VASS standard crop

Digitale tvillingene til koblingsskap med de installerte komponentene kan skapes

Volkswagen tar i bruk de nyeste Eplan- og Rittal-løsningene

VASS-standarden: nå utvidet med 3D-funksjoner og topp moderne kontrollskapteknologi. Volkswagen har nylig lansert sjette generasjon av sin VASS (Volkswagen Audi Seat Skoda)-standard, som inkluderer en oppdatering til Eplan Version 2.9. Standarden - brukt i produksjonsanlegg for modeller på MEB-plattformen.

Den har også blitt utvidet med 3D-funksjoner i koblingsskapskonstruksjon og med to-veis utveksling av data med planleggingsverktøy for PLS. Det nye VX25-skapsystemet fra Rittal er også integrert i standarden.

Volkswagens avgjørelse om å levere 3D-data basert på Eplan Pro Panel i VASS-standard-biblioteker til sine egne leverandører betyr at de digitale tvillingene til koblingsskap med de installerte komponentene kan skapes. Tidligere var kun 2D-representasjoner fra Eplan Electric P8 med i standarden. For leverandører gir dette grunnlaget for å gå inn i og utvide automatisert produksjon av kontroll- og koblingsskap; fra mekanisk maskinering av skap til automatisk produksjons av klemmelister til ledningskapping og koblingshjelp. Selskaper drar fordeler av Volkswagens designmaler som kan brukes som grunnlag til raskere konstruksjon, produksjon og idriftsettelse med høyere kvalitet.
Epaln Ritall 500.jpg
Enhetlig anleggsdokumentasjon
Eplans Strategic Account Manager Andreas Bamberg forklarer: «De ytterligere 3D-funksjonene fra Eplan Pro Panel gjør det mulig å ekstrahere produksjonsinformasjon til automatisert kontroll- og koblingsskapskonstruksjon. Engineeringsfirmaer drar videre fordel av den integrert kollisjonskontroll og vurdering av varmespredning for komponenter, noe som muliggjør en optimalisert komponentplassering i skapet og en mer energieffektiv design for Rittals klimakontroll-systemer.»

En ekstra fordel: Ved å legge viktig informasjon i enhetene og prosjektdataene muliggjøres to-veis datautveksling mellom Eplan og f.eks. Siemens TIA Portal med AML-grensesnittet. «Dette reduserer i stor grad arbeidet med systemplanlegging siden PLS-maskinvarestrukturer, forhåndsdefinert I/O og buss-topologi kan importeres direkte fra Eplan.», sier Bamberg. Under anleggsdrift og ved senere endringer eller utvidelser, kan informasjonen fra TIA Portal føres tilbake Eplan-prosjektet. Dette gir ensartet, feilfri anleggsdokumentasjon «som bygd», og kortere inngangsprosesser for integrering i digital produksjonshåndtering.

Topp moderne koblingsskap-teknologi
Rittal, med sine store kontrollskap og små avlukker, har vært en del av Volkswagens selskapsstandard i årevis, akkurat som Eplan. Som Global Key Account Manager Automotive Markus Hülsmann i Rittal sier: «Den nye utgaven av VASS V6-biblioteket leverer helintegrerte referanse-kontrollskap i 3D, basert på det nye Rittal VX25 kontrollskap-systemet.» Det omfatter også fullt integrert avlukke-tilbehør og ti varianter av AirSTREAM monteringsramme fra selskapet Friedrich Lütze, som kan velges direkte fra en liste med tilbehør og plasseres som en komplett makro. Hülsmann fortsetter: «Dette reduserer i stor grad det tekniske arbeidet, siden komponentene kan plasseres digitalt direkte i skapet etter bare noen få klikk.» Fremtidige VASS-utgaver vil omfatte utvidelser med Rittal AX- og KS-avlukker og prøveenheter. Tilknyttede skap-makroer i 3D er alt tilgjengelige i Eplan Data Portal og kan brukes når man jobber med Pro Panel.

Målet: digital produksjon
Bilproduksjon blir stadig mer utfordrende, bl. a. med stadig kortere oppstartstider, skreddersydd design, ny kontrollteknologi og strengere krav til vedlikehold og reparasjon. Volkswagen arbeider flittig med videreutvikling av automatiseringsstandarder, som så gis videre til selskapets leverandører. Daniel Gräser i divisjonen for produksjonsautomatisering og digital produksjon i Volkswagen sier: »Denne ekspansjonen av VASS-standarden med de nyeste aspektene til Eplans programvare og Rittals topp moderne systemteknologi betyr at vi støtter leverandørene våre optimalt i å lansere digitale og automatiserte produksjonsprosesser. Samtidig legger vi også til en viktig komponent på veien vi har begynt på mot den digitale fabrikken.» Tross alt er den digitale tvillingen til kontrollskapet som del av produksjonsprosessen et vesentlig grunnlag for framtidens heldigitale drifts- og vedlikeholdsprosesser.

Internasjonal support
Siden 2018 har Eplan tilbudt tre dagers VASS V6-opplæring for leverandører, på engelsk og tysk. Den legger det internasjonale grunnlaget for vellykket prosjektplanlegging iht. denne standarden. I tillegg til regelmessige arrangementer i Tyskland har opplæring også blitt gitt i USA og Kina.
www.eplan-software.com/

Rittal:
Rittal, med hovedkontor i Herborn, Tyskland, er en ledende global leverandør av løsninger for industriavlukker, strømdistribusjon, klimakontroll og IT-infrastruktur, samt programvare og tjenester. Systemer fra Rittal brukes i over 90 % av alle bransjer over hele verden, inkludert maskinbygging og anleggskonstruksjon, mat og drikke, IT og telekommunikasjon.

 

Phoenix etikett crop

Ny produktetikett støtter automatisert varemottak

For å optimalisere logistikkprosessene ytterligere innfører Phoenix Contact nye produktetiketter som forenkler automatisert varemottak og varelevering hos kundene sine. De nye produktetikettene gjengir den viktigste informasjonen, som artikkelnummer, mengde, produksjonsdato, batch og opprinnelsesland, som 1D-strekkode og/eller 2D-datamatrisekode. 

JFK Werma WeAssist crop

Reduser risiko og usikkerhet, og spar deg for kostbar nedetid

Mangelen på sanntidsinformasjon kan føre til uventede flaskehalser og produksjonsnedetid, noe som til slutt påvirker bedriftens lønnsomhet. Med WeAssist prosessoptimaliserings-system fra JFKnudtzen kan du løse utfordringene.

Graphic Group Mensch & Medien Gm

Elektronisk komponentbeskyttelse for 48 V forbrukere

Med de nye, enkanals automatsikringene PTCB fra Phoenix Contact sikres nå også last med forsyningsspenning på 48 V DC elektronisk. Komponentbeskyttelsen kan kombineres med rekkeklemmeporteføljen CLIPLINE. 

UR30 crop

Universal Robots lanserer ny kraftkar – løfter hele 30 kg

Til tross for at den nye roboten er råsterk, er den fortsatt betegnet som samarbeidende. Nye UR30 er nå endelig klar for det norske markedet melder distributøren Kameleon Robotics. Verdens største produsent av samarbeidende roboter, Universal Robots, lanserte rett før jul en helt ny robot i sin nye produktserie.