JAN KALVIK

Verdens første autonome løsning for vask, av-ising og inspeksjon av fly

MSG Production har signert kontrakt for verdens første flyvaskemaskin

Etter måneder med intens jobbing, har MSG Production landet sin første kontrakt om leveranse av verdens første anlegg for vask av fly, Multi Solution Gate.  Kjøperen er High Wings, en viktig aktør innen flyindustrien i Saudi Arabia, og det første anlegget skal nå etter planen stå klart på King Khalid flyplass august 2020. 

Kontrakten har en verdi på comlag 150 millioner NOK.

- Dette er en gledesdag for oss, sier Dag Jostein Klever, daglig leder i MSG Production.  Prosessen rundt salget ble igangsatt allerede våren 2018. Vi hadde aldri trodd at salgsprosessen skulle ta så lang tid, men når man skal selge en så stor innovasjon til en bransje som i utgangspunktet er konservativ, er det mange brikker som skal på plass. Vi innser i ettertid at vi var altfor optimistiske da vi først varslet at salget var «rett rundt hjørnet».  Men ingen i verden har tidligere solgt en flyvaskemaskin, så veien vår måtte bli til underveis.

- Det var helt tilbake i 2009 at gründeren, Svein Gunnar Mæland, kom opp med ideen om å utvikle en vaskemaskin for fly. Han har selv sin bakgrunn fra bilvaskeindustrien, og da broren hans ble sittende værfast på Schiphol på grunn av vintervær, stilte han seg spørsmålet om hvorfor ikke av-ising av fly kan gjøres på en enklere måte. Resultatet ble verdens første autonome løsning for vask, av-ising og inspeksjon av fly.

MSG Production mottok i 2017 Seal of Excellence og en rekordhøy utbetaling fra EU Horizon 2020, verdens største fond for innovasjoner. Dette var en solid bekreftelse på at idèen hadde livets rett, og takket være velvillig innstilling fra Skien kommune, som stilte flyplassen til disposisjon ble ett fullskala demonstrasjonsanlegg bygget på Skien Airport Geiteryggen. 

Vi legger ikke skjul på at det har vært krevende å stå løpet ut, sier Dag Jostein Klever.  Det er tøft å være gründer i Norge og sikre finansiering for en så kapitalkrevende investering, hvor det tar flere år fra ideen unnfanges til produktet er solgt. Det er utfordrende å holde liv i en bedrift som bare har utgifter, ingen inntekter. Til nå er det investert nærmere 100 millioner kroner i MSG Production, i all hovedsak fra private investorer. Uten den støtten vi har mottatt fra Skien kommune og Telemark Utviklingsfond, og ikke minst stor velvilje fra våre leverandører, så hadde vi ikke klart å lande denne kontrakten. Under hele reisen har vi møtt utrolig mye støtte og heiarop fra hele Telemark, noe som har betydd veldig mye for oss. Vi vet at det er mange som gleder seg med oss i dag. 

- Vi har pågående prosesser med flere andre flyplasser og flyselskaper som er interessert i innovasjonen vår.  Mange sitter på gjerdet og venter på å se det første operative anlegget i drift – nå kan vi endelig snart vise det frem.

Prosjektet er tidligere omtalt i Min Drift og Vedlikehold: https://joom.ag/u5wY/p14 og i AMNYTT: http://magazine.amnytt.no/amnytt-nr-1-2019/0178822001550223604/p8

SINTEF_5G_7 crop

Industri 5.0 - Mennesket i fokus

Industri 5.0 handler om å løfte blikket litt. Løfte blikket ut av bedriften og ta innover seg de store samfunnsutfordringer man står oppi. – Det være seg bærekraft, et viktig element, og det vi kaller resiliens, altså evnen til å motstå alle disse hendelsene som skjer rundt oss hele tiden. Enten det er kriger eller pandemier, eller en brå slutt i forsyningskjedene, og samtidig gå i mennesket – settes i fokus på en litt ny måte, sier Bjørnar Henriksen, seniorforsker, SINTEF Digital Teknologiledelse.

Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

Phoenix lysstyring crop

Strømforsyning for bygningsautomatisering: Forsyne og lade opp via USB

Strømforsyningene STEP Power fra Phoenix Contact er tilpasset behovene i moderne bygningsautomatisering. Via USB-tilkoblingen forsyner de både Smart Meter Gateways, Raspberry Pis og andre Smart Home-komponenter. De kan også brukes for rask opplading av mobilt sluttutstyr og andre 5 V forbrukere.

AMNYTT 02 2024 kollasj crop

AMNYTT 02 2024 er publisert


  •  

  • Konseptet Industri 4.0 ble lansert av den tyske regjering høsten 2011. Nå har EU tatt et nytt initiativ. Industri 5.0 er lansert. I erkjennelsen av at teknologi fungerer ikke uten god og riktig involvering av mennesker rettet det nye initiativet seg mot utnyttelsen av mennesket i det totale bilde. I tillegg tar Industri 5.0 også hensyn til miljømessige forhold. 


les mer...