Håkon Jacobsen

Målet er å spre denne kunnskapen til hele industrien

Næringsministeren holdt første møte med toppledere i industrien om digitalisering

Det nyopprettede forumet skal utveksle erfaringer og drøfte hvordan norsk industri best kan utnytte mulighetene og takle utfordringene som digital teknologi fører med seg.

- Selv om mange bedrifter gjør en stor jobb i å automatisere og digitalisere, er det også mange som peker på at de mangler kompetanse og en strategi for å takle utfordringene. Topplederne har mye erfaring og kunnskap om digitalisering i industrien som i liten grad er offentlig. Målet er derfor å spre denne kunnskapen til hele industrien, sa næringsminister Monica Mæland. 

 

AMNYTT var eneste presse fra industrien som deltok under møtet. Vår observasjon er at de lederne som er samlet i forumet er selskaper som har startet prosessen med å digitalisere virksomheten. Dessverre ser det ut til at næringsministeren blir forledet til å tro at flertallet av norske bedrifter har startet eller erkjenner at prosessen må starte i løpet av kort tid. Det er vel et resultat av at hun har samlet de flinkeste i klassen i forumet, og at under sine besøk får presentert solsiden. I vår kontakt med mange leverandører erfarer AMNYTT at det er et stort opplysningsarbeid som ligger foran oss, for å få norsk industri modernisert. Men, og det er viktig, næringsministerens initiativ og motivasjon for å hjelpe industrien i overgangen til en digital hverdag er svært positiv og viktig. Vi håper at dette engasjement vil holde seg i flere år.

 

Det var i industrimeldingen at regjeringen varslet et nytt topplederforum for digitalisering i industrien. I meldingen står det at regjeringens visjon er at Norge skal være en ledende industri- og teknologinasjon.

Mæland 300.jpg

- Skal vi få til omstilling i retning av mer avansert produksjon basert på norske fortrinn, må vi sørge for at bredden av norsk industri tar nødvendige grep. Vi må bidra til at arbeiderne har rett kompetanse og at myndighetenes virkemidler treffer, sier næringsminister Monica Mæland.

Digitaliseringsforumet er inspirert av det tyske "Plattform Industrie 4.0." og samler myndigheter, toppledere i industrien, kunnskapsmiljøer og partene i arbeidslivet.

Alexandra Bech Gjørv, konsernsjef i SINTEF er blant de faste møtedeltakerne i forumet.

- Teknologiutviklingen som pågår nå, endrer sentrale forutsetninger for avansert industriell utvikling og produksjon. Situasjonen gir nye industrielle muligheter i et høykostnadsland som Norge. Vi har en sterk kompetansebase, tar tidlig i bruk ny teknologi og har en samarbeidsmodell som fremmer innovasjon, forbedring og omstilling, sier hun.

Det er også Lars Stenerud, administrerende direktør i Plasto. Han peker på at "industri 4.0" gjør det mulig å koble forskjellige teknologier på nye måter.

- Dermed kan vi utvikle nye bærekraftige produkter, produksjonsprosesser og forretningsmodeller i en verden som endres raskt. Dette krever stor evne til kontinuerlig tilpasning og utvikling, noe som kan være særlig krevende for mindre virksomheter. Ved å drøfte felles problemstillinger, dele erfaringer og synliggjøre sentrale sammenhenger, fortrinn og barrierer, kan forumet gi et viktig løft for norsk industri, sier han.  

 Les her om industrimeldingen her. 

Forumet vil møtes regelmessig framover og består i tillegg til næringsministeren av:

  • Alexandra Bech Gjørv, adm. dir. Sintef
  • Gunnar Bovim, rektor NTNU
  • Stein Lier-Hansen, adm. dir. Norsk Industri
  • Jørn Eggum, leder Fellesforbundet
  • Hans Erik Vatne, teknologidirektør i Norsk Hydro
  • Ann-Christin Andersen, daglig leder TecnhipFMC Norge
  • Lars Stenerud, adm. dir. Plasto
  • Anne Marit Panengstuen, adm. dir. Siemens Norge
  • Olav Tronrud, adm. dir. Tronrud Engineering
  • Morten Brandtzæg, konsernsjef Nammo
  • Håvard Sætre, adm. dir. Optimar
  • Elisabeth Grieg, styreleder Grieg Star
  • Mikael Makinen, president Rolls-Royce Marine

Ann-Christin 200.jpg

Tidligere styreleder i NFA, Ann-Christin Andersen, er medlem i forumet. Hun representerer nå et stort internasjonalt selskap og har jobbet mye med digitalisering av egen bedrift. Hun uttalte til AMNYTT at vi må utvikle arbeidsplasser som er konkurransedyktig, og digitalisering er nå det viktigste verktøyet i dette arbeidet.

Caroline Haglund

Lunner kommune tar i bruk KI for smartere avløpsrensing

Lunner kommune tester ny teknologi ved Harestua og Volla renseanlegg. Ved hjelp av kunstig intelligens skal avløpsvann renses med mindre kjemikaler, samtidig som driften effektiviseres og kostnader kuttes.

AQ7290-seriens optiske tidsdomenereflektometer.

Nytt OTDR fra Yokogawa

Yokogawa Test & Measurement Corporation lanserer AQ7290-serien, et svært pålitelig og nøyaktig felttestinstrument for optisk fiber som vil lette konstruksjonen og vedlikeholdet av raskt voksende optiske kommunikasjonsnettverk. AQ7290 er utstyrt med nye funksjoner som forbedrer betjening og brukervennlighet. Seks standard- og høyytelsesmodeller er tilgjengelige i serien, og tilbyr et utvalg av to eller tre bølgelengder for å dekke et bredt spekter av fiberoptiske installasjons- og vedlikeholdsmålingsbehov.

Siemens

Nytt generativt AI-drevet vedlikeholdstilbud fra Siemens

Siemens Industrial Copilot, en generativ AI-basert assistent, styrker hele verdikjeden – fra design og planlegging til engineering, drift og tjenester. Med dette ekspanderer Siemens sitt Industrial Copilot-tilbud med utvidede muligheter for Senseye Predictive Maintenance. Den generative AI-drevne løsningen vil støtte alle trinn i vedlikeholdssyklusen, fra reparasjon og forebygging til prediksjon og optimalisering.

Endress+Hauser

Solid fremgang for Endress+Hauser tross global uro: Satser tungt på innovasjon og gassanalyse

Til tross for krevende globale rammevilkår leverte Endress+Hauser et sterkt resultat i 2024, med økt satsing på gassanalyse, bærekraft og opplæring.