Edge computer crop

Fremtidens trusler blir mer målrettede og at ny teknologi vil gjøre det enklere

Må øke fokus på IT-sikkerhet blant små- og mellomstore bedrifter

– Siden sikkerheten hos de store bedriftene er blitt bedre, vil angrepene i økende grad komme mot mindre bedrifter. Det nytter ikke bare å sikre de store - alle må bli sikrere, om landet skal bli sikrere, avslutter Malmedal.

Flere målrettede angrep

Malmedal tror fremtidens trusler blir mer målrettede og at ny teknologi vil gjøre det enklere å angripe mindre bedrifter.

– Om du ser på utpressing via epost er dette et tegn på at angrepene blir målrettet. Angrepene sitter på kjennskap til bedriftens interne ressurser, og kan eksempelvis legge ved tidligere brukte brukernavn og passord slik at angrepet føles mer personlig.

Bjarte Malmedal var i det første kullet som tok mastergrad i informasjonssikkerhet ved Høgskolen i Gjøvik. Etter studiene jobbet han over 20 år med sikkerhetsledelse og operativ cybersikkerhet i Forsvaret, og var med på å etablerere og lede forsvarets cybersikkerhetssenter. Miljøet var en av de første som jobbet systematisk med operativ informasjonssikkerhet i Norge, sier Malmedal, som i dag jobber som sjefskonsulent for Experis Cybersecurity.

Sikkerhetskultur og den menneskelige faktoren

– Det var et stort kulturskifte å gå fra forsvarets operative og tekniske sikkerhetsarbeid til å fokusere på den menneskelige faktoren. Prosjektet hos NorSIS skulle gi en systematisk oversikt over hva som er gjort innen sikkerhetskultur i Norge, og var en av den første av sitt slag i verden. Det var derfor et høydepunkt å presentere rapporten for Den internasjonale telekommunikasjonsunion, ITU, et FN-organ for global standardisering innen telekom, sier han.

Malmedal var også ansvarlig for rapporter om sikkerhetskultur i energi- og vannforsyningssektorene, samt for ungdomssegmentet. Prosjektet har nå samlet data i over fire år og gir grunnlaget for analyse av trender og endringer over tid.

Må sikre hele verdikjeden

Han forteller at mange er opptatt av sikkerhetskultur, men mangler et klart bilde av hva det faktisk innebærer.

– Ved datainnbrudd skylder ofte bedriftene på dårlig sikkerhetskultur, men når du spør hva det faktisk er, blir de svar skyldig. Man må derfor bryte begrepet ned til holdninger, kunnskap, eller adferd. Rapporten er en veileder for å kartlegge hvordan situasjonen faktisk er i egen organisasjon.

Som redaktør for regjeringens nye nasjonale IT-sikkerhetsstrategi, som ble lagt frem i januar, så han på hvordan situasjonen er i næringslivet, og spesielt for små- og mellomstore bedrifter.

– Tidligere ble ikke SMB sett på som viktige med tanke på sikkerhet. Tanken var at det er mye verre om det skjer noe med eksempelvis Hydro, men utviklingen av den digitale økonomien har ført til at de store aktørene er avhengig av sikkerheten til underleverandørene. Om du ser på de siste store sikkerhetshendelsene kommer ofte angrepene via underleverandørene, og i dag forstår man at sikkerheten til de store aktørene er helt avhengig av sikkerheten til de små aktørene, sier han.

Må løfte de små bedriftene

Han peker på omfattende mangel på IT-sikkerhetskompetanse blant små- og mellomstore bedrifter.

– Mindre bedrifter har ikke penger til å ansette egne folk til å jobbe med sikkerhet, men må fokusere på kjernevirksomheten. Om en liten bedrift går til de store sikkerhetsaktørene blir de ofte tilbudt omfattende og kostbare løsninger. Det er vanskelig for små bedrifter å finne gode sikkerhetsløsninger, og vi ønsker derfor å hjelpe små bedrifter med å komme på et forsvarlig sikkerhetsnivå.

Han viser til en undersøkelse gjennomført av Experis i høst, hvor 300 bedriftsledere i små- og mellomstore bedrift ble spurt om IT-sikkerhet.

– Ni av ti bedriftsledere mener IT-sikkerhet et viktig, men bare halvparten svarte at de hadde tilstrekkelige kompetanse internt. Den generelle holdningen er at IT-sikkerhet er viktig, men evnen til å gjøre noe med det er ikke til stede, sier han og utdyper:

­– NSM har nettopp åpnet sitt nye nasjonale cybersikkerhetssenter som samler store aktører. Dette er et veldig bra tiltak, men er allikevel rettet mot store virksomheter. Jeg mener at det er like viktig å se på hva som kan gjøres for små bedrifter. Om du ser på sikkerhetsrådene fra NSM er ikke disse spesielt tilgjengelige for mindre bedrifter. Vi ønsker derfor å tilrettelegge sikkerhetskompetanse for små- og mellomstore bedrifter.

 

Phoenix etikett crop

Ny produktetikett støtter automatisert varemottak

For å optimalisere logistikkprosessene ytterligere innfører Phoenix Contact nye produktetiketter som forenkler automatisert varemottak og varelevering hos kundene sine. De nye produktetikettene gjengir den viktigste informasjonen, som artikkelnummer, mengde, produksjonsdato, batch og opprinnelsesland, som 1D-strekkode og/eller 2D-datamatrisekode. 

JFK Werma WeAssist crop

Reduser risiko og usikkerhet, og spar deg for kostbar nedetid

Mangelen på sanntidsinformasjon kan føre til uventede flaskehalser og produksjonsnedetid, noe som til slutt påvirker bedriftens lønnsomhet. Med WeAssist prosessoptimaliserings-system fra JFKnudtzen kan du løse utfordringene.

Graphic Group Mensch & Medien Gm

Elektronisk komponentbeskyttelse for 48 V forbrukere

Med de nye, enkanals automatsikringene PTCB fra Phoenix Contact sikres nå også last med forsyningsspenning på 48 V DC elektronisk. Komponentbeskyttelsen kan kombineres med rekkeklemmeporteføljen CLIPLINE. 

UR30 crop

Universal Robots lanserer ny kraftkar – løfter hele 30 kg

Til tross for at den nye roboten er råsterk, er den fortsatt betegnet som samarbeidende. Nye UR30 er nå endelig klar for det norske markedet melder distributøren Kameleon Robotics. Verdens største produsent av samarbeidende roboter, Universal Robots, lanserte rett før jul en helt ny robot i sin nye produktserie.