Freyr siemens crop

Bærekraftig battericelleproduksjon i Norge basert på 100% fornybar energi

Siemens har inngått partneravtale med FREYR for grønn produksjon av battericeller i Norge

Siemens og FREYR har signert et Memorandum of Understanding (MoU) der Siemens skal støtte FREYR med sin ekspertise innen automatisering og programvareportefølje, samt kraftløsningssystemer.

FREYR planlegger en storstilt, konkurransedyktig og bærekraftig battericelleproduksjon i Norge basert på 100% fornybar, lavkost ​​energi fra vann- og vindkraft.

Digital tvilling
Siemens vil i første omgang støtte FREYRs planer gjennom felles utvikling av en digital tvilling av FREYRs planlagte battericelleproduksjonsanlegg. Dette vil muliggjøre avanserte virtuelle simuleringer av eksisterende og nye battericelle-teknologiløsninger.
FREYR mener at Siemens støtte med sin Digital Enterprise-portefølje vil resultere i lave kostnader og grønne battericelleproduksjon i Norge. Siemens vil være FREYRs teknologipartner for automatisering, elektrifisering og digitalisering gjennom prosjektfasene, fra utvikling av anleggsdesign til simulering av battericelleproduksjon og -tjenester. I tillegg vil Siemens støtte utvikling av den elektriske infrastrukturen fra nettet til fabrikken, og FREYR planlegger å bruke Siemens automatiseringsportefølje som grunnlag for battericelleproduksjonen.
Våren 2019 kunngjorde FREYR sin ambisjon om å bygge et 32 ​​+ 2 GWh batteri-celleanlegg (en såkalt Giga-fabrikk). Dette er en av de største i Europa, for å produsere litium-ion-batterier (LIB) celler, basert på bevist teknologi gjennom en lisensierende forretningsmodell.
32 GWh er målrettet mot det eksponentielt voksende maritime og EV (elbil)-markedet i Europa. GWh-anlegget retter seg mot mer begynnende markedsvertikaler som stasjonære lagringsapplikasjoner. Anlegget på 2 GWh kan også brukes til å tilby skaleringstjenester for de beste nye battericelle-teknologiene i industriell skala.

 “Siemens er den eneste leverandøren med en helhetlig tilnærming til batteribransjen. Sammen med FREYR utvikler vi en digital tvilling som speiler produksjonen, produktet og ytelsen. I kombinasjon med Norges fornybare energi kan FREYR gjøre Norge til en betydelig leverandør av battericeller globalt. ”Sier Frank Bråthen, administrerende direktør i Siemens Digital Industries Norge.

Siemens og FREYR vil også utforske spesifikke samarbeidsmuligheter, inkludert, men ikke begrenset til: Hvordan optimaliserer du design, simulerer og verifiserer produksjonen av toppkvartil battericelle gjennom material- og energistrømmer for velprøvde og nye teknologier
«FREYR er glade for å samarbeide med Siemens i jakten på overlegne lavprisbatterier fra Norden. Siemens dype ekspertise og anerkjente erfaring for å støtte kunder for å oppnå større produktivitet og fleksibilitet er av høy verdi for FREYR. Vi ser frem til å utvikle ytterligere uttaket av fabrikken i Mo i Rana, mens vi utnytter partnerskapet med Siemens for å styrke grunnlaget for verdensledende produksjon av battericeller fra Norge», sier Tom Einar Jensen, administrerende direktør i FREYR AS.

“FREYR skaper et økosystem av vitenskapelige, kommersielle og økonomiske interessenter for å utvikle nye markedsvertikaler. Målet er å møte økt global etterspørsel etter battericeller produsert i Norge og Norden på en ansvarlig, miljømessig og økonomisk optimal måte. Denne avtalen er et viktig skritt fremover for oss, sier Torstein Dale Sjøtveit, FREYRs konsernsjef.
 

Tavle årsmæte crop

To viktige saker i sentrum for Tavleforeningen

Da Tavleforeningen avholdt årsmøte var det to saker som dominerte diskusjonene. Faglig og foreningspolitisk var det sertifiseringsordningen for Godkjent tavleprodusent som engasjerte mest. Men økonomien krevde også oppmerksomhet. Antall medlemmer har positiv utvikling, men deltakelse på foreningens arrangementer har ikke helt kommet seg etter pandemien. Resultatet er at foreningen hadde et underskudd i 2023

JFK Seifert Avfukter crop

Energieffektiv termoelektrisk avfukter bidrar til reduserte kostnader

Termoelektriske avfuktere er i seg selv energieffektive sammenlignet med tradisjonelle metoder, forhandles av JFKnudtzen, som for eksempel installasjon av varmeelementer. Dette resulterer i lavere energiforbruk. Dette er en avgjørende fordel for bransjer som ønsker å redusere energikostnader.

Rittal kapsling crop

Driftsikkerhet for kapslinger

Varme er sjelden en velkommen gjest i skapsystemer. Derfor er det viktig at uønsket varme fjernes og at ytterligere oppvarming unngås om mulig for å sikre problemfri drift av installerte komponenter. For å løse denne oppgaven brukes ofte filtervifter – et kjølealternativ som ikke tidligere har fått den respekten og påskjønnelsen det fortjener. 

Pepperl Ethernet crop

Sikrer effektiv og pålitelig kommunikasjon av nettverksdata

Industrielle Ethernet-svitsjer sikrer at enheter fra felt til sky kommuniserer pålitelig på tvers av hele nettverket. Pepperl+Fuchs introduserer RocketLinx® Ethernet-svitsjer som kompletterer porteføljen for felt-til-sky-kommunikasjon. Disse produktene har et robust metallhus av høy kvalitet, og tilbyr en rekke viktige ytelses-, administrasjons- og sikkerhetsfunksjoner.