Fremtidens fabrikk har høy grad av omstillingsdyktighet
Hvordan realisere visjonen om den fleksible fabrikk
Sammen med foreningen Smart Electronic Factory arbeider Bosch Rexroth med nye konsepter og bruker-cases om praktisk anvendelse. Målet med samarbeidet er ytelseskraftig og omstillbar industriell produksjon. Fremtidens fabrikk må være oppkoblet og svært fleksibel, mener SEF Smart Electronic Factory e.V. I sentrum skal det stå data-baserte, automatiserte og sammenkoblete løsninger.
Og akkurat disse oppgavene vil Bosch Rexroth finne en løsning på. Sammen med SEF jobber selskapet med å verifisere konsepter (Proofs of Concept) og user-cases med målsetting om å skape ytelseskraftig og omstillbar industriproduksjon.
Visjonen om den fleksible fabrikk
– Slik vi ser det er fremtidens fabrikk i høy grad omstillingsdyktig. Bare vegger, tak og gulv har sine faste plasser – alt annet er mobilt. Monteringslinjene settes opp modulært og maskinene kan omstilles til andre linjer etter behov. Alt er sømløst koblet sammen og kommuniserer over 5G. Strøm besørges av et induktivt ladesystem over gulvet, sier Thomas Fechner, leder for Automation & Electrification Solutions hos Bosch Rexroth.
En slik visjon oppstår gjennom konsekvent forsknings- og utviklingsarbeid. Det dreier seg om et Industri 4.0-initiativ fra forskningsinstitusjoner og myndigheter som vil bane veiene mot digitalisering i samarbeid med den industrielle middelklassen.
– I SEF Smart Electronic Factory e.V. flyter kompetansen fra bedrifter med ulike spesialiseringer sammen og slik kan de få frem helhetlige løsninger. Et spesielt blikk ligger på at bedriftene kan oppnå raske digitaliseringsfordeler gjennom løsningene, spesielt innen "brownfield", sier Fechner.
Industrie 4.0: ikke et spørsmål om "hvis" men "hvordan"
Bosch Rexroth sitt bidrag kan sees i automatiseringsplattformen ctrlX AUTOMATION. Plattformen har som mål å overvinne de klassiske grensene mellom maskinstyring, IT-verdenen og tingenes internett (IoT). Den har åpne standarder fra ende til ende, app-programmeringsteknologi, den gjør nettbasert konstruksjon mulig og har en omfattende IoT-tilkobling.
– Digitalisering vil fortsette å endre produksjonsverdenen betydelig. Bosch Rexroth og alle andre medlemmer av vår Industri 4.0-forening har satt seg i oppgave å støtte bedrifter med løsninger som ikke krever ytterligere digitaliseringskunnskap, men i stedet skaper avlastning og fjerner hindringer. Det er ikke lenger et spørsmål om Industri 4.0 skal implementeres, men hvordan. Og vi vil gjerne gi et verdifullt bidrag, forklarer Maria Christina Bienek, adm. dir. for SEF Smart Electronic Factory e.V.
Variantreduksjon i automasjonskapet
Med frekvensomformeren NORDAC PRO SK 500P tilbyr NORD en allrounder i bokformat. Med NORDAC PRO SK 500P har Nord DriveSystems en kontrollskapomformer for praktisk talt alle drivapplikasjoner. Den er tilgjengelig i varianter med et effektområde på 0,25 til 22 kW, som kan tilordnes ulike krav i forskjellige bransjer. For tiden jobber systemleverandøren med å utvide effektområdet.
Liten med kraftfull fotoelektriske avstandssensorene Pepperl+Fuchs
Det finnes en mengde applikasjoner som krever nøyaktig avstandsmåling over lange avstander. Denne oppgaven er krevende dersom sensoren ikke kan ta mye plass på grunn av installasjonssituasjonen i maskinen. Pepperl+Fuchs tilbyr nå en løsning med de nye fotoelektriske avstandssensorene i R200-serien integrerer raftig Pulse Ranging Technology (PRT) i et kompakt standardhus.
Rolf Selbo ansatt som Sales Engineer i Endress+Hauser
Endress+Hauser Norge opplever betydelig vekst og har ansatt Rolf Selbo som Sales Engineer. Rolf tiltrådte stillingen 1. september 2024 og er lokalisert på vårt hovedkontor på Tranby.
Ny CEO hos Gylling Teknikk
Selskapet takker Sverre Iversen for sin støe hånd. I 1983 var Sverre Iversen med på å starte det som i dag heter Gylling Teknikk AS. Tre ansatte og ett selskap har nå blitt til åtte selskaper med over 90 ansatte i Norge, Sverige og Finland. Det har vært litt av en reise. Sverre trapper nå ned og 30. juni hadde han sin siste dag som daglig leder. Han gir stafettpinnen videre til Nicolai og holder seg i bakgrunnen i en overgangsperiode.