Cobolt voss crop

Mangel på dyktig arbeid utgjør også en stor utfordring

Robotisering må redde norsk industri

En norsk skole, en robotforhandler og en robotfabrikant jobber sammen for å opprettholde industriproduksjonen i Hardanger og Norge. Flere og flere norske selskaper er truet av global konkurranse fordi norske produksjonsbedrifter ikke kan produsere nok konkurranseevne.

I Hardanger og omegn er flere av de store arbeidsplassene på vei til bosetting eller outsourcing av produksjon i utlandet. En by som Odda kan blir en spøkelsesby på grunn av den forlatte industrien.

Ifølge IMD, World Competitiveness Center, faller Norges konkurranseevne markert. Norge er nå rangert som nummer 11, hvor Norge ble rangert på 8. plass i 2018 over de mest konkurransedyktige landene.
Mangel på dyktig arbeid utgjør også en stor utfordring i mange industrielle selskaper, noe som betyr at mange bedrifter må mister bestillinger og vekst.
En rekke aktører svarer på denne triste utviklingen. ​​14. juni ble 110 selskaper invitert til Voss for å delta på et arrangement for å få inspirasjon til å komme i gang med å automatisere og dermed øke produktiviteten, effektiviteten og konkurranseevne. Cobotnor og Voss VGS samler nå produksjonsselskaper i Hardanger og omegn på et felles mål: Bevare produksjon og jobb.
Studentene på skolen ble også invitert til å prøve å programmere de splitter nye industrirobotene, også kalt cobots, som Voss VGS nettopp har investert i. Cobots passer for effektivisering av oppgaver i små og mellomstore og store bedrifter i Norge.

Scneider batterifab crop

Går sammen om pilotanlegg for ny batteriteknologi

Schneider Electric, ZnL Energy og Eltronic har signert en samarbeidsavtale for en pilotfabrikk som skal utvikle ny batteriteknologi i Trondheim. Partene skal kombinere sin kompetanse og erfaring for å utvikle, bygge og drive et pilotanlegg i Trondheim. Pilotanlegget skal produsere batteriseparatorfilmen ZnL-NPx i en forberedende fase for et senere og større fullskala anlegg. 

Årsmøte i Tavleforeningen

To viktige saker i sentrum for Tavleforeningen

Da Tavleforeningen avholdt årsmøte var det to saker som dominerte diskusjonene. Faglig og foreningspolitisk var det verifikasjonsordningen for Godkjent tavleprodusent som engasjerte mest. Men økonomien krevde også oppmerksomhet. Antall medlemmer har positiv utvikling, men deltakelse på foreningens arrangementer har ikke helt kommet seg etter pandemien. Resultatet er at foreningen hadde et underskudd i 2023.

JFK Seifert Avfukter crop

Energieffektiv termoelektrisk avfukter bidrar til reduserte kostnader

Termoelektriske avfuktere er i seg selv energieffektive sammenlignet med tradisjonelle metoder, forhandles av JFKnudtzen, som for eksempel installasjon av varmeelementer. Dette resulterer i lavere energiforbruk. Dette er en avgjørende fordel for bransjer som ønsker å redusere energikostnader.

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser.