ABB-undervann-crop

Forskningsresultater vil bidra til å lage komplette undervannsfabrikker

Forskningsrådet fortsetter å støtte ABBs undervannsforskning

Norges forskningsråd har tildelt ABB ti millioner kroner i forskningsstøtte for utvikling av undervannsteknologi for bruk på norsk kontinentalsokkel og i Barentshavet. Dette er den tredje tildelingen til ABB i forskningsrådets DEMO2000-initiativ.

Tidligere tildelinger, begge i 2016, var på totalt 20 millioner kroner. ABB er involvert i et fem års felles industriprogram (joint industry program, JIP). Det startet i 2013 og utvikler trykkompensert kraft- og styringsteknologi i et initiativ for å flytte olje- og gassproduksjon fra overflaten til havbunnen.

DEMO2000 bidrar til langsiktig konkurransekraft for norsk olje- og gassindustri ved å hjelpe operatører, leverandører og forskningsinstitusjoner å samarbeide om utvikling og testing av prototyper, før disse settes i produksjon. Norges forskningsråd tildeler i denne omgang 85 millioner kroner til støtte av 13 forskningsprosjekter innen olje og gass.

ABBs støtte, som utbetales over tre år, ble tildelt etter at forskningsrådets eksperter hadde gjennomført en positiv gjennomgang av muligheter i og finansieringen av forskningsarbeidet.

- Vi er veldig fornøyde med dette viktige bidraget til utviklingen av undervanns kraftløsninger. Tildelingen er en anerkjennelse av ABBs kontinuerlige innsats for innovasjon av undervannsteknologi globalt. Forskningsresultatene vil bidra til å lage komplette undervannsfabrikker og dermed virkeliggjøre visjonen til ledende olje- og gasselskaper, sier Per Erik Holsten, leder for ABBs olje- og gassvirksomhet.

ABB har sammen med ledende oljeselskaper vært med i industriprogrammet (JIP) siden starten i 2013. Målet er å bidra til å realisere Statoils visjon om en autonom undervannsfabrikk som kan forsynes med kraft og styring fra land. Programmet har som mål å utvikle utstyr som kan overføre opptil 100 megawatt (MW) over en avstand på 600 km og som kan opereres på 3000 meters dypde i 30 år med lite eller intet vedlikehold. ABB har gått fra laboratorietesting av fysiske prinsipper til produksjon av sammensatte deler og prototyper. Den første installasjonen av undervannsproduktene i en reell havbunnsfabrikk er forventet i 2020

Scneider batterifab crop

Går sammen om pilotanlegg for ny batteriteknologi

Schneider Electric, ZnL Energy og Eltronic har signert en samarbeidsavtale for en pilotfabrikk som skal utvikle ny batteriteknologi i Trondheim. Partene skal kombinere sin kompetanse og erfaring for å utvikle, bygge og drive et pilotanlegg i Trondheim. Pilotanlegget skal produsere batteriseparatorfilmen ZnL-NPx i en forberedende fase for et senere og større fullskala anlegg. 

Årsmøte i Tavleforeningen

To viktige saker i sentrum for Tavleforeningen

Da Tavleforeningen avholdt årsmøte var det to saker som dominerte diskusjonene. Faglig og foreningspolitisk var det verifikasjonsordningen for Godkjent tavleprodusent som engasjerte mest. Men økonomien krevde også oppmerksomhet. Antall medlemmer har positiv utvikling, men deltakelse på foreningens arrangementer har ikke helt kommet seg etter pandemien. Resultatet er at foreningen hadde et underskudd i 2023.

JFK Seifert Avfukter crop

Energieffektiv termoelektrisk avfukter bidrar til reduserte kostnader

Termoelektriske avfuktere er i seg selv energieffektive sammenlignet med tradisjonelle metoder, forhandles av JFKnudtzen, som for eksempel installasjon av varmeelementer. Dette resulterer i lavere energiforbruk. Dette er en avgjørende fordel for bransjer som ønsker å redusere energikostnader.

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser.