JAN KALVIK

Verdens første autonome løsning for vask, av-ising og inspeksjon av fly

MSG Production har signert kontrakt for verdens første flyvaskemaskin

Etter måneder med intens jobbing, har MSG Production landet sin første kontrakt om leveranse av verdens første anlegg for vask av fly, Multi Solution Gate.  Kjøperen er High Wings, en viktig aktør innen flyindustrien i Saudi Arabia, og det første anlegget skal nå etter planen stå klart på King Khalid flyplass august 2020. 

Kontrakten har en verdi på comlag 150 millioner NOK.

- Dette er en gledesdag for oss, sier Dag Jostein Klever, daglig leder i MSG Production.  Prosessen rundt salget ble igangsatt allerede våren 2018. Vi hadde aldri trodd at salgsprosessen skulle ta så lang tid, men når man skal selge en så stor innovasjon til en bransje som i utgangspunktet er konservativ, er det mange brikker som skal på plass. Vi innser i ettertid at vi var altfor optimistiske da vi først varslet at salget var «rett rundt hjørnet».  Men ingen i verden har tidligere solgt en flyvaskemaskin, så veien vår måtte bli til underveis.

- Det var helt tilbake i 2009 at gründeren, Svein Gunnar Mæland, kom opp med ideen om å utvikle en vaskemaskin for fly. Han har selv sin bakgrunn fra bilvaskeindustrien, og da broren hans ble sittende værfast på Schiphol på grunn av vintervær, stilte han seg spørsmålet om hvorfor ikke av-ising av fly kan gjøres på en enklere måte. Resultatet ble verdens første autonome løsning for vask, av-ising og inspeksjon av fly.

MSG Production mottok i 2017 Seal of Excellence og en rekordhøy utbetaling fra EU Horizon 2020, verdens største fond for innovasjoner. Dette var en solid bekreftelse på at idèen hadde livets rett, og takket være velvillig innstilling fra Skien kommune, som stilte flyplassen til disposisjon ble ett fullskala demonstrasjonsanlegg bygget på Skien Airport Geiteryggen. 

Vi legger ikke skjul på at det har vært krevende å stå løpet ut, sier Dag Jostein Klever.  Det er tøft å være gründer i Norge og sikre finansiering for en så kapitalkrevende investering, hvor det tar flere år fra ideen unnfanges til produktet er solgt. Det er utfordrende å holde liv i en bedrift som bare har utgifter, ingen inntekter. Til nå er det investert nærmere 100 millioner kroner i MSG Production, i all hovedsak fra private investorer. Uten den støtten vi har mottatt fra Skien kommune og Telemark Utviklingsfond, og ikke minst stor velvilje fra våre leverandører, så hadde vi ikke klart å lande denne kontrakten. Under hele reisen har vi møtt utrolig mye støtte og heiarop fra hele Telemark, noe som har betydd veldig mye for oss. Vi vet at det er mange som gleder seg med oss i dag. 

- Vi har pågående prosesser med flere andre flyplasser og flyselskaper som er interessert i innovasjonen vår.  Mange sitter på gjerdet og venter på å se det første operative anlegget i drift – nå kan vi endelig snart vise det frem.

Prosjektet er tidligere omtalt i Min Drift og Vedlikehold: https://joom.ag/u5wY/p14 og i AMNYTT: http://magazine.amnytt.no/amnytt-nr-1-2019/0178822001550223604/p8

Eplan ny versjon crop

Ny versjon av EPLAN-plattformen

kKn fullføres raskere med masseredigering av prosjektdata

EPLAN Platform, Version 2.9, har vært tilgjengelig siden slutten av januar. Hurtig opprettede QR-koder kan lagre hyperlenker, som kan åpnes ute i felten. Lagstyring sikrer at alle endringer lagres automatisk, noe som gjør det enda enklere å iverksette firmaets standarder.

les mer...
AMNYTT kolasj 01 20 crop

AMNYTT 01 2020 er publisert

Mennesket blir ikke overflødig i den digitale hverdag, hvor kunstig intelligens og maskinlæring vil være sentrale temaer. Tvert imot. Det er de bedriftene som evner å utnytte samspillet mellom mennesket og teknologien best, som vil bli vinnere i morgendagens industri. For å kunne møte utfordringene som vil stå i kø, må det utvikles nye samarbeidsarenaer.

les mer...
Adroit SDS2000X Plus PA crop

Oscilloskop fra Siglent med funksjonsrik standardkonfigurasjon

Et økonomisk oscilloskop som kan vokse med testbehovene

Siglent SDS2000X Plus, som forhandles av Adriot AS i Norge, har arvet det allsidige og brukervennlige brukergrensesnittet fra storebror SDS5000X, dette inkluderer 10” berøringsskjerm med multi-touch, ekstern mus- og tastaturkontroll samt innebygd webserver for fjernstyring, dette gjør det enkelt i bruk og reduserer læringskurven til et minimum.

les mer...
FG Lapp crop

Behov for å måle og overvåke trådløst i Ex-område

ATEX-sertifisert Ex-d kapsling med tilhørende gjennomføringer

Lapp Automaatio, som forhandles av FG – Tech, tilbyr nå muligheten til å installere det trådløse IoTKey® måle- og fjernovervåkingssystemet i eksplosjonsfarlige områder. Den lange rekkevidden og batterilevetiden, samt god immunitet mot forstyrrelser, er som før.

les mer...