Morrow Batteries products crop

Kraftproduksjonen må til enhver tid tilpasses forbruket

Morrow og Optimeering skal utvikle AI-drevet software

Det norske cleantech-selskaper Morrow Batteries ASA (Morrow) og Optimeering AS har undertegnet en intensjonsavtale om sammen å utvikle AI-drevet automasjonsprogramvare for kortsiktige kraftmarkedsoperasjoner.

Kraftproduksjonen må til enhver tid tilpasses forbruket for at kraftsystemet skal være stabilt. Norge hadde tidligere et stort overskudd av fleksibel vannkraft. Den grønne energiomstillingen vil endre dette ettersom samfunnet i økende grad elektrifiseres. Dette gjør at vi øker bruken av energikilder som er fornybare – men variable.

Nye teknologiløsninger trengs for at store kraftprodusenter og -leverandører skal balansere energisystemet ved å bruke kraftmarkedene effektivt.

– Batterier er en vesentlig del av overgangen til grønn energi. Implementering av AI-plattformen vil automatisere markedsoperasjoner, noe som er avgjørende for at Morrow skal kunne operere effektivt i fremtidens kraftmarked, sier Christian Van Veen Aas, leder for forretningsutvikling i Optimeering.

Veen Aas sammenligner AI-løsningen deres med autopilot i fly. «Autopiloten» vil automatisere flere beslutningsprosesser for batteriene:

  • Timing, prissetting og volum ved salg av energi og kapasitet/systemtjenester til markedene
  • Timing, priser og volum ved kjøp av strøm for oppbevaring i batteriene
  • Håndtere styring fra tilkoblet kraftverk, enten injisere det i nettet eller lagre det
  • Dekke tilsvarende etterspørsel – ved å bruke lagret energi, eller ta den fra nettet

Beslutningene vil bli tatt i sanntid og i forkant, avhengig av markedet. Systemet oppdateres fortløpende basert på fysiske posisjonsendringer – for eksempel høyere enn forventet vindproduksjon av en tilkoblet vindpark – og prognoser for markedspriser, likviditet samt relaterte produksjons- og etterspørselsnivåer.

De to selskapene har signert et Memorandum of Understanding (MoU). Morrow Batteries vil bruke AI-teknologi for å kombinere maskinvare og programvare for å etablere sine batterifabrikker.

– Vi planlegger å bygge Norges mest omfattende batterienergilagringssystem (BESS) i Arendal. Å innlemme Optimeering sin AI-teknologi er enda et skritt mot målet om å levere de mest kostnadseffektive og bærekraftige battericellene i verden, sier Amin El-Kouatli, direktør for strategiske partnerskap i Morrow.

Les mer på Morrow Batteries

 

Pepperl profinet gateway crop

Remote I/O gateway med Profinet

Når du vil modernisere med PROFINET samtidig som du ønsker å gjenbruke eksisterende analoge sensorer og betjeningsenheter, er PROFINET-gatewayene enhetene fra Pepperl+Fuchs løsningen.

les mer...
Graphic Group Mensch & Medien Gm

3D onlinekonfigurator for modulære testpluggsystemer

Testpluggsystemene FAME er den modulære systemmodulen for energiteknikk fra Phoenix Contact. Med FAME-konfiguratoren kan man nå med få klikk opprette personlig tilpassede løsninger for funksjonskontroll av strøm- og spenningsomformere samt utløse- og signalkontakter.

les mer...
Mario_Drechsler

Rittals fabrikk i Haiger vinner Industrie 4.0 Award

Rittal tildeles prisen Industrie 4.0 Award for sin smarte fabrikk i Haiger ROI-EFESO Management Consulting har etablert en standard for industrien i form av Industrie 4.0 award. I år går prisen til bedrifter som baner vei for den tyske industrien med smarte fabrikker. Rittal tildeles «Industrie 4.0 award 2022» for å digitalisere produksjon ved sin fabrikk i Haiger med hjelp av søsterbedriften German Edge Cloud.

les mer...
Pepperl F191 crop

Økonomisk RFID-løsning med IO-Link og høy ytelse

F191 IO-Link er et helt nytt RFID Lese/skrivehode fra Pepperl+Fuchs med innebygd IO-Link kommunikasjon. Det nye Lese/skrivehodet er beregnet for leseavstander opp til 1 meter.

les mer...