14-åring fjernstyrte trikker

Dagbladet har sett på internasjonale skandaler som viser konsekvensene av at industrielle styringssystemer er koblet til Internett.
ENKELT TERRORMÅL:
Ledelsen ved fiskebollefabrikken på Sortland tror det ville vært enkelt å sabotere etter at fabrikkens beredskapsplaner lå åpent på nett via en 110-sentral. V Null CTRL

• Tenk deg at du med noen få tastetrykk kan ta over kontrollen av naboens web-kamera, åpne databasen til konkurrerende bedrifter eller overstyre vitale sikkerhetssystemer i samfunnet.

• I en ny serie avdekker Dagbladets reportere hvordan sviktende datasikkerhet rammer oss hjemme, på jobb og i det offentlige rom.

IKKE BESKYTTET:
Asbjørn Korsfjord fra Moss var ikke klar over at overvåkingskameraet hans lå åpent på Internett.

TIDLIG ANGREPET:
Det russiske energiselskapet Gazprom ble utsatt for et dataangrep allerede i 1999.

ANGREP IRAN:
Stuxnet er det hittil aller mest kjente angrepet på et industrielt kontrollsystem. Israel og USA mistenkes å stå bak dataormen, som angrep Irans atomsystem. Dette omtalte AMNYTT da saken var ny.

TAPTE OVER 80 MILLIONER:
I 2005 ble 13 av Daimler-Chryslers fabrikker stengt ned på grunn av et dataangrep. Dette kostet selskapet over 80 millioner kroner.

Du kan lese hele artikkelen ved å følge denne linken:

http://www.dagbladet.no/2013/10/17/nyheter/innenriks/datasikkerhet/nullctrl/27710943/

Sensortrøbbel gir industri store kostnader

På visse områder ligger forbrukerteknologien langt foran produksjonindustrien, blant annet på bruk av intelligente sensornettverk og informasjonssystemer. Dette påfører dem unødvendige utgifter og høyere responstid ved kritiske feil.
Les mer

118 millioner til miljøvennlig energi

Forskningsrådet bevilger 118 millioner kroner til 21 innovasjonsprosjekter innen energiforskning i næringslivet. Prosjektene spenner vidt, fra undervanns strømkabler og vannkraft til solcellesilisium og energilagre.
Les mer

AMNYTT 06 2013

Ved et årsskifte er det naturlig å se litt fremover. AMNYTT har fått ledende leverandører til å presentere sitt syn på den nære industrielle fremtid. Industry 4.0 eller den fjerde industrielle revolusjon er her nå.
Les mer

Lag bedre automasjonsløsninger

Under årets SPS IPC Drives-messe i Nuremberg presentere Eaton Electric utvidede løsninger spesialdesignet for maskinbygning og prosessautomasjon, og smarte energidistribusjonssystemer for infrastrukturer.
Les mer