Schneider-lyn-crop

Et godt overspenningsvern er en billig forsikring

Spar tusenlapper med enkle grep i lynsesongen

Lynnedslag kostet nordmenn over 10 millioner kroner bare i juni. Med enkle grep kan du spare tusenlapper. Sommeren er høytid for lynnedslag, og skadeomfanget er ofte stort. Tar man ingen forhåndsregler, kan det koste deg dyrt.

Tall fra Finans Norge viser at norske forsikringsselskaper i fjor måtte ut med 224 millioner kroner som følge av skader etter lynnedslag.

- Utbetalinger grunnet lynnedslag varierer fra år til år, da det er avhengig av været. Det beste er å være føre var når det gjelder lyn. Trekk ut støpsel, så slipper man skade – spesielt når man drar på ferie, sier fagdirektør Hildegunn Bjerke i Finans Norge.

Kan føre til brann

Sommermånedene juli og august er høysesong for lynnedslag på grunn av varmt og fuktig vær. I juni førte lynnedslag til skader på nordmenns eiendeler for over 10 millioner kroner. Lynnedslag kan slå ned flere kilometer unna, men likevel føre til store skader. Elektrisk utstyr som datamaskiner, stereoanlegg, TV, telefon, varmtvannstanker og hvitevarer er mest utsatt.

- Det blir ofte skader på elektrisk utstyr og det elektriske anlegget etter at lynet har slått ned. I de verste sakene brenner hele hus og hytter ned til grunnen etter lyn. Et overspenningsvern er lurt å ha for å forebygge lynskader, og vi anbefaler dette, sier Bjerke i Finans Norge.

Slik sikrer du deg mot lynnedslag

-Et godt overspenningsvern er en billig forsikring som beskytter dine verdier mot å bli ødelagt av lynnedslag eller feil i høyspentnettet. Med et riktig montert overspenningsvern i sikringsskapet slipper du å bekymre deg for brann og skader på bolig og utstyr. Ta kontakt med en elektroinstallatør, sier Bjørn Sørensen, fagsjef elsikkerhet i Nelfo, og gir noen gode tips.

Tips fra elektroinstallatøren:

  • Installer overspenningsvern
  • Kjøp finvern for sårbart utstyr
  • Napp ut kontakter ved tordenvær
  • Trekk også ut nettverks- og antenneledninger
  • Koble fra telefoner som kan være svært sårbare ved lynnedslag
  • Hold sikringsskapet lukket
  • Sjekk at skrusikringene er godt tilskrudd
  • Hvis sikringene er ubehagelig varme må du kontakte elektrikeren

- Overspenningsvern er den viktigste beskyttelsen mot skader forårsaket av lynnedslag. Schneider Electrics overspenningsvern er utviklet basert på mer enn 20 års erfaring, og er spesielt tilpasset norske forhold. Dette gjør at våre overspenningsvern er ekstra sikre og pålitelige, forklarer Odd Arvid Kleven, produktsjef i Schneider Electric.

Det finnes ulike typer overspenningsvern (se faktaboks), og man bør velge de som passer eget behov. Kleven anbefaler å ta kontakt med en autorisert elektroinstallatør dersom man ønsker å installere egnede overspenningsvern.

- For å sikre optimal beskyttelse er det viktig å sørge for riktig installasjon av overspenningsvernet. Feil installasjon kan gi vesentlig redusert beskyttelse og dermed øke faren for at de elektroniske apparatene ødelegges, sier Kleven.

Om overspenningsvern:

  • Overspenningsvern er påbudt i nye bygg og gir primær beskyttelse mot skader forårsaket av lynnedslag.
  • Overspenningsvernets oppgave er å beskytte den elektriske installasjonen mot overspenninger, det være seg lynnedslag eller koblingsoverspenninger.

Det finnes ulike typer overspenningsvern:

  1. Type 1 skal benyttes der det er montert lynvernanlegg eller der den elektriske installasjonen befinner seg i umiddelbar nærhet av et slikt anlegg.
  2. Type 2 benyttes som beskyttelse som følge av indirekte overspenninger fra lynnedslag og koblingsoverspenninger.
  3. Type 3 vern benyttes som tilleggsbeskyttelse for spesielt følsomt elektronisk utstyr.

 

SINTEF_5G_7 crop

Industri 5.0 - Mennesket i fokus

Industri 5.0 handler om å løfte blikket litt. Løfte blikket ut av bedriften og ta innover seg de store samfunnsutfordringer man står oppi. – Det være seg bærekraft, et viktig element, og det vi kaller resiliens, altså evnen til å motstå alle disse hendelsene som skjer rundt oss hele tiden. Enten det er kriger eller pandemier, eller en brå slutt i forsyningskjedene, og samtidig gå i mennesket – settes i fokus på en litt ny måte, sier Bjørnar Henriksen, seniorforsker, SINTEF Digital Teknologiledelse.

Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

Phoenix lysstyring crop

Strømforsyning for bygningsautomatisering: Forsyne og lade opp via USB

Strømforsyningene STEP Power fra Phoenix Contact er tilpasset behovene i moderne bygningsautomatisering. Via USB-tilkoblingen forsyner de både Smart Meter Gateways, Raspberry Pis og andre Smart Home-komponenter. De kan også brukes for rask opplading av mobilt sluttutstyr og andre 5 V forbrukere.

AMNYTT 02 2024 kollasj crop

AMNYTT 02 2024 er publisert


  •  

  • Konseptet Industri 4.0 ble lansert av den tyske regjering høsten 2011. Nå har EU tatt et nytt initiativ. Industri 5.0 er lansert. I erkjennelsen av at teknologi fungerer ikke uten god og riktig involvering av mennesker rettet det nye initiativet seg mot utnyttelsen av mennesket i det totale bilde. I tillegg tar Industri 5.0 også hensyn til miljømessige forhold. 


les mer...