
Er avhengige av innovative bioanalytiske tilnærminger
Kan kloakken avdekke omfanget av COVID-19?
I en fersk søknad til Forskningsrådets hasteutlysning for bekjempelse av koronaviruset vil forskere fra NIVA, NMBU, Karolinska Institutet og Veterinærinstituttet analysere avløpsvannet i jakten på viruset som forårsaker COVID-19.
I den pågående coronaepidemien har diagnostikk på individnivå vært viktig for å spore og forhindre overføring av viruset. Begrenset kapasitet i folkehelseovervåkningen er imidlertid en utfordring, noe som også var tilfellet i andre epidemier forårsaket av influensaviruset H1N1 i 2009, Ebolaviruset i 2014 og Zikaviruset året etter. I et nytt prosjektforslag vil forskere fra en rekke ulike institusjoner spore viruset gjennom kloakken; og slik danne seg et bilde av både virusets utbredelse og motstandsdyktighet.
- I fremtidens folkehelseovervåking er vi avhengige av innovative bioanalytiske tilnærminger, sier Jose Antonio Baz Lomba, forsker i Norsk institutt for vannforskning (NIVA), fra sitt hjemmekontor.
En overvåkning i avløpsvann kan fange opp patogener, sykdomsfremkallende bakterier og virus, før befolkningen viser tegn på symptomer. Ettersom SARS-CoV-2 oppformerer seg i tarmen og skilles ut i avføring, har prosjektpartnerne stor tro på tilnærmingen. En slik kvantitativ overvåking kan også gi forskerne datamaterialet de trenger for å modellere utbredelsen av epidemien i nær sanntid.
- Denne tilnærmingen vil være uavhengig av sykehusrapporteringssystemer, fri for samfunnsmessige skjevheter og kan tilpasses nye og overhengende trusler mot folkehelsen, sier Baz Lomba.
Ny utgave av AMNYTT magasin
Møte nestorene Sæland og Borchsenius i videointervju. Les vårt profilintervju med Trygve Dirdal, fagleder instrumentering i Equinor. Vi skriver også om sensorer som forstår og roboter som beskytter – industrien tar nye steg mot smartere, tryggere og grønnere produksjon.
Emerson utvider AI-porteføljen for tryggere og mer forutsigbar automatisering
Emerson har lansert nye AI-løsninger rettet mot industriell automatisering, med særlig vekt på driftssikkerhet og anvendbarhet i virksomhetskritiske systemer.
Pepperl+Fuchs lanserer nye IO-Link huber
Med bruk av IO-Link-huber er mange teknologiske begrensninger en saga blott: de tillater blandet drift av IO-Link-enheter og binære standardsensorer/aktuatorer på en og samme IO-Link-master. De nye IO-Link-hubene i G11- og G16-serien fra Pepperl+Fuchs representerer en spesielt robust og kostnadseffektiv løsning, og gir brukerne størst mulig fleksibilitet i systemplanleggingen.
Ny direktør for industriell automatisering i Schneider Electric Norge
Camila Medina (33) tiltrer 1. juni som direktør for industriell automatisering i Schneider Electric Norge. Hun kommer fra stillingen som strategileder for Norden og Baltikum i samme selskap og har tidligere erfaring fra både Statkraft og Schneider Electric.