Tinnsjøveien crop

Nyutviklet teknologi for overvåkning av snøskred og steinsprang

Skredsikrer Tinnsjøveien og Lauvjuv med nytt geofonanlegg

Tinnsjøveien og Lauvjuv i Telemark sikres med helt ny teknologi. Veien stenges automatisk om skred utløses. Det nyutviklede systemet for automatisk overvåkning og varsling av skred og steinsprang er basert på ulike sensorer som registrerer rystelser og vibrasjoner i bakken. Det er testet ut på Mannen sist vinter. Nå skal de første installasjonene i Norge etableres i Telemark.

– Vi har god erfaring med teknologiske løsninger for overvåkning og varsling av skred. I flere år har vi hatt slike systemer på Tinnsjøveien og Lauvjuv, sier rådgiver Vegard Stensrød i Vestfold og Telemark fylkeskommunes samferdselsavdeling. 

Nå blir det enda sikrere. Det nyutviklede systemet som skal tas i bruk i vinter setter helt nye standarder for slike systemer.

Historisk

Lauvjuv er historisk. Der ble Norges første automatiske skredovervåkningsanlegg etablert i 1980. På Tinnsjøveien har teknologi sikret trafikantene siden midt på 1990-tallet.

– Begge anleggene får store oppgraderinger. Her snakker vi nyutviklet teknologi for overvåkning av snøskred og steinsprang, nye kameraløsninger og nye styringsenheter. Kontrakten er mye mer enn bare en videreføring av dagens anlegg. Det nye systemet vil gi tryggere varsling med mer informasjon og bedre dokumentasjon av små og store hendelser. Det gir bedre styring og bedre overvåkning. Det er også en fordel for planleggere og administrasjon, sier Lars Krangnes i Cautus Geo.

Jevnlig skred

I Lauvjuv går det i gjennomsnitt et stort skred hvert femte år. Det siste gikk i 2016.

På Tinnsjøveien går det et større skred hvert 15. år. Sist gang i 2014.

Om store skred begraver veibanen på Tinnsjøveien og Lauvjuv, må bilistene ut på omkjøringsveier på både syv og ni mil. Konsekvensene er store, også om systemet stenger banen uten automatisk gjenåpning ved mindre skred som blir varslet uten at snømassene treffer selve veibanen.

Automatisk

Cautus Geos nyutviklede system kan settes opp for automatisk stengning og gjenåpning. Det avgjøres av oppdragsgiver. I Telemark har fylkeskommunen bestemt at gjenåpning gjøres av VTS.

– Når skred ikke ntreffer veibanen kan systemet gjenåpne automatisk, sier Krangnes. 

Det nye varslingssystemet vil gi mer informasjon om skredhendelser, så som retning og størrelser.

– Det gjør systemet mer robust enn tidligere systemer, sier Krangnes.

Geofonsystemet

  • Multursensorsystem
  • Hub
  • Kamera, også termisk kamera
  • Cautus Web
  • Automatisk stengning og åpning med lys og lyd 

Kan brukes også på steinsprang

Kotek XL_Prime_fam crop

Horner XL Prime betjenings- og styringssystemer

Kombinerer PLS, operatørgrensesnitt, I/O og nettverk i en integrert alt-i-ett-en

Horner XL-Prime, som forhandles av Kotek AS, benyttes til styring og automatisering av små og mellomstore maskiner.  Berøringsskjermene i XL Prime-serien er det nyeste tilskuddet til Horner Automations neste generasjons OCS-produktserie.

Pepperl_Einlagenscanner crop

Gir raske og presise målinger

En videreutvikling av den klassiske time-of-flight-teknologien

Pepperl+Fuchs tilbyr en ny LiDAR-sensor med en skannehastighet på hele 100 Hz – ideell for høyhastighetsapplikasjoner. R2300, som er en enstråleskanner, oppnår denne eksepsjonelt høye skannehastigheten ved å skanne på kun ett plan. Sensoren tilbyr den samme kombinasjonen av høy ytelse og kostnadseffektivitet som kjennetegner flerlagsskannere i R2300-serien. 

Untitled design - 1

Er AI relevant for prosessindustrien?

Og hvordan spiller no-code AI en rolle på veien til suksess? Prosessindustrien står overfor utfordringer som påvirker vekst og lønnsomhet. Utfordringene inkluderer økende energikostnader, økt konkurranse, og strenge regulatoriske krav. Det er tydelig for mange industrielle selskaper at de må finne nye måter å optimalisere prosessene og forbedre effektiviteten for å fortsette være konkurransedyktige. 

Focus on crop

Focus-1 levers nå i eksplosjonssikker utførelse

Ventilhuset til Focus 1 ble optimalisert for å gi best mulig løsning

Produsentene av verdens første autonome reguleringsventil, Krohne Instumentation og Samson, utvider produktporteføljen.  Nå er ventil tilgjengelig i EX utførelse.