Profilen - HYBRIDEN Tron Saastad

-For meg er mennesket det viktigste når en organisasjon skal utvikles. Jeg er en hybrid. Skal organisasjoner som håndterer avanserte teknisk produkter lykkes, er det selvsagt at også god teknisk kompetanse forefinnes. Det er i bunn og grunn ikke noe motsetning å bry seg om det enkelte menneske og samtidig ha interesse for teknikken, mener Tron Saastad.
Både når det gjelder mennesker og salg av tekniske produkter må det, etter Trond Saastads oppfatning, enkes langsiktig. Han vet godt hva han snakker om. Tron har både etablert eget firma, ledet en vellykket omorganisering og utviklet et strategisk samarbeid med en asiatisk produsent. Etter kun halvannet år hos Beijer Electronics i 1985 overtok Tron Saastad sjefsstolen. Oppgaven til den unge administrerende direktøren var å bedre selskapets situasjon. De svenske eierne så at mulighetene i det norske markedet var langt bedre enn som til da var realisert.

- Slike endringsprosesser tar tid. Vi skal både endre organisasjonens struktur og menneskenes adferd. Jeg lærte mye av å delta i Solstrandprogrammet. Kort fortalt er dette programmets målsetting å utvide lederes organisasjonsforståelse og innsikt i ledelsesprosesser. Programmet omfatter fire to ukers samlinger over 1,5 år, og tilbyr fordypning i ledelsesmessige og organisatoriske tema. Deltakelsen ga meg god innsikt i de prosessene som må gjennomføres for å utvikle gode organisasjoner. Vi greide å snu utviklingen i Beijer i en positiv retning, men det tok noe lenger tid enn jeg først antok. Det var en viktig del av erfaringen med å ha ansvar for å utvikle både en organisasjon og menneskene, sier Tron.

Må være spennende
For å kunne utvikle en organisasjon må vi huske at menneske et det viktigste. Skal personer trives må de ha interessante og utfordrende oppgaver. Lederens oppgave er å utvikle spennende arbeidsplasser. Det kan man gjøre i Trons bransje.

-Produktene vi forhandler er avanserte og anvendelsesområdene mange. De rette personene får mulighetene til å benytte en rekke forskjellige egenskaper i bransjen vår. Etter 22 år hos Beijer Electronics besluttet Tron å etablere egen virksomhet.

- Da jeg returnerte fra oppholdet i Taipei hadde det utviklet seg en interesse for å prøve noe annet en å lede en teknisk organisasjon. Forholdene lå til rette for at han kunne bruke noe tid på å vurdere forskjellige alternativer. Disse overlegningene endte opp med at han på nytt reise rundt omkring i verden for å finne aktuelle agenturer i automatiseringsbransjen. Ønsket om å forlate automatiseringsbransjen ble borte underveis i funderingene om hva fremtiden skulle gi av nye utfordringer.

Viste retning
- Jeg hadde noen ideer om hvilke profil det nye selskapet skulle ha, påpeker Tron. Denne grunn ideen har han holdt seg til, men etter hvert som Tron reise omkring i verden kom han over nye produkter og på at utviklingen tar en annen vei en forventet er den store interessen man nå registrerer for panel PCer.

- Etterspørselen er langt større en vi antok da dette produktet ble innlemmet i porteføljen vår. Heldigvis er erfaringen at valg av leverandør var riktig. Vi får den kvaliteten som kundene forventer og de har evnet å følge opp den økte etterspørselen.

Kultur og teknikk
Den hybride personligheten kommer lett til syne når han beskriver hva som er av størst betydning når produktspekter og leverandører skal velges. Produktkvalitet betyr alt sa han innledningsvis og fulgte så opp med at minst like viktig er support. Kundene må erfare at oppfølging er minst like god som produktene vi forhandler. Derfor mener Tron at valg av leverandører betyr like mye som selve produktene.

- Jeg må ha visshet om at vi får oppfølging både før, under og etter at vi har avsluttet et salg. Uansett når et eventuelt problem oppstår, skal vi være trygge på av produsenten stiller opp. Dette går også mye på menneskelige relasjoner.

Det har vært en interessant reise for Tron i oppbyggingen av firmaet. Hovedtyngden av hans leverandører er asiatiske. Ikke bare lærte han mye om forskjellige produsenter og deres evne til å utvikle produkter. Minst like viktig for Tron har reisen i forskjellig kulturer vært. Når en blir bedre kjent med menneskene i de forskjellige landene, trer tydelige kulturelle forskjeller frem.

- Jeg ser både likheter og forskjeller på kulturen i Japan, Taiwan og Sør Korea. I noen sammenhenger er det også interessant å trekke sammenligninger med kulturelle særegenheter i våre hjemlige omgivelser. Uten å påstå at han har grundige analyser bak erfaringene sine, mener Tron at han ser likhetstrekk mellom japansk og svensk kulturer, og mellom koreansk og norsk.

- Evnen til å registrere spesielle kulturtrekk gjør det langt lettere å kommunisere med mennesker. Denne

egenskapen er viktig både i sosiale og formelle sammenheng. Gode avtaler, både for leverandør og forhandler, er i stor utstrekning basert på gjensidig forståelse og respekt. Nok en gang ser vi at den hybride personligheten, teknolog og presonen som bryr seg om mennesket, gir gode resultater.

Mest spennende prosjekt
På spørsmålet om hva som har vært mest utfordrende eller lærerikt trenger Tron litt tid for å tenke seg om før han svarer: - Det må bli automatiseringssystemet for bagasjehåndteringen på Gardermoen. For vår organisasjon var det mye nytt å lære. Selve teknikken var vi kjent med, men det var prosjektets karakter som gjorde denne leveransen spesiell. Prosjektet ble komplisert ved at mange aktører var involvert. Vi måtte ta frem nye modeller for programvareutvikling. Spesielt var det viktig å ta hensyn til grensesnitt problematikken i tilfeller hvor systemer fra flere leverandører var involvert. Et viktig poeng i dette arbeidet var både å sikre klar ansvarsfordeling samtidig som flyten i prosjektgjennomføringen ble sikret. Lærdommen vi fikk fra Gardermoen prosjektet har i ettertid vært til stor nytt, både for selskapet og meg personlig, sier Tron.

Aktiv
Tron Saastad er familiens mann. Familien trives godt på hytta og setter pris på friluftsliv. mange turer Tron er aktiv og har syklet Trondheim - Oslo fem ganger.

- Jeg er ikke noe fantisk treningsnarkoman, men setter pris på å være i god form. Om vinteren når det ikke er mulig å sykle tas skiene i bruk. Godt løypenett finnes i kort avstand fra bopelen på Spikkestad i Røyken kommune. Vinterlivet kan være vel og bra, men en tur til naturskjønne Nord Italia er heller ikke å forakte. Familien har hatt mange spennende reiser i dette distriktet. Mat tradisjonene, arkitektur og selve landskapet

har gitt oss mange gode opplevelser. Med den store interessen for Italias mat tradisjoner er det kanskje litt overraskende at hans favoritt drikk er øl. Forklaringen ligger muligens i at det lokale bryggeriet er landets eldste.

Profilen: Kvalitetsbevisst friluftmenneske

Norsk industri er helt avhengig av medarbeidere med høy kompetanse. Kunnskap er ferskvare og må foredles hele tiden. Noen få personer er egnet til oppgaven med å videreforedle kunnskapsbasen i bedriftene.
Les mer

Profilen: VETERANEN Einar Bråten

Hvordan skal vi utnytte teknologien vi utvikler er et interessant spørsmål Einar Bråten stiller i vår samtale. Spørsmålet var sentralt i prosjektet hvor boliger skulle kunne tilpasses forskjellige alders behov.
Les mer

Veslemøy Tyssø æresmedlem i NFA

Veslemøy Tyssø ble under årsmøtet utnevnt til æresmedlem i NFA. Hun er sivilingeniør fra NTNU, teknisk kybernetikk og er i dag høgskolelektor ved HiO. Tyssø har vært mangeårig styremedlem i NFA og har bidratt til utvikling og gjennomføring av flere NFA-kurs. Tyssø er NFAs 13. æresmedlem.
Les mer

Profilen - En utrolig reise for STIG GRANI

Ingen trodde at Stig Grani en dag skulle ha en sentral lederposisjon i et tyskeid selskap da han grep fått i skrutrekkeren for første gang i automatikkutdannelsen.

Kombinasjon av teknisk nysgjerrighet, interesse for medmennesker og et åpent sinn for andre kulturer har gitt Grani en lang og interessant jobbreise.
Les mer