TIA Portal V14 engineering framework: increased productivity, re

Siemens Digital Industries viser Industrial Operations X

Tradisjonen tro har Siemens Digital Industries stand på Nor-Shipping. Selskapet presenterer blant annet den nye versjonen av engineering-rammeverket TIA Portal samt Industrial Operations X som er en del av den åpne digitale forretningsplattformen Siemens Xcelerator.

– Maritim industri er et viktig segment for oss. Det er mange leverandører til maritim som bruker våre produkter i sine løsninger, sier Arne Bergun, leder Factory Automation i Siemens Norge.

Av Eirik Iveland

På Nor-Shipping vil Siemens presenter Version 18 av sitt TIA Portal (Totally Integration Automation Portal) og nye Simatic-kontrollere. Løsningene kommer med høyere data- og kommunikasjonsytelse og støtter R1-redundans.

– Med TIA-portalen kan du integrere alle komponenter i ett automatiseringsprosjekt. Det kan være PLS-er, HMI-er og frekvensomformere, sier Bergun.

– Portalen gir høyere engineerings-effektivitet takket være flere funksjoner for teamsamarbeid. Dette betyr at brukere kan jobbe i team og parallelt med prosjekter og bygge og administrere delte biblioteker.

For motion-applikasjoner gir den nye versjonen av TIA Portal helhetlig utvikling av 5D/6D kinematikk, som gjør at man kan kjøre opptil 6 servo-akser interpolert i en PLS.

Siemens  Arne Bergun 300.jpg

Industrial Operations X lansert i Hannover

Industrial Operations X, som er en del av den åpne digitale forretningsplattformen Siemens Xcelerator, ble lansert på Hannovermessen i april. Den virkelige og den digitale verden kombineres, slik at produksjonsprosessene blir mer effektive og adaptive.

– Løsningen bringer mer informasjonsteknologi og flere programvarefunksjoner til automatisering og produksjon, noe som gjør industrielle operasjoner mer adaptive og menneskesentrerte, sier Bergun.

Xcelerator-porteføljen inkluderer Product Lifecycle Management, MES, Industrial Edge og verktøy for IT/OT-tilkobling. Integrasjonen sørger for at løsningene fungerer sømløst langs domenespesifikke digitale tråder.

– Her setter Industrial Operations X nye standarder med et bredt spekter av produkter og tjenester som hjelper industribedrifter å kombinere OT med IT, sier Bergun.

Høy-ytelses frekvensomformer

Siemens viser også Sinamics G220, en høy-ytelses frekvensomformer med IIoT-modul for enkel integrering i edge- og skyapplikasjoner. Clean-Power-teknologi reduserer oversvingninger med opptil 97 prosent, uten behov for harmoniske choker eller DC-link choker.

– Dette er plassbesparende og gjør prosjekteringen betraktelig enklere, sier Bergun. – Sinamics G220 er vårt flaggskip i G serien. den kommer med en rekke maskinvarealternativer og programvarefunksjoner, blant annet marine sertifisering.

Frekvensomformeren er den første representert i TIA Portal med en digital tvilling.

– Med digital tvilling i start-driven kan brukeren gjøre testing og optimalisering av ytelse før maskinvaren er tilgjengelig. Vi kan for eksempel angi treghetsmoment for last og motor og i tillegg angi vridningsstivhet i systemet. Dermed kN VI justere PID-parametere og simulere oversving og svingningstid.

– Med den integrerte webserveren kan man sette parametere under drift, og igangkjøringstidene også reduseres betydelig. Dette blir veldig spennende, sier Bergun.

Nor-Shipping holdes på Nova Spektrum i Lillestrøm 6.–9. juni. Siemens Digital Industries vil være i hall C, stand C01-14.

Aker Solutions Verdal Goodtech crop

Goodtech og Aker Solutions fortsetter transformasjonen i Verdal

Hoveddelen av kommende investeringer vil være på selskapets norske verft

Goodtech informerte 10. mai 2023 om samarbeidet med Aker Solutions Verdal, hvor deres prefabrikasjon av komponenter til store stålkonstruksjoner skal transformeres gjennom moderne robotiserings- og digitaliseringsteknologi. Prosjektet er banebrytende og utnytter tilgjengelig teknologi og kompetanse i prosessen med å automatisere produksjonslinjene.

les mer...
Corvus ferge crop

Corvus skal levere batterier til verdens største hel-elektriske skip

Største batterisystemet som noen gang er installert ombord på et skip

Corvus Energy, verdens ledende leverandør av nullutslippsløsninger til skip og havner kunngjør at de har blitt tildelt kontrakt med teknologigruppen Wärtsilä for leveranse av batterisystemene til verdens største hel-elektriske Ro-Pax-ferge.

les mer...
INGAR SORENSEN

Nebb blir en del av Init

Med oppkjøpet av norske Nebb, styrker Init sin posisjon på det skandinaviske markedet. Init ble etablert i januar 2022 med sammenslåingen av danske Picca og PD-Automation, og inkluderer svensk-norske Acobia, svenske Martensson Consulting og de danske selskapene Logimatic, AN Group, Inuatek, 3Tech Automation, ProjectBinder, MBB Consult, Daniit. Og nå norske Nebb.

les mer...
Archer-velger-Sopra-Steria crop

Archer velger Sopra Steria som global digitaliseringspartner

Sopra Steria skal levere helhetlige IT- og digitaliseringstjenester til oljeserviceselskapet Archer.

– Selskapet skal igjennom en transformasjonsprosess de neste årene. Vi skal både vokse videre og posisjonere oss i nye markeder. Med denne avtalen tar vi et bevisst kvalitetsløft. Sopra Steria er en meget kapabel leverandør som vi skal jobbe tett og strategisk med, sier Nina Brattetaule, IT- og digitaliseringsdirektør i Archer.

les mer...