
Bygger eget finsorteringsanlegg for plastemballasje
Returselskapet Plastretur skal sammen med TOMRA bygge Norges første nasjonale finsorteringsanlegg for plastemballasje. Allerede i juni går spaden i jorda. – Dette er starten på en ny æra med utvikling av nye sirkulære løsninger og forretningsmodeller for plast i Norge.
Når vi setter spaden i jorda, realiserer vi et nasjonalt grønt skifte, sier Bjarte E. Grostøl som er initiativtaker til sorteringsanlegget og styreleder i Plastretur.
I 2020 startet returselskapet – som har ansvar for gjenvinning av plastemballasje – å utrede etableringen av et eget finsorteringsanlegg for plastemballasje i Norge. Målet er å ta ansvar for norsk plast nasjonalt i stedet for å være avhengig av europeiske anlegg, og samtidig bidra til første steg i retningen mot mer gjenvinningsindustri i Norge.
TOMRA på laget
For å realisere planene om å bygge eget anlegg har Plastretur og det norske teknologiselskapet TOMRA gått sammen. TOMRA blir majoritetseier med 65 prosent av aksjene.
– Det nye anlegget vil spille en avgjørende rolle i arbeidet med å ta norsk plastemballasje i en sirkulær retning og vi er stolte over å være med å realisere dette anlegget, sier Joachim N. Amland som er SVP i TOMRA Feedstock.
Finsorteringsanlegget:
- Bygges i Holtskogen Næringspark i Hobøl, Indre Østfold.
- Byggestart er slutten av juni 2023.
- Total kapasitet på 90.000 tonn plastemballasje i året.
- Mål om at anlegget skal være i drift fra første kvartal 2025.
- Samlede investeringer er rundt 600 millioner kroner.
- Anlegget skal sortere plastemballasje i sju ulike kvaliteter.
- Plastretur har ansvar for å hente brukt plastemballasje fra norske kommuner og næringsliv og levere det til anlegget.
- TOMRA har ansvar for sortering og salg.
Hjørnestein i ny infrastruktur
I dag blir plastemballasje som samles inn fra norske husholdninger sendt til sortering og bearbeiding i Tyskland. Det nye sorteringsanlegget vil være hjørnesteinen i etableringen av en ny nasjonal infrastruktur for materialgjenvinning.
– En ny nasjonal infrastruktur er avgjørende for at vi skal nå fremtidige gjenvinningsmål. Dette anlegget vil være et stort steg mot å bygge norsk gjenvinningsindustri for plast, samtidig som vi reduserer avfallstransporten ut av landet, sier Karl Johan Ingvaldsen, administrerende direktør i Plastretur.
Handelens Miljøfond har i sin rapport «Materialgjenvinning av norsk plastavfall – 50 % innen 2025» påpekt at hvis Norge skal nå gjenvinningsmålene, må det blant annet bygges et eget finsorteringsanlegg for plastemballasje.
– Det er veldig gode nyheter at Plastretur realiserer denne etableringen. Med et finsorteringsanlegg med kapasitet til å ta imot plast fra hele Norge tar vi et godt og viktig skritt fremover for en mer sirkulær plastøkonomi i Norge, sier Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond.
Viktig og riktig partner
Med sin teknologi og kompetanse på returløsninger, er TOMRA en naturlig partner for Plastretur i realiseringen av prosjektet. Administrerende direktør Tove Andersen i TOMRA, sier at det er viktig at Norge tar stegene mot en mer sirkulær økonomi nå.
– Det innebærer at vi må jobbe sammen for å finne gode løsninger, på tvers av verdikjeder. Løsningene er der, noe dette samarbeidet er et bevis på. TOMRA er stolte over å ha viktig rolle i dette arbeidet, sier Andersen.
Lunner kommune tar i bruk KI for smartere avløpsrensing
Lunner kommune tester ny teknologi ved Harestua og Volla renseanlegg. Ved hjelp av kunstig intelligens skal avløpsvann renses med mindre kjemikaler, samtidig som driften effektiviseres og kostnader kuttes.
Nytt OTDR fra Yokogawa
Yokogawa Test & Measurement Corporation lanserer AQ7290-serien, et svært pålitelig og nøyaktig felttestinstrument for optisk fiber som vil lette konstruksjonen og vedlikeholdet av raskt voksende optiske kommunikasjonsnettverk. AQ7290 er utstyrt med nye funksjoner som forbedrer betjening og brukervennlighet. Seks standard- og høyytelsesmodeller er tilgjengelige i serien, og tilbyr et utvalg av to eller tre bølgelengder for å dekke et bredt spekter av fiberoptiske installasjons- og vedlikeholdsmålingsbehov.
Nytt generativt AI-drevet vedlikeholdstilbud fra Siemens
Siemens Industrial Copilot, en generativ AI-basert assistent, styrker hele verdikjeden – fra design og planlegging til engineering, drift og tjenester. Med dette ekspanderer Siemens sitt Industrial Copilot-tilbud med utvidede muligheter for Senseye Predictive Maintenance. Den generative AI-drevne løsningen vil støtte alle trinn i vedlikeholdssyklusen, fra reparasjon og forebygging til prediksjon og optimalisering.
Solid fremgang for Endress+Hauser tross global uro: Satser tungt på innovasjon og gassanalyse
Til tross for krevende globale rammevilkår leverte Endress+Hauser et sterkt resultat i 2024, med økt satsing på gassanalyse, bærekraft og opplæring.