
Utforsker mulighetene som ligger i såkalte elektrokjemiske sensorer
Ørsmå sensorer får innovasjonsstøtte
Zimmer & Peacock vil utforske mulighetene som ligger i elektrokjemiske sensorer. Nå får Horten-selskapet 444 000 kroner i støtte fra Design og arkitektur Norge (DOGA). Sensorer er blitt en uunnværlig del av vår moderne verden. De gjør alt fra å måle jordtemperatur i landbruket og kvaliteten på drikkevannet vårt – til å fortelle deg at bilen din er i ferd med å rygge på en hindring.
Likevel gjør kostnad og distribusjon at ikke alle har den samme tilgangen til sensorteknologien.
Sammen med K8 industridesign skal den Horten-baserte sensoraktøren Zimmer & Peacock utforske mulighetene som ligger i såkalte elektrokjemiske sensorer, som er basert på molekylers elektriske «fingeravtrykk». Gjennom dybdeintervjuer og research skal de utvikle et brukervennlig og rimelig alt-i-ett-multianalyse-verktøy for billige og presise elektrokjemiske sensorer.
Ros fra juryen
Nå får prosjektet 444 000 kroner i støtte fra DOGA gjennom Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Juryen påpeker at prosjektet har stor innovasjonshøyde, med potensial til å demonstrere hvordan brukerinnsikt og produkt- og tjenestedesign kan brukes for å utvikle en lønnsom forretningsmodell og helt nye bruksområder for allerede etablert teknologi.
– Designdrevet innovasjon kan gi mer bærekraftige produkter og tjenester som er viktig for omstillingen av norsk næringsliv. DIP vektlegger særlig brukernes behov i innovasjonsprosessen. Det er en rekke spennende prosjekter som nå får støtte til å bruke design i innovasjonsprosessen, sier næringsminister Iselin Nybø (V).
Covid-19 satte fart på juryeringen
Dette er 11. gang Design og arkitektur Norge (DOGA) deler ut DIP-midler. Normalt skjer utdelingen senere på høsten. På grunn av koronasituasjonen har juryen, som består av fagpersoner fra DOGA, Innovasjon Norge og Forskningsrådet, jobbet på høygir for å komme i mål så tidlig som mulig.
– Vi ønsker å bidra til at innovasjonshjulene over hele landet fortsetter å gå rundt. Derfor står vi klare til å utbetale DIP-midler tidligere enn vanlig. Midlene sikrer at designmetodikk tas i bruk i idéutviklingsfasen i prosjektene, noe som leder til bedre og mer samfunnsnyttig innovasjon, sier administrerende direktør Tor Inge Hjemdal i DOGA.
Tendenser blant årets søkere viser at medvirkning blir et stadig mer sentralt tema i norske innovasjonsprosjekter. Antall søknader fra blågrønn sektor er også på vei opp, og miljø og sosial bærekraft går igjen i mange prosjekter. Dessuten fortsetter trenden fra i fjor med stadig større interesse for designdrevet innovasjonsmetodikk i arkitekt- og byggenæringen.
Mer treffsikker nyskaping
Hjemdal forteller at DIP skal stimulere en brukersentrert og tverrfaglig tilnærming til innovasjon. Dette gjør at DIP er et aktuelt virkemiddel i alle bransjer og sektorer.
– Dersom brukernes meninger, ønsker og behov blir førende allerede i idéfasen, får vi bedre innovasjon. Gjennom kontinuerlig brukertesting, justeringer og forbedringer sørger designdrevet innovasjon for mer treffsikre løsninger, sier Hjemdal.
I år mottok programmet hele 190 søknader, en ny rekord i DIP-sammenheng, om å få utbetalt rekordhøye 110 millioner kroner. Etter grundig juryering sto DOGA igjen med 20 prosjekter, også dette en ny rekord.
– Kvaliteten på søknadene har jevnt over vært usedvanlig høy, og det var utrolig vanskelig å velge blant så mange sterke prosjekter, sier DOGA-sjefen.
Les mer om DIP og resultater som er oppnådd her: http://www.doga.no/dip
Ny clamp-on-teknologi gir inline-lignende temperaturmåling
Endress+Hauser har lansert iTHERM SurfaceLine TM611, et nytt temperaturmålingssystem som kombinerer fordelene ved kontaktfri installasjon med målenøyaktighet og responstid som nærmer seg tradisjonell inline-teknologi.
SMART industri 2025: Et nøkternt innblikk i norsk industris teknologiske utvikling
NOVA Spektrum i Lillestrøm var i perioden 6.–8. mai vertskap for SMART industri 2025, en fagmesse med tydelig fokus på teknologi, automatisering og fremtidens industrielle løsninger. Arrangementet samlet aktører fra hele verdikjeden – fra utstyrleverandører og teknologiselskaper til produksjonsbedrifter og utdanningsmiljøer.
Målet med messen var å vise status for og retningen på industriell utvikling i Norge. Det ble gjort gjennom en kombinasjon av demonstrasjoner, foredrag og utstillerstands med fokus på blant annet maskinering, additiv produksjon, digitalisering og energieffektivisering.
Alfred Nesset Automasjon sertifisert som Beckhoff Solution Provider
Alfred Nesset Automasjon AS har blitt sertifisert som Beckhoff Solution Provider og tilføres dermed et nytt teknologisk kompetanseledd i Beckhoffs norske partnernettverk. Denne sertifiseringen underbygger selskapets kompetanse innen industriautomasjon og integrerte automasjonsløsninger.
Lunner kommune tar i bruk KI for smartere avløpsrensing
Lunner kommune tester ny teknologi ved Harestua og Volla renseanlegg. Ved hjelp av kunstig intelligens skal avløpsvann renses med mindre kjemikaler, samtidig som driften effektiviseres og kostnader kuttes.