NFA æresmedlem 2 crop

Ole Molaug æresmedlem i NFA

God resultat, ny styreleder og æresmedlem

Årsmøtet i NFA viste en forening som er i sterk fremgang, både faglig og økonomisk. Foreningen treffer med sine arrangement, og det resulterer i et overskudd på over en million kroner.

Vi kan ikke vente å se slike resultater ofte sa administrerende direktør Lars Annfinn Ekornsøter i Norsk Forening for Automatisering. Styreleder Geir Stuestøl takket alle involverte parter i NFAs virksomhet, det gjaldt både tillitsvalgte og administrasjon, for en ypperlig innsats. En viktig faktor i suksessen er foreningens ekspertpanel som tar del i viktige faglige diskusjoner. Den solide faglige forankringen i all virksomhet, sikrer god kvalitet og aktualitet.

I neste tre års strategiperiode, som Stuestøl presenterte, er det tre hoved sektorer:
- Synliggjøring av faget
- Styrking av faget
- Forsterke kurs og arrangements virksomheten

Ingvild Johansen, fra Data Respons Norge, ble valgt som ny styreleder. Rune Volden som har sittet i styre i seks år, hvorav to som styreleder, takket for seg.

Et nytt æresmedlem ble utnevnt og NFAs pris for 2013 ble overrakt.

Ole Molaug æresmedlem i NFA

Ole Molaug (83) fra Bryne liker bedst å bli beskrevet som konstruktør. Det var i 1967 han slo igjennom med verdens første lakkeringsrobot «Ole» som i sin tid revolusjonerte internasjonal lakkeringsindustri. To år tidligere hadde Nils Underhaug engasjert han til å lage lakkeringsroboter til trillebårfabrikken sin Trallfa. Siden den gang har blant annet skinnende blanke og nylakkerte Mercedes, Rolls-Royce og Ferrari fått sin lakk påført av Molaugs roboter.
Etter at han forlot Trallfa ble han raskt headhuntet til en konkurrerende robotfabrikk i Detroit, hvor han laget Garco roboten som i stor grad lignet Ole-roboten. I 1980 startet han selskapet Akva AS sammen med tre andre kamerater. De tok raskt patent på automatisert fôringsanlegg for oppdrettsfisk. Siden har det gått slag i slag. Som utviklingssjef i Akva var han klar med neste nyvinning i 1997: Et sensorbasert system som «ser» når fisken er mett.

Ole Molaug er en av de mest anerkjente oppfinnerne i Rogaland og i Norge. Ikke bare har han utviklet gode tekniske løsninger, men produktene hans har resultert i lønnsomme arbeidsplasser og gode inntekter for bedriftene som baserer seg på oppfinnelsene han står bak.

Ole Molaug er det 15. æresmedlemmet i NFA.

NFA Prisen for 2013 tildeles Terje Kristoffer Lien.

Juryens begrunnelse:
Årets NFA pris er gitt til professor Terje Kristoffer Lien ved NTNU fordi han har undervist tusenvis av studenter i produksjonsteknologi ved universitetet hvor robotisering og automatiserte løsninger er viktige deler av undervisningen. Lien har vært faglærer for over 20 doktorgradsstudenter, og har skrevet eller presentert nærmere 250 rapporter, tidsskriftsartikler og foredrag innenfor automatisk produksjon.
Han har også skrevet ti bøker og kompendier, blant annet om robotisering og digital styring.
Lien har dessuten deltatt i et titalls utviklings- og forskningsprosjekter, og ledet mange av dem.
Terje Kristoffer Lien har vært og er medlem i en rekke komiteer og råd, blant annet Forum for automatisk produksjon (Norsk Industri/NFA) og redaksjonsrådet i Robotica (Storbritannia) og tidligere i Automatisering.

Prisen består av en kunstplakett og en pengepremie på kr. 25.000,-.

NFA Prisen 2013 ble delt ut under årsmøtet til Norsk Forening for Automatisering (NFA) på Gardermoen tirsdag 29. april.

 
Om NFA Prisen:
Norsk Forening for Automatisering lanserte NFA Prisen i 2007.
Hensikten med prisen er å fremme faget automatisering og å intensivere arbeidet med å styrke interessen for tekniske fag.
NFA ønsker å hedre den person, bedrift eller institusjon som fremmer utbredelsen av automatisering.
Nominasjonen av kandidater er åpen for alle. Vinneren kåres av NFAs ekspertpanel som utgjør juryen.


Tidligere vinnere:
2007: VILVITE senteret v/ Bergen kommune
2008: FIRST Skandinavia (FIRST Lego League)
2009: Omid Mirmotahari og Mats Høvin, Universitetet i Oslo
2010: Energisenteret i Hunderfossen familiepark
2011: Forskerfabrikken
2012: Newton-redaksjonen i NRK

 

Parker IO crop

Parker Hannifin introduserer innovative I/O-tilleggskort for å forbedre servodriverytelsen

Parker Hannifin har forbedret tilbudet innen frittstående og fleraksede Parker-servodrivere (PSD), med et nytt I/O-alternativkort. Dette allsidige tilleggskortet, med plass til ett eller to kort per driver, introduserer en rekke tekniske funksjoner som forbedrer tilpasningsevnen og ytelsen til hele PSD-familien.

Mongstad crop

Aker Solutions skal oppgradere renseanlegg på Mongstad-raffineriet

På det meste skal 500 personer sysselsettes i prosjektet på flere steder i Norge og i Mumbai i India, skriver Aker Solutions i en pressemelding. Kontrakten er verdt mellom 2,5 og 4 milliarder kroner, men selskapet oppgir ikke den eksakte summen.

Eliaden MW crop

Eliaden nærmer seg

Fra 28. til 30 mai åpner elektrobransjens største arrangement sine dører på Norges Varemesses lokaler på Lillestrøm. Også denne gangen har automatiseringsbransjen fått plass i hall C. Arrangementet følger samme lest som tidligere år.

10 beste AI-generatorer for produktbeskrivelser

10 beste AI-generatorer for produktbeskrivelser

Å lage produktbeskrivelser er ofte en kompleks og tidkrevende prosess. Å finne de riktige ordene og konstruere dem på en måte som er både engasjerende og overbevisende er utfordrende, spesielt når du har å gjøre med et stort utvalg av produkter.