3558988

Skal vi virkelig vente til 2050 før vi slutter å bruke verdens mest skadelige klimagass

Selv om EU har vedtatt et totalforbud mot SF6-gass innen 2050, er det ingen grunn til å vente med å ta i bruk grønnere alternativer. Fredric Carlsson i energistyringsselskapet Eaton har en klar oppfordring til bransjen om å ta grep – helst i går. EU-parlamentet tok et viktig skritt for klimaet i januar i år: Fra 2050 skal det være helt slutt på å bruke F-gasser. Dette er gode nyheter på SF6-fronten, ettersom energibransjens hemmelige klimasyndere tar et skritt nærmere utfasing. 

– FN har kjent til SF6 sin skadelige klimapåvirkning i årevis, men gassen har levd et stille liv som isolasjonsmiddel i våre mellomspenningsanlegg, sier Fredric Carlsson. Han jobber som direktør for nærings- og industribygg i Eaton Norge.

Selv om F-gassforbudet er positivt, er 2050 langt unna. Heldigvis har Europarådet og EU-parlamentet blitt enige om å forby SF6-gass i alt nyinstallert elektrisk koblingsutstyr opp til og med 24 kV i hele EU fra 2026. 

– Det er et svært viktig vedtak, men likevel: Kun én kilo SF6-gass tilsvarer mer enn 25 tonn CO2, forklarer Carlsson.

Verdens mest potente klimagass

SF6-gassens drivhuseffekt varer i opptil 3200 år når den først slipper ut i atmosfæren. Norge, verdenskjent for sin vannkraft og sine ambisiøse klimamål, har en risiko for ytterligere global oppvarming i utstyret energisektoren bruker. 

– Det er utslipp som dessuten er helt unødvendige. Vi har allerede flere gode og velprøvde alternativer til SF6-holdig utstyr på det norske markedet, sier han.

Carlsson har jobbet med SF6-frie løsninger i mer enn 10 år og ser nå en betydelig bevegelse mot grønn kraftforsyning i bransjen. 

– For hva hjelper det med grønn energi, hvis det fortsatt er klimaskadelig gass i distribusjonsnettets komponenter, spør Carlsson retorisk.

De små og mellomstore nettselskapene investerer allerede i SF6-fritt utstyr. Likevel er det fortsatt mørke flekker på kartet, ifølge Carlsson:

– Vi må få med oss alle de store spillerne hvis vi virkelig skal eliminere SF6-gass i den norske kraftbransjen.

Han stiller seg uforstående til hvorfor de store aktørene nøler: 

– Det er faktisk ikke dyrere å distribuere elektrisitet uten SF6-gass – for de nye anleggene er ofte billigere i drift og har lengre levetid.

Ingen grunner til å vente

Rett nok har ikke EUs totalforbud mot F-gasser og SF6-gass i mellomspenningsutstyr trådt i kraft ennå. Carlsson fremholder likevel at det må være mulig for kraftbransjen å ta grep – egentlig allerede i går – også før det faktisk blir forbudt.

– Vi trenger virkelig at de store kraftselskapene begynner å inkludere SF6-frie løsninger i sine anbud og utstyr allerede nå. For vi vet at forbudet kommer, og vi vet at det kommer snart. Det er ingen grunn til å vente på at EU skal si stopp.

 

NORD-NORDAC-PRO-SK-500P crop

Variantreduksjon i automasjonskapet

Med frekvensomformeren NORDAC PRO SK 500P tilbyr NORD en allrounder i bokformat.  Med NORDAC PRO SK 500P har Nord DriveSystems en kontrollskapomformer for praktisk talt alle drivapplikasjoner. Den er tilgjengelig i varianter med et effektområde på 0,25 til 22 kW, som kan tilordnes ulike krav i forskjellige bransjer. For tiden jobber systemleverandøren med å utvide effektområdet.

Pepperl liten crop

Liten med kraftfull fotoelektriske avstandssensorene Pepperl+Fuchs

Det finnes en mengde applikasjoner som krever nøyaktig avstandsmåling over lange avstander. Denne oppgaven er krevende dersom sensoren ikke kan ta mye plass på grunn av installasjonssituasjonen i maskinen. Pepperl+Fuchs tilbyr nå en løsning med de nye fotoelektriske avstandssensorene i R200-serien integrerer raftig Pulse Ranging Technology (PRT) i et kompakt standardhus. 

Endress Rolf selbo crop

Rolf Selbo ansatt som Sales Engineer i Endress+Hauser

Endress+Hauser Norge opplever betydelig vekst og har ansatt Rolf Selbo som Sales Engineer. Rolf tiltrådte stillingen 1. september 2024 og er lokalisert på vårt hovedkontor på Tranby.

Gylling crop

Ny CEO hos Gylling Teknikk

Selskapet takker Sverre Iversen for sin støe hånd. I 1983 var Sverre Iversen med på å starte det som i dag heter Gylling Teknikk AS. Tre ansatte og ett selskap har nå blitt til åtte selskaper med over 90 ansatte i Norge, Sverige og Finland. Det har vært litt av en reise. Sverre trapper nå ned og 30. juni hadde han sin siste dag som daglig leder. Han gir stafettpinnen videre til Nicolai og holder seg i bakgrunnen i en overgangsperiode.