neste årene.
Les mer

Kommunikasjon tilpasses brukernes behov

Moderne kontrollsystemer og elektriske distribusjonsanlegg stiller krav til kommunikasjonsløsningene. Oppmerksomheten har i stor utstrekning vært rettet mot feltbussystemer som kan overføre store mengde data.
Les mer