ABB Mossige crop

Det er en ære å bli verdsatt på den måten

Norsk ABB-forsker hedret for smartere roboter

ABB-forsker Morten Mossige har fått internasjonal heder som hovedforfatter av en forskningsartikkel om bruk av kunstig intelligens i robottesting.

Artikkelen er basert på funnene i forskningen bak doktorgraden Morten Mossige tar i samarbeid med ABB og Universitetet i Stavanger (UiS).

- Det var fantastisk, og det er en ære å bli verdsatt på den måten av et internasjonalt forskningsmiljø, sier Morten Mossige om kåringen.

Mossige jobber til daglig ved ABBs robotvirksomhet på Bryne, og artikkelen har han skrevet sammen med senterleder Arnoud Gotlieb fra det norske forskningssenteret Certus og professor Hein Melling ved UiS.

Matematisk modell

Artikkelen på 16 sider er døpt «Using CP (Constraint Programming) in automatic test generation for ABB Robotics Paint Control System», og er kort fortalt robottesting (modellering) av nye styringssystemer for lakkeringsroboter.

- Den automatiske testingen kan oppdage designfeil ved utvikling og modifikasjon av styringsløsninger til robotene som ellers kan ta måneder, eller være umulige, å avdekke ved manuell testing, forklarer han.

Ifølge Mossige er CP en variant av kunstig intelligens (AI, Artificial Intelligence). Han slår fast at en lukket testsløyfe med rask tilbakemelding under utviklingen, det vil si CP-metoden, gir mye bedre kvalitet på testsystemet.

- Man utvikler en matematisk modell for hele systemet, altså både roboten og styringssystemet, forklarer han.

Gir mer robottid

Avhandlingen ble kåret til «Best Application Paper» på CP2014, en internasjonal konferanse om prinsipper og praksis for Constraint Programming (CP), i Lyon, Frankrike.

Prisvinneren peker på at metoden artikkelen omhandler reduserer utviklingskostnader og øker kvaliteten på systemet, samtidig som det kan gi økt oppetid for robotene hos kundene.

- Vi har avdekket feil ved hjelp av metoden som neppe hadde vært mulig å oppdage ved manuell testing. Om feilen ikke hadde blitt rettet, ville den trolig ført til nedetid for lakkeringsroboten etter at den hadde kommet i drift, sier Mossige, som nå er inne i det siste året i doktorgradsstudiene.

- Jeg startet doktorgradsarbeidet i 2012, og planlegger å disputere ved Universitetet i Stavanger sommeren 2015. Frem til da skal jeg videreutvikle CP-metoden, sier han.

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser. 

E&H Template Test

Petter Rekkebo Kalmo ansatt som Project Manager i Endress+Hauser

Endress+Hauser Norge opplever betydelig vekst og har ansatt Petter Rekkebo Kalmo som Project Manager. Petter, som er utdannet maskiningeniør, tiltrådte den nyopprettede stillingen i februar.

E&H Template Test

Kjetil Gulliksrud ansatt som Sales Engineer i Endress+Hauser

Endress+Hauser Norge opplever betydelig vekst og har ansatt Kjetil Gulliksrud som Sales Engineer. Kjetil tiltrådte stillingen i februar og er lokalisert på våre kontorer i Sandefjord og Tranby.

Phoenix Lars-Woldsund crop

Phoenix Contact forsterker med Salgsansvarlig Energi

Phoenix Contact har forsterket salgsavdelingen ved ansettelsen av Lars Woldsund (43) i rollen som Salgsansvarlig Energi. I rollen vil Lars ha ansvar for alt fra konvensjonell energiproduksjon, til batterilagringssystemer, vindkraft, energioverføring og distribusjon og likestrømsnett i industrien.