SONY DSC

Programvaren DiagnoseSafety kan diagnostisere alle sikre inn- og utgange

Grafisk løsning viser robotsonene i sanntid og øker sikkerheten

Økt sikkerhet og oversiktlig grafikk som viser robotsonene, er to av fordelene med den nye programvaren KUKA.DiagnoseSafety. – En svært anvendelig grafisk sikkerhetsløsning både for programmerere, operatører og vedlikeholdspersonell.

Den gjør at vi enkelt og i sanntid kan se på smartPAD-en hvor robotene og verktøyene kan befinne seg, og hvor de virkelig er, sier Andreas Verga, Senior Application Engineer ved KUKA Nordic AB.

 Ved hjelp av programvaren KUKA.SafeOperation angir robotprogrammererne parametere som bestemmer de tredimensjonale sonene der roboten kan arbeide (arbeidsområdene), og sonene der roboten ikke kan befinne seg (beskyttelsesområdene). Disse sonene og eventuelle forbudte overlappinger blir imidlertid ikke presentert grafisk i SafeOperation.

–Dette hullet fylles ved hjelp av den nye programvaren DiagnoseSafety, som følger gratis med alle roboter som bestilles med programvaren SafeOperation, sier Andreas Verga.

En forutsetning for å kunne kjøre DiagnoseSafety er at SafeOperation brukes med KUKA-robotene. Så sant dette vilkåret er oppfylt, tilbyr DiagnoseSafety en diagnose av hele sikkerhetskonfigurasjonen, som vises med oversiktlig grafikk direkte i displayet på KUKAs smartPAD.

– En stor fordel med den innovative programvaren DiagnoseSafety er at den gjør det enkelt å se om roboten beveger seg på riktig måte, ut fra de definerte robotsonene. I KUKA ønsker vi å utvikle robotteknikk som holder høy kvalitet, og som både forenkler og gjør hverdagen sikrere for brukerne, og jeg synes at DiagnoseSafety oppfyller det målet, sier Andreas Verga.

En annen fordel er at det grafisk er mulig å se hvor roboten befinner seg når en risikoanalyse eller en CE-merking utføres. I tillegg kan vedlikeholdspersonell kontrollere at roboten oppfører seg som den skal, når maskinen "jogges", det vil si kjøres ett trinn om gangen ved funksjonstester.

– Den grafiske presentasjonen er selvsagt en verdifull nyhet, men en annen fordel er at programvaren DiagnoseSafety kan diagnostisere alle sikre inn- og utganger (I/O) i forhold til de andre delene av styresystemet, sier Andreas Verga.  

 Det er også mulig å kontrollere tilstanden til modulene som håndterer sikkerheten i roboten. Og programvaren, som støtter protokollen PROFIsafe og CIP Safety, kan til og med diagnostisere hvor godt systemets Ethernet Safety Interface Signals fungerer.

– Hele sikkerhetskonfigurasjonen overvåkes som sagt av DiagnoseSafety, og resultatet vises direkte på bildeskjermen på vår smartPAD. All signaloverføring kan altså kontrolleres der, for eksempel hvis det mot formodning skulle oppstå kortslutning i en av de parallelle, sikre trådkoblingene, sier Andreas Verga.

 

AMNYTT magasin nr 4 - 2025 er publisert

Ny utgave av AMNYTT magasin

Møte nestorene Sæland og Borchsenius i videointervju. Les vårt profilintervju med Trygve Dirdal, fagleder instrumentering i Equinor. Vi skriver også om sensorer som forstår og roboter som beskytter – industrien tar nye steg mot smartere, tryggere og grønnere produksjon.

Emerson AI

Emerson utvider AI-porteføljen for tryggere og mer forutsigbar automatisering

Emerson har lansert nye AI-løsninger rettet mot industriell automatisering, med særlig vekt på driftssikkerhet og anvendbarhet i virksomhetskritiske systemer.

Pepperl+Fuchs G11

Pepperl+Fuchs lanserer nye IO-Link huber

Med bruk av IO-Link-huber er mange teknologiske begrensninger en saga blott: de tillater blandet drift av IO-Link-enheter og binære standardsensorer/aktuatorer på en og samme IO-Link-master. De nye IO-Link-hubene i G11- og G16-serien fra Pepperl+Fuchs representerer en spesielt robust og kostnadseffektiv løsning, og gir brukerne størst mulig fleksibilitet i systemplanleggingen.

Camila Medina, foto: Schneider Electric

Ny direktør for industriell automatisering i Schneider Electric Norge

Camila Medina (33) tiltrer 1. juni som direktør for industriell automatisering i Schneider Electric Norge. Hun kommer fra stillingen som strategileder for Norden og Baltikum i samme selskap og har tidligere erfaring fra både Statkraft og Schneider Electric.