Ulike kommunikasjons grensesnitt

Framtiden for AS-Interface er lys, selv om også slagordet “Fremtiden tilhører IO link”er introdusert. Som nevnt er det mer enn 300 produsenter i dag og de ser for seg en rivende utvikling i antall installerte noder de neste årene.
Automatiseringsbransjen er i hovedsak delt i to, en som jobber med Prosess automatisering (PA), og en som jobber med Fabrikk automatisering (FA). PA har tradisjonelt hatt fokus på analoge signaler, både når det gjelder inn- og utgangs signaler. Typiske signaler her er 4-20 mA sløyfer for trykk, temperatur, ventilstyring og liknende. FA har hatt en overvekt av digitale signaler, av/ på, start / stopp c.

Av Agnar Sæland, Pepperl+Fuchs

Styresystemene som benyttes er også et resultat av dette. I PA verden er det ofte store DCS systemer med stor datakraft og godt utviklede reguleringsalgoritmer etc. I FA verden har mindre PLS (Programmerbar Logisk Styring) systemer vært rådene, og historisk sett er ble disse markedsført som relèerstattere.

Økt datamengde
Fra midten av 80 årene økte tilgjengelig datakraft eksponensielt og dermed krav om flere sensorer og mer informasjon til styresystemene. Og dermed dukket kravet om økt kapasitet på signaloverføring opp, og de første feltbusser dukket opp. Spesielt i PA industrien, der det også var ønske om mer informasjon fra en sensor enn det som var mulig å overføre på en standard sløyfe.

Emerson ( Rosemount) hadde allerede sin Hart Protocol tilgjengelig, en dataprotokoll som var overlagret standard 4-20mA signaler.

I utgangspunktet ble det en kamp mellom europeiske og amerikanske miljøer der Siemens med sin Profibus og Emerson (Rosemount) med sin Fieldbus Foundation var de største aktørene. I dag lever begge i beste velgående og er markedsledere når det gjelder PA prosjekter.

Økt interesse
Rundt 1990 ble maskinbyggerne (FA) først og fremst i Tyskland også interessert i feltbuss, med bakgrunn i ønske om å få mer informasjon fra sensorene, men også muligheten for å overføre flere signaler i en kabel. Dette ble starten på AS-Interface. Fra en sped begynnelse med 11 medlemmer i 1991 har antall firma og leverandører som benytter AS-Interface økt til mer enn 300.

Fra å være ett system for små maskiner utviklet systemet seg over en 10 års periode til å bli ett anerkjent system også for bruk i tradisjonell industri. En nøkkelfaktor her var muligheten til å kommunisere med andre feltbusser som for eksempel Profibus. I dag kan det leveres AS-Interface gateway for kommunikasjon med de fleste andre feltbusser på markedet, Profibus, Modbus, Interbuss og så videre. Og med introduksjonen av Industrielt Ethernet har gatewayer for dette også dukket opp med ulike protokoller som for eksempel Profinet og Modbus.

Gå til: http://issuu.com/amnytt_magazine/docs/amnytt-nr-4-2012?mode=window side 20 til 25 for se hele artikkelen.

Spar tid i ingeniørprosjekt

I et konkurransepreget marked stiger presset på ingeniører og maskinkonstruktørene for å oppnå mer med mindre tidsforbruk. Festo har utviklet en rekke verktøy for å effektivisere ingeniørarbeid.
Les mer

Trådløs feltbus utfordringer

Med fremveksten av trådløs utstyr øker bruken av trådløs feltbussløsninger. I industrielle omgivelser kan prosessforhold eller utstyr lage forstyrelser i den trådløse overføringen.
Les mer

Ulike kommunikasjons grensesnitt

Framtiden for AS-Interface er lys, selv om også slagordet “Fremtiden tilhører IO link”er introdusert. Som nevnt er det mer enn 300 produsenter i dag og de ser for seg en rivende utvikling i antall installerte noder de neste årene.
Les mer

Kommunikasjon tilpasses brukernes behov

Moderne kontrollsystemer og elektriske distribusjonsanlegg stiller krav til kommunikasjonsløsningene. Oppmerksomheten har i stor utstrekning vært rettet mot feltbussystemer som kan overføre store mengde data.
Les mer