JAN KALVIK

Verdens første autonome løsning for vask, av-ising og inspeksjon av fly

MSG Production har signert kontrakt for verdens første flyvaskemaskin

Etter måneder med intens jobbing, har MSG Production landet sin første kontrakt om leveranse av verdens første anlegg for vask av fly, Multi Solution Gate.  Kjøperen er High Wings, en viktig aktør innen flyindustrien i Saudi Arabia, og det første anlegget skal nå etter planen stå klart på King Khalid flyplass august 2020. 

Kontrakten har en verdi på comlag 150 millioner NOK.

- Dette er en gledesdag for oss, sier Dag Jostein Klever, daglig leder i MSG Production.  Prosessen rundt salget ble igangsatt allerede våren 2018. Vi hadde aldri trodd at salgsprosessen skulle ta så lang tid, men når man skal selge en så stor innovasjon til en bransje som i utgangspunktet er konservativ, er det mange brikker som skal på plass. Vi innser i ettertid at vi var altfor optimistiske da vi først varslet at salget var «rett rundt hjørnet».  Men ingen i verden har tidligere solgt en flyvaskemaskin, så veien vår måtte bli til underveis.

- Det var helt tilbake i 2009 at gründeren, Svein Gunnar Mæland, kom opp med ideen om å utvikle en vaskemaskin for fly. Han har selv sin bakgrunn fra bilvaskeindustrien, og da broren hans ble sittende værfast på Schiphol på grunn av vintervær, stilte han seg spørsmålet om hvorfor ikke av-ising av fly kan gjøres på en enklere måte. Resultatet ble verdens første autonome løsning for vask, av-ising og inspeksjon av fly.

MSG Production mottok i 2017 Seal of Excellence og en rekordhøy utbetaling fra EU Horizon 2020, verdens største fond for innovasjoner. Dette var en solid bekreftelse på at idèen hadde livets rett, og takket være velvillig innstilling fra Skien kommune, som stilte flyplassen til disposisjon ble ett fullskala demonstrasjonsanlegg bygget på Skien Airport Geiteryggen. 

Vi legger ikke skjul på at det har vært krevende å stå løpet ut, sier Dag Jostein Klever.  Det er tøft å være gründer i Norge og sikre finansiering for en så kapitalkrevende investering, hvor det tar flere år fra ideen unnfanges til produktet er solgt. Det er utfordrende å holde liv i en bedrift som bare har utgifter, ingen inntekter. Til nå er det investert nærmere 100 millioner kroner i MSG Production, i all hovedsak fra private investorer. Uten den støtten vi har mottatt fra Skien kommune og Telemark Utviklingsfond, og ikke minst stor velvilje fra våre leverandører, så hadde vi ikke klart å lande denne kontrakten. Under hele reisen har vi møtt utrolig mye støtte og heiarop fra hele Telemark, noe som har betydd veldig mye for oss. Vi vet at det er mange som gleder seg med oss i dag. 

- Vi har pågående prosesser med flere andre flyplasser og flyselskaper som er interessert i innovasjonen vår.  Mange sitter på gjerdet og venter på å se det første operative anlegget i drift – nå kan vi endelig snart vise det frem.

Prosjektet er tidligere omtalt i Min Drift og Vedlikehold: https://joom.ag/u5wY/p14 og i AMNYTT: http://magazine.amnytt.no/amnytt-nr-1-2019/0178822001550223604/p8

NEK Digital crop

Digitalisering av standarder

Digitalisering øker brukervennlighet og gir helt andre muligheter

NEK 400 er installasjonsbransjens viktigste standardsamling og dekker alle typer av lavspenningsinstallasjoner. Den skaper grunnlaget for en årlig verdiskapning på 25-30 milliarder kroner. Fram til nå har den kun vært tilgjengelig i trykt format og som PDF.

les mer...
Wintershall takes over Brage operatorship and becomes production operator in Norway.

Telia tar tingenes Internett offshore

Tilby tjenester som gjør produksjonen langt smartere

Telia tar sammen med Tampnet og CGI steget ut i Nordsjøen med Narrowband-IoT (NB-IoT), teknologien som er spesiallaget for tingenes internett. Wintershall Norges Brage er den første oljeplattformen i verden med NB-IoT-dekning, og pilotprosjektet fra Telia er den første anvendelsen av teknologien offshore.

les mer...
UR 16 kg crop

Universal Robots lanserer en samarbeidende robot til tung nyttelast for samarbeidende automatisering

Produsenter må se på fleksible løsninger for å være konkurransedyktige

Bygd for å gjøre mer: UR16e utvider sine løsninger for samarbeidende robotløsninger ved å tilføye kapasitet til tung nyttelast for produsenter som ønsker å øke automatiseringen

 

les mer...
Siemens Qwre crop

Siemens AS og Øwre-Johnsen har inngått en serviceavtale for Hach lab- og analyseinstrumenter

Har bygget opp en organisasjon med erfarne servicefolk

Siemens har i mange år levert komplette instrument og analyse pakker for vannbehandling, vannrensing og fiskeoppdrett. For å kunne ivareta kundenes servicebehov på best mulig måte har vi nå inngått en serviceavtale med vår autoriserte partner Øwre-Johnsen.

les mer...