KUKA_OPC_UA crop

Har vært drivende for utviklingen av OPC UAs tilpasning for roboter

KUKA med i utviklingen av plattform for smarte fabrikker

– OPC UA knytter sømløst sammen maskiner og IT-systemer. Fremtiden med industri 4.0 er allerede her. Og realiseringen er nå enklere, takket være standarden OPC UA som KUKA har vært med på å utvikle for roboter.

– OPC UA gjør det svært enkelt å integrere utstyr for den smarte fabrikken, sier Joacim Lorentsson, salgssjef ved KUKA Nordic.

For KUKAs del er utviklingen av en allsidig kommunikasjonsplattform viktig. Det handler om å kunne betjene kundene uten begrensninger når det gjelder systemer. Derfor har KUKA vært en av de aktørene som har vært drivende for utviklingen av OPC UAs tilpasning for roboter (OPC UA for Robotics).

– For oss er det å være med på og skape forutsetninger for industri 4.0 og den smarte fabrikken et avgjørende fremtidsspørsmål. Dette er på vei til å bli en internasjonal standard som gjør at det vi har snakket om i mange år, nå er mulig, sier Joacim Lorentsson.

OPC UA (Open Platform Communications Unified Architecture) er en standard for informasjonsutveksling som muliggjør kommunikasjon mellom maskiner, plattformer, IT-systemer, skytjenester, AI med mer. Den kobler ulike enheter i et produktanlegg sømløst sammen. En slags felles arkitektur og infrastruktur for ulike fabrikater og operativsystemer – en forutsetning for at nye, integrerte produksjonsanlegg skal kunne etableres uten altfor store restriksjoner i valg av utstyr. Utviklingen ledes av organisasjonen OPC Foundation, som er et industrikonsern etablert i 1994, med sete i Arizona, USA. Styreleder er den tyske industrimannen Stefan Hoppe.

Tidligere varianter av OPC har vært mer begrenset, blant annet har de vært eksklusive for Windows. Men OPC UA er kompatibelt med alle kjente operativsystemer – Windows, Linux, macOS, Unix med flere.

– Det gir en mye mer fleksibel informasjonsflyt. OPC UA har dessuten fordeler som at det er et ekstremt sikkert system, både når det gjelder driftssikkerhet og beskyttelse av vitale data og informasjon.

– På mange måter en svært god standard. Vi er glade for at vi har kunnet bidra til utviklingen av OPC UA for Robotics, sier Joacim Lorentsson.

iTHERM SurfaceLine TM611

Ny clamp-on-teknologi gir inline-lignende temperaturmåling

Endress+Hauser har lansert iTHERM SurfaceLine TM611, et nytt temperaturmålingssystem som kombinerer fordelene ved kontaktfri installasjon med målenøyaktighet og responstid som nærmer seg tradisjonell inline-teknologi.

Smart industri messen 2025

SMART industri 2025: Et nøkternt innblikk i norsk industris teknologiske utvikling

NOVA Spektrum i Lillestrøm var i perioden 6.–8. mai vertskap for SMART industri 2025, en fagmesse med tydelig fokus på teknologi, automatisering og fremtidens industrielle løsninger. Arrangementet samlet aktører fra hele verdikjeden – fra utstyrleverandører og teknologiselskaper til produksjonsbedrifter og utdanningsmiljøer.

Målet med messen var å vise status for og retningen på industriell utvikling i Norge. Det ble gjort gjennom en kombinasjon av demonstrasjoner, foredrag og utstillerstands med fokus på blant annet maskinering, additiv produksjon, digitalisering og energieffektivisering.

Beckhoff og Alfred Nesset Automasjon

Alfred Nesset Automasjon sertifisert som Beckhoff Solution Provider

Alfred Nesset Automasjon AS har blitt sertifisert som Beckhoff Solution Provider og tilføres dermed et nytt teknologisk kompetanseledd i Beckhoffs norske partnernettverk. Denne sertifiseringen underbygger selskapets kompetanse innen industriautomasjon og integrerte automasjonsløsninger.

Caroline Haglund

Lunner kommune tar i bruk KI for smartere avløpsrensing

Lunner kommune tester ny teknologi ved Harestua og Volla renseanlegg. Ved hjelp av kunstig intelligens skal avløpsvann renses med mindre kjemikaler, samtidig som driften effektiviseres og kostnader kuttes.