P F Vinkelgiver crop

Sensorer plasseres i Ex d kapslinger og leveres ferdig sertifisert

Automatisering i Ex områder

De siste årene har automatiseringsgraden økt i mange industrielle anlegg takket være utvikling og innføring av nye teknologier som RFID, Vinkelgivere, Lidar-sensorer og posisjoneringssystemer basert på optisk av lesing av for eksempel datamatrix koder.

Bruk av disse teknologiene har også vært etterspurt i applikasjoner i eksplosjonsfarlige områder, men felles for mange av disse produktene er at de i liten grad er tilpasset og sertifisert for bruk i denne type områder, enten fordi volumet er for lavt til å dekke utviklingskostnader eller tekniske årsaker som gjør at sertifisering ikke er mulig.

Pepperl+Fuchs har to divisjoner, en med fokus på sensorteknologi og en med fokus på Ex beskyttelse. I et prosjekt der disse arbeider sammen har det blitt utviklet løsninger for mange av disse produktet. Kort fortalt vil det si at sensorer plasseres i Ex d kapslinger og leveres ferdig sertifisert som ett produkt klart for installasjon i Ex sone 1 eller 21.

For en av våre kunder i Norge har vi produsert en vinkelgiver i Ex d kapsling for deteksjon av kjettingstoppere. Tidligere ble dette gjort med enkle induktive givere, men dette viste seg å ikke være pålitelig nok, kunden ønsket en løsning med analog visning, 4-20 mA, av stopperens posisjon. Løsningen ble et standard inklinometer med måleområde 0-360 grader montert i en Ex d kapsling i rustfritt stål.

Når det gjelder bruk av Lidar eller andre optiske sensorer er man avhengig av kapslinger med glassvindu av god kvalitet slik at det ikke oppstår optiske forstyrrelser når lysstrålene skal passere gjennom glasset. Når det gjelder posisjonering er kravet til pålitelighet og nøyaktighet det samme om det er Ex-sone eller ikke. Grundige tester har blitt gjort av våre kunder, og konklusjonen er klar, montering av optiske sensorer i denne type Ex kapslinger går ikke ut over hverken nøyaktighet eller pålitelighet. Dette gjelder både for enkle avstandssensorer med en lysstråle og mer avanserte 2D skannere basert på Lidar-prinsippet. Eksempel på applikasjoner innen avstandsmåling er nøyaktig posisjonering av gripere til borerør i drilling-applikasjoner eller posisjon på hydrauliske sylindere i «hiv-kompensering». Nivåmåling i væsker og fast stoff er eksempler på andre applikasjoner. 2D-skannere kan benyttes til å sikre seg at luker og plattformer er i riktig posisjon før arbeidsoppgaver startes.  

Når det gjelder RFID kan det leveres løsninger basert på ulike RFID-teknologier som LF, HF og UHF, slik at dette kan tilpasses den aktuelle applikasjon. Aktuelle applikasjoner kan være alt fra adgangskontroll til boredekk via logistikk til mer automasjonsløsninger i for eksempel lakkeringsanlegg.

Årsmøte i Tavleforeningen

To viktige saker i sentrum for Tavleforeningen

Da Tavleforeningen avholdt årsmøte var det to saker som dominerte diskusjonene. Faglig og foreningspolitisk var det verifikasjonsordningen for Godkjent tavleprodusent som engasjerte mest. Men økonomien krevde også oppmerksomhet. Antall medlemmer har positiv utvikling, men deltakelse på foreningens arrangementer har ikke helt kommet seg etter pandemien. Resultatet er at foreningen hadde et underskudd i 2023.

JFK Seifert Avfukter crop

Energieffektiv termoelektrisk avfukter bidrar til reduserte kostnader

Termoelektriske avfuktere er i seg selv energieffektive sammenlignet med tradisjonelle metoder, forhandles av JFKnudtzen, som for eksempel installasjon av varmeelementer. Dette resulterer i lavere energiforbruk. Dette er en avgjørende fordel for bransjer som ønsker å redusere energikostnader.

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser. 

2397698655

Enny inngår digitaliseringssamarbeid med Guard Automation

Enny hjelper borettslag og næringsbygg med solceller. Nå får de hjelp av det norske teknologiselskapet Guard Automation med å samle data fra ulike solcelleanlegg inn i én plattform.