DCIM100MEDIADJI_0047.JPG

Verdens første farm av flytende tidevannskraftverk

Forankrer flytende tidevannskraftverk

Hver dag strømmer enorme mengder sjøvann inn og ut av Minas Passage i Nova Scotia. Nå skal vannmassene skape elektrisitet gjennom etableringen av verdens første farm av flytende tidevannskraftverk, Pempa’q In-stream Tidal Energy Project. Seasystems bidrar med forankringsteknologi når første byggetrinn installeres i høst.

Fundy Bay på østkysten av Canada er kjent for å ha de høyeste tidevannsforskjellene i verden som kan levere forutsigbar og fornybar energi. De daglige utskiftningene av vannmasser skal nå utnyttes til produksjon av elektrisitet for det canadiske strømnettet.

Strøm til 3.000 boliger

Skotske Sustainable Marine leverer i høst første utbyggingstrinn i Pempa’q In-stream Tidal Energy Project – verdens første farm av flytende tidevannskraftverk. Totalt omfatter hele Pempa’q-prosjektet 21 flytende kraftstasjoner, som de kommende årene skal installeres hos Fundy Ocean Research Center ved Minas Passage i Nova Scotia. Ferdig utbygget vil kraftstasjonene levere opptil ni megawatt elektrisitet til strømnettet i provinsen. Dette er nok til rundt 3.000 boliger, og vil redusere klimagassutslippene med 17.000 tonn CO2 årlig.

Det første utbyggingstrinnet består av et 420 kilowatts PLAT-I flytende kraftverk, og Seasystems AS har fått oppdraget med å levere såkalte seabed tensioners.  Disse sitter fast i ankeret og ligger på havbunn og skal brukes til å koble sammen forankringskjettingene og ankrene som holder kraftstasjonen på plass i den kraftige tidevannsstrømmen. Seasystems skal i tillegg utføre en del ingeniørtjenester knyttet til ankerløsningen.

Spennende og viktig gjennombrudd for Seasystems

– I det globale skiftet til mer bærekraftige energiformer, er det uhyre spennende å få ta del i et så banebrytende prosjekt som Pempa’q – der tidevannsenergi for første i historien skal produseres med mange eller et «array» av flytende installasjoner. Siden dette er den første forankringskontrakten vi vinner innen flytende tidevannskraft, representerer den et meget spennende og viktig markedsmessig gjennombrudd for selskapet, sier Torkjell Lisland, administrerende direktør i Seasystems. 

Selskapet har de siste fem årene justert strategien fra å være en ren leverandør av utstyr til olje- og gassindustrien til å fokusere på leveranser til fiskeoppdrett og flytende fornybar energi. Seasystems har jobbet strategisk i flere år og dette har resultert i internasjonale engineeringkontrakter, deltagelse i forskningsprosjekter, men viktigst av alt, fysiske leveranser av forankrings utstyr til blant annet Equinor’s Hywind Tampen prosjekt.

Samarbeid med Swift Anchors

Seasystems har i samarbeid med Swift Anchors, en divisjon av Sustainable Marine, utviklet en unik hybrid anker og stramme løsning, spesielt rettet mot bølge, tidevann, flytende vind, flytende sol, termisk energiomsetning i hav, havbruk på dypt vann og andre utfordrende ankerapplikasjoner.

Denne nye løsningen, som ble brukt på Pempa'q-prosjektet, innebærer integrering av Seasystems justerbare forankringsstrammere med Swift Anchor sin ankerportefølje. 
- Vi er fornøyd med vårt samarbeid med Seasystems, som har et godt rykte for innovasjon i det maritime markedet, og som er en del av børsnoterte Scana ASA. Det integrerte strammesystemet letter installasjonsprosessen for enhver flytende plattform betydelig og gir økt fleksibilitet i forankringssystemets design, sier administrerende direktør i Swift Anchors, David Ainsworth.

«Tidevannets stigning»

Pempa’q In-stream Tidal Energy Project gir en rekke fordeler, både lokalt og globalt. Først og fremst vil tidevannskraftverket gi forutsigbar, fornybar og ren energi. Globalt betyr det lavere utslipp av drivhusgasser og mindre skadelig påvirkning av klima og miljø. Lokalt betyr det redusert avhengighet av kull som energikilde, og færre skadevirkninger på det lokale miljøet. Utbyggingen betyr også flere kompetansearbeidsplasser i provinsen, og plasseringen ved Fundy Ocean Research Center betyr at det allerede er infrastruktur på plass for å bringe elkraften i land og ut i strømnettet. Navnet på kraftutbyggingen er valgt for å hedre urfolkssamfunnene rundt Fundy Bay. Pempa'q er nemlig urfolket Mi'kmaq First Nations ord for «tidevannets stigning».

AMNYTT 05 kolasj crop

AMNYTT 05 2024 er publisert

Politikere og mange næringslivsledere snakker om at vi må omstille industrien til å produsere mer miljøvennlige varer på en grønnere måte. Årets oljemesse viser at oljepakken som ble lansert under pandemien har virket. Aktiviteten i denne bransjen er høy. Andre industrisektorer som vindkraft og hydrogenproduksjon sliter i motbakke. Det kan se ut til at det er et hvileskjør for den grønne omstillingen.

Autic Eirik Skårerverket crop

Autic øker kapasiteten med to nyansettelser

Autic styrker sin kapasitet med to nye ansikter i staben! Andreas på support, og Eirik på salg, vil sammen med resten av teamet i Autic tilby markedet og partnerne innovative produkter innen både hardware og software for automasjon. Det vil også bli satt enda større fokus på god support, og et lett tilgjengelig support-team for alle kundene.

Rittal RAC Invigning crop

Rittal Applicaton Center lanseres i Skandinavia

Kompetanse gjennom praksis – Rittal Application Center for tavlebyggere. Hvordan kan produsenter av automasjonskap og tavler ta steget inn i digitaliseringens og automatiseringens verden – og hvordan kan de forberede seg for fremtiden? Svaret finner du innenfor rammen av det nye Rittal Application Center (RAC) i Ängelholm i Sverige, som ble åpnet den 28. august. 

Finn Hauge

Ny daglig leder i Solland Elektro AS

Solland Elektro AS har gleden av å kunngjøre at Stig Lien er utnevnt som ny daglig leder i selskapet, med tiltredelse fra 1. august 2024. Stig har en lang karriere i selskapet, hvor han startet allerede i 2001 som elektrikerlærling og har tatt fagbrev som elektriker. Videre har han fullført utdannelse som elektroinstallatør.