Bør bli neste norske satsingsområde

I krysningspunktet mellom teknologi og medisin har det foregått en rivende utvikling. Ved å kombinere avanserte løsninger fra for eksempel romfart og undervanns robot teknologi med klinisk kirurgi er det oppnådd svært gode resultater.
Mange pasienter har fått en mindre smertefull behandling ved hjelp av tverrfaglig samarbeid.

Av Jan Eirik Schiøtz

Norsk Forening for Automatisering (NFA) har sett at elementer i automatiseringsteknologien er helt sentral i utviklingen av medisinsk tekniske systemer. Foreningen har derfor utnevnt Ola Jakob Elle til sin ekspert i dette samfunnsmessige viktige feltet.

Bred bakgrunn
AMNYTT har hatt en interessant samtale med Elle. I samtalens løp så jeg at det er et godt valg NFA har gjort. De faglige kvalifikasjoner er godt ivaretatt, med en doktorgrad i fagfeltet sier jo det seg selv, kombinert med et brennende engasjement og evne til nytekning er Elle godt egent til å lede Senteret for forsknings- og utviklingsavdeling på Rikshospitalet for bildeveiledede og høyteknologiske metoder.

Elle er utdannet sivilingeniør fra NTH i maskinteknikk i 1990. Men interessen for automatisering var allerede vekket og prosjektoppgave og diplom var innen det kybernetiske fagfeltet. I forbindelsen med førstegangstjenesten i militære fulgte han i omtrent samme spor. Han fikk muligheten til å delta i et utviklingsprosjekt for 3 D ultralyd inspeksjon ved St. Olavs Hospital.

Etter endt militærtjeneste fikk han en stipendiatstilling innen modellbasert telemanipulasjon. Professor Jens Glad Balchen var involvert i dette prosjektet som rettet seg mot undervanns robotikk. Etter jobben i SINTEF skiftet Elle i noen grad arbeidsfelt. Han ble ansatt hos LUXO AS og utviklet belysningsløsninger for sykehus. I denne jobben fikk han verdifull erfaring i utvikling av nye løsninger. En erfaring han har stort utbytte av i dag. Fra LUXO gikk ferden videre til den arbeidsgiver han har i dag, Rikshospitalet.

Les hele artikkelen her: AMNYTT 05 2013 Medisinsk teknikk

Sensortrøbbel gir industri store kostnader

På visse områder ligger forbrukerteknologien langt foran produksjonindustrien, blant annet på bruk av intelligente sensornettverk og informasjonssystemer. Dette påfører dem unødvendige utgifter og høyere responstid ved kritiske feil.
Les mer

118 millioner til miljøvennlig energi

Forskningsrådet bevilger 118 millioner kroner til 21 innovasjonsprosjekter innen energiforskning i næringslivet. Prosjektene spenner vidt, fra undervanns strømkabler og vannkraft til solcellesilisium og energilagre.
Les mer

AMNYTT 06 2013

Ved et årsskifte er det naturlig å se litt fremover. AMNYTT har fått ledende leverandører til å presentere sitt syn på den nære industrielle fremtid. Industry 4.0 eller den fjerde industrielle revolusjon er her nå.
Les mer

Lag bedre automasjonsløsninger

Under årets SPS IPC Drives-messe i Nuremberg presentere Eaton Electric utvidede løsninger spesialdesignet for maskinbygning og prosessautomasjon, og smarte energidistribusjonssystemer for infrastrukturer.
Les mer