Per Pixel Petersson

Resultatet presenteres som informasjon om utstyrets tilstand

ABBs smartsensorer skal kutte uforutsette produksjonsstopp

Pilotprosjektet har 70 smarte sensorer fra ABB i Södra Cells massefabrikk i Mönsterås, sørøst i Sverige. Giverne måler turtall, vibrasjon, temperatur, antall start og stopp, driftstid, effekt og lagertilstand.

ABB AbilityTM Smart Sensor forvandler tradisjonelle motorer, pumper og lager til smarte, trådløst oppkoblede enheter. Sensorene måler driftskritiske parametere via utstyrets overflate, som deretter analyseres via en sikker skytjeneste. Resultatet presenteres som informasjon om utstyrets tilstand og ytelser slik at brukerne kan identifisere problemer og dermed redusere risikoen for uforutsette produksjonsstopp.

Behovsbasert vedlikehold

- Tanken om å benytte trådløse givere for tilstandskontroll og vibrasjonsovervåking har vi hatt en stund, men avventet litt for å se an utviklingen av teknologien. Nå fikk vi en bra mulighet og et bra objekt å teste på, sier Andreas Eriksson, vedlikeholdstekniker hos Södra Cell.

Nå kan vedlikehold planlegges etter aktuelt behov istedenfor generelle planer og produsentens anbefalinger. Det forlenger utstyrets levetid, minsker vedlikeholdskostnader og reduserer eller eliminerer ikke-planlagte driftsstopp. I tillegg samles data som kan benyttes for systematiske undersøkelser for å identifisere problemkilder og forbedre prosessen eller systemets pålitelighet.

Foruten gevinstene med mer stabil produksjon har også arbeidsmiljøet blitt bedre. Tidligere ble tilstandsovervåking utført med manuelle vibrasjonsmålinger. Nå gjøres dette digitalt av Södra Cell og ABB gjennom en tjeneste i en Remote Assistance-avtale.

Flere fordeler

- En av fordelene med smarte sensorer er at også motorene kan måles uten risiko når de for eksempel er nær roterende utstyr eller der det trengs lifter eller stillas for å komme til manuelt, sier Roland Nordin, servicesjef for Motion hos ABB i Sverige.

AI crop

Ny AI-dreven virtuell assistent for profesjonell bruk

Kan strukturere dataene til en bedrift og avdekke sammenhenger

Å kommunisere med datamaskiner er noe vi er vant med nå til dags. Hjemme og i bilen snakker vi for eksempel med Siri og Alexa. På grunn av konfidensielle data, er denne typen tjenester imidlertid ikke et alternativ for mange bedrifter. Semcon har ved hjelp av det nyeste innenfor kunstig intelligens utviklet en revolusjonerende, virtuell assistent for profesjonell bruk: SIA (Semcon Intelligent Assistant).

les mer...
Phoenix Hannover crop

Utnytter digital teknologien

Phoenix Contact Dialog Days, et tre dages langt web arrangement

Phoenix Contact har alltid vært godt til stede på Hannover Messe med en ruvende stand. I tillegg har selskapet også hatt besøk av mange nordmenn på verdens største industrimesse. Da det ble besluttet å utsette kjempe arrangementet kastet Phoenix seg rundt og lanserte Dialog Days.

les mer...
Krohne PR 4512 crop

Få tilgang til alle prosessdataene dine via Bluetooth – nyhet fra PR electronics

Aktiver Bluetooth-kommunikasjon og datalogging på alle PR 4000- og PR 9000-enhetene fra krohne Instrumentation. Monter 4512 i fronten av transmitterne fra PR-elektronikk, og installer PPS-appen på smartenheten din (iOS og Android). Dette muliggjør direkte overvåking av prosessdataene dine, data- og hendelseslogging og enkel programmering av enheten.

les mer...
Servi Lærdal crop

Rask utvikling av nød respiratorer – ikke bare i Norge

Det har vært inspirerende og lærerikt å jobbe så tett med FFI

Under den daglige pressekonferansen torsdag 31. mars annonsert statsminister Erna Solberg at norske bedrifter hadde utviklet en nød respirator på rekordtid. Regjeringen har bestilt 1 000 respiratorer. Også i Danmark er et liknende prosjekt kommet omtrent like langt i utvikling av nød respiratorer.

les mer...