NFA æresmedlem 2 crop

Ole Molaug æresmedlem i NFA

God resultat, ny styreleder og æresmedlem

Årsmøtet i NFA viste en forening som er i sterk fremgang, både faglig og økonomisk. Foreningen treffer med sine arrangement, og det resulterer i et overskudd på over en million kroner.

Vi kan ikke vente å se slike resultater ofte sa administrerende direktør Lars Annfinn Ekornsøter i Norsk Forening for Automatisering. Styreleder Geir Stuestøl takket alle involverte parter i NFAs virksomhet, det gjaldt både tillitsvalgte og administrasjon, for en ypperlig innsats. En viktig faktor i suksessen er foreningens ekspertpanel som tar del i viktige faglige diskusjoner. Den solide faglige forankringen i all virksomhet, sikrer god kvalitet og aktualitet.

I neste tre års strategiperiode, som Stuestøl presenterte, er det tre hoved sektorer:
- Synliggjøring av faget
- Styrking av faget
- Forsterke kurs og arrangements virksomheten

Ingvild Johansen, fra Data Respons Norge, ble valgt som ny styreleder. Rune Volden som har sittet i styre i seks år, hvorav to som styreleder, takket for seg.

Et nytt æresmedlem ble utnevnt og NFAs pris for 2013 ble overrakt.

Ole Molaug æresmedlem i NFA

Ole Molaug (83) fra Bryne liker bedst å bli beskrevet som konstruktør. Det var i 1967 han slo igjennom med verdens første lakkeringsrobot «Ole» som i sin tid revolusjonerte internasjonal lakkeringsindustri. To år tidligere hadde Nils Underhaug engasjert han til å lage lakkeringsroboter til trillebårfabrikken sin Trallfa. Siden den gang har blant annet skinnende blanke og nylakkerte Mercedes, Rolls-Royce og Ferrari fått sin lakk påført av Molaugs roboter.
Etter at han forlot Trallfa ble han raskt headhuntet til en konkurrerende robotfabrikk i Detroit, hvor han laget Garco roboten som i stor grad lignet Ole-roboten. I 1980 startet han selskapet Akva AS sammen med tre andre kamerater. De tok raskt patent på automatisert fôringsanlegg for oppdrettsfisk. Siden har det gått slag i slag. Som utviklingssjef i Akva var han klar med neste nyvinning i 1997: Et sensorbasert system som «ser» når fisken er mett.

Ole Molaug er en av de mest anerkjente oppfinnerne i Rogaland og i Norge. Ikke bare har han utviklet gode tekniske løsninger, men produktene hans har resultert i lønnsomme arbeidsplasser og gode inntekter for bedriftene som baserer seg på oppfinnelsene han står bak.

Ole Molaug er det 15. æresmedlemmet i NFA.

NFA Prisen for 2013 tildeles Terje Kristoffer Lien.

Juryens begrunnelse:
Årets NFA pris er gitt til professor Terje Kristoffer Lien ved NTNU fordi han har undervist tusenvis av studenter i produksjonsteknologi ved universitetet hvor robotisering og automatiserte løsninger er viktige deler av undervisningen. Lien har vært faglærer for over 20 doktorgradsstudenter, og har skrevet eller presentert nærmere 250 rapporter, tidsskriftsartikler og foredrag innenfor automatisk produksjon.
Han har også skrevet ti bøker og kompendier, blant annet om robotisering og digital styring.
Lien har dessuten deltatt i et titalls utviklings- og forskningsprosjekter, og ledet mange av dem.
Terje Kristoffer Lien har vært og er medlem i en rekke komiteer og råd, blant annet Forum for automatisk produksjon (Norsk Industri/NFA) og redaksjonsrådet i Robotica (Storbritannia) og tidligere i Automatisering.

Prisen består av en kunstplakett og en pengepremie på kr. 25.000,-.

NFA Prisen 2013 ble delt ut under årsmøtet til Norsk Forening for Automatisering (NFA) på Gardermoen tirsdag 29. april.

 
Om NFA Prisen:
Norsk Forening for Automatisering lanserte NFA Prisen i 2007.
Hensikten med prisen er å fremme faget automatisering og å intensivere arbeidet med å styrke interessen for tekniske fag.
NFA ønsker å hedre den person, bedrift eller institusjon som fremmer utbredelsen av automatisering.
Nominasjonen av kandidater er åpen for alle. Vinneren kåres av NFAs ekspertpanel som utgjør juryen.


Tidligere vinnere:
2007: VILVITE senteret v/ Bergen kommune
2008: FIRST Skandinavia (FIRST Lego League)
2009: Omid Mirmotahari og Mats Høvin, Universitetet i Oslo
2010: Energisenteret i Hunderfossen familiepark
2011: Forskerfabrikken
2012: Newton-redaksjonen i NRK

 

Caroline Haglund

Lunner kommune tar i bruk KI for smartere avløpsrensing

Lunner kommune tester ny teknologi ved Harestua og Volla renseanlegg. Ved hjelp av kunstig intelligens skal avløpsvann renses med mindre kjemikaler, samtidig som driften effektiviseres og kostnader kuttes.

AQ7290-seriens optiske tidsdomenereflektometer.

Nytt OTDR fra Yokogawa

Yokogawa Test & Measurement Corporation lanserer AQ7290-serien, et svært pålitelig og nøyaktig felttestinstrument for optisk fiber som vil lette konstruksjonen og vedlikeholdet av raskt voksende optiske kommunikasjonsnettverk. AQ7290 er utstyrt med nye funksjoner som forbedrer betjening og brukervennlighet. Seks standard- og høyytelsesmodeller er tilgjengelige i serien, og tilbyr et utvalg av to eller tre bølgelengder for å dekke et bredt spekter av fiberoptiske installasjons- og vedlikeholdsmålingsbehov.

Siemens

Nytt generativt AI-drevet vedlikeholdstilbud fra Siemens

Siemens Industrial Copilot, en generativ AI-basert assistent, styrker hele verdikjeden – fra design og planlegging til engineering, drift og tjenester. Med dette ekspanderer Siemens sitt Industrial Copilot-tilbud med utvidede muligheter for Senseye Predictive Maintenance. Den generative AI-drevne løsningen vil støtte alle trinn i vedlikeholdssyklusen, fra reparasjon og forebygging til prediksjon og optimalisering.

Endress+Hauser

Solid fremgang for Endress+Hauser tross global uro: Satser tungt på innovasjon og gassanalyse

Til tross for krevende globale rammevilkår leverte Endress+Hauser et sterkt resultat i 2024, med økt satsing på gassanalyse, bærekraft og opplæring.