Schneider Karoline_Nystrom crop

Skyldes omstillingen etter oljekrisen og en grønn vind i energisektoren

Klimaengasjementet spriker fra landsdel til landsdel

Få ledere har konkrete planer for å få ned CO2-utslippene. Administrerende direktør i Schneider Electric, Karoline Nystrøm, er sterkt engasjert i klima og grønn teknologi. Her under sin keynote på selskapets bransjekonferanse Let’s Connect.

Den siste tiden har klimaengasjementet blant unge vært streikende sterkt og mange hyller initiativet. Likevel må næringsliv og politikere ta grep dersom CO2-utslippene virkelig skal gå ned. Hele 40 prosent av verdens klimautslipp kommer fra bygg, og gjør man byggene smartere og mer klimavennlige, kan man utnytte et stort og gjemt potensial for klimakutt. En fersk undersøkelse fra Schneider Electric viser at det også er regionale forskjeller i landet for hvor sterkt ledere setter fokus på klimautslipp.

I undersøkelsen, som er gjennomført av Norstat blant et representativt utvalg av 600 ledere på landsbasis, sier 45 prosent av lederne på Vestlandet at de har en konkret plan for hvordan de skal bidra til å halvere CO2-utslippene, som er en del av FNs klimamål for de neste 30 årene. Tallet er det høyeste i Norge, noe som kan skyldes en omstilling etter oljekrisen og en grønn vind i energisektoren, uttrykker Karoline Nystrøm, administrerende direktør i Schneider Electric.

- Vi ser at andelen ledere som har konkrete planer for å få ned CO2-utslippene er høyest i denne delen av landet, noe som selvsagt kan skyldes at mange virksomheter i etterkant av oljekrisen har sett på hvordan de også kan spare penger i form av å ha mer energieffektive bygg, sier Nystrøm.

CO2-utslippene må halveres innen 30 år
I motsatt ende av skalaen finner vi sørlendingene. Her sier kun 31 prosent av lederne at de har en plan for å få ned klimautslippene.

- For å nå FNs klimamål må vi halvere CO2-utslippene fra dagens nivå innen 30 år. Da er det veldig viktig at vi tenker miljøvennlig også i næringslivet, og ikke bare på hjemmebane. For at norske virksomheter skal kunne bidra må det være et initiativ og en plan fra ledernivå. Når 58 prosent av norske ledere totalt sett, og faktisk 61 prosent av ledere på Sørlandet og 59 prosent av ledere i Trøndelag sier at de ikke har en plan for deres virksomhet ser vi at det er en vei å gå. Og selv om det kan virke lite i den store sammenhengen hva som skjer i Agder, Telemark eller Trøndelag er signaleffekten til andre deler av landet også viktig. Dessuten kan det lønne seg, også økonomisk, å ha mer energieffektive og miljøvennlige bygg, noe som kan bidra til lokal utvikling på andre områder, sier Karoline Nystrøm i Schneider Electric.

 Ledere ser verdien av energistyring og IoT
Riktignok er mange ledere opptatt av miljø til en viss grad, spesielt når det kommer til miljøvennlige løsninger innen blant annet energistyring, IoT, byggautomasjon og ventilasjon til virksomheten.

- Selv om den regionale trenden også er tydelig her, med vestlendingene som best i klassen, er tallet totalt sett høyt for de alle landsdeler. Mens så mange som 86 prosent av vestlendingene er villig til å betale mer for konkrete miljøvennlige løsninger innen energistyring, IoT, byggautomasjon og ventilasjon til sin virksomhet, er trøndere og nordlendinger dårligst på dette området. Likevel er ikke tallene så lave her, da 74 prosent av ledere i disse regionene ser verdien i mer miljøvennlige løsninger. Det betyr at ledere generelt sett er interessert i teknologi og løsninger som bidrar til miljøet og økonomiske besparelser.

- Det handler egentlig om grønt lederskap - altså å prioritere grønn teknologi som blant annet gir økt energieffektivitet og bedre komfort med mulighet for økonomiske besparelser på sikt. Også her er det vestlendingene som troner øverst, da hele 72 prosent av ledere i regionen mener de utøver grønt lederskap. Det er mulig at det å tenke grønt, med de vestlandske fjorder og fjell, ligger mer iboende hos mennesker og da også ledere her, avslutter Karoline Nystrøm.

 

SINTEF_5G_7 crop

Industri 5.0 - Mennesket i fokus

Industri 5.0 handler om å løfte blikket litt. Løfte blikket ut av bedriften og ta innover seg de store samfunnsutfordringer man står oppi. – Det være seg bærekraft, et viktig element, og det vi kaller resiliens, altså evnen til å motstå alle disse hendelsene som skjer rundt oss hele tiden. Enten det er kriger eller pandemier, eller en brå slutt i forsyningskjedene, og samtidig gå i mennesket – settes i fokus på en litt ny måte, sier Bjørnar Henriksen, seniorforsker, SINTEF Digital Teknologiledelse.

Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

Phoenix lysstyring crop

Strømforsyning for bygningsautomatisering: Forsyne og lade opp via USB

Strømforsyningene STEP Power fra Phoenix Contact er tilpasset behovene i moderne bygningsautomatisering. Via USB-tilkoblingen forsyner de både Smart Meter Gateways, Raspberry Pis og andre Smart Home-komponenter. De kan også brukes for rask opplading av mobilt sluttutstyr og andre 5 V forbrukere.

AMNYTT 02 2024 kollasj crop

AMNYTT 02 2024 er publisert


  •  

  • Konseptet Industri 4.0 ble lansert av den tyske regjering høsten 2011. Nå har EU tatt et nytt initiativ. Industri 5.0 er lansert. I erkjennelsen av at teknologi fungerer ikke uten god og riktig involvering av mennesker rettet det nye initiativet seg mot utnyttelsen av mennesket i det totale bilde. I tillegg tar Industri 5.0 også hensyn til miljømessige forhold. 


les mer...