Lyn og beskyttelse

Omfattende forskning viser at det ikke finnes metoder eller midler som kan forhindre lyn i å dannes og i å slå ned bygninger og konstruksjoner.
For å forhindre skader på elektriske installasjoner og personell i nærheten av slike installasjoner er det fastsatt i gjelden norm at det skal installeres overspenningsvern.

Hva bestemmer risikoen?
Risikoen for lyn i en bygning eller i et objekt påvirkes ikke av bygningens eller objektets utforming eller de materialene som har blitt brukt. Risikoen for et lynnedslag i en bygning eller et objekt avhenger utelukkende av de statistiske verdier for hvor og hvor ofte tordenvær oppstår. Følg med i neste nummer hvor vi vil komme med forslag på hvordan vi kan beskytte oss best mulig slik at risikoen reduseres for å få skader på bygninger både med lynvern, overspenningsvern for strømforsyniganlegg og signaloverføringer.

Disse artiklene som er forfattet av Ronny Holtnæs,er publisert i AMNYTT våren 2011 gir mer informasjon om lynets egenskaper og mulig beskyttelse. Last ned artikkel i nr. 0111, 0211 og 0311

Spar tid i ingeniørprosjekt

I et konkurransepreget marked stiger presset på ingeniører og maskinkonstruktørene for å oppnå mer med mindre tidsforbruk. Festo har utviklet en rekke verktøy for å effektivisere ingeniørarbeid.
Les mer

Trådløs feltbus utfordringer

Med fremveksten av trådløs utstyr øker bruken av trådløs feltbussløsninger. I industrielle omgivelser kan prosessforhold eller utstyr lage forstyrelser i den trådløse overføringen.
Les mer

Ulike kommunikasjons grensesnitt

Framtiden for AS-Interface er lys, selv om også slagordet “Fremtiden tilhører IO link”er introdusert. Som nevnt er det mer enn 300 produsenter i dag og de ser for seg en rivende utvikling i antall installerte noder de neste årene.
Les mer

Kommunikasjon tilpasses brukernes behov

Moderne kontrollsystemer og elektriske distribusjonsanlegg stiller krav til kommunikasjonsløsningene. Oppmerksomheten har i stor utstrekning vært rettet mot feltbussystemer som kan overføre store mengde data.
Les mer