SkogDSC_0028 crop

Høy automatiseringsgrad i prosjekt vil kunne gi nødvendige konkurransfortrinn

Grunnlaget for en etablering av ny "grønn prosessindustri" i Norge

Norske myndigheter bestilte rapporten SKOG 22 fra en ekspertgruppe i 2014 og resultatene forelå tidlig i 2015. Den peker på store muligheter for en ny norsk etablering av "grønn prosessindustri" i Norge med råstoff fra skogen.

Av Stein Altern, Administrerende direktør Industriens forening for elektroteknikk og automatisering.

Redaktørens bemerkning: Dette innlegget er en svært god oppfølging av rapporten Norway 203040, som ble overrakt til statsminister Erna Solberg på tirsdag.

Grunnlaget for en slik satsing ligger i det betydelige overskuddet massevirke som i dag hugges i norske skoger. Sammen med biproduktet sagbruksflis fra de norske sagbrukene fraktes dette som uforedlet råvarene med tog og båt fra Norge til Sverige og Tyskland. Flere aktører arbeider nå med planer for ny prosessindustri i Norge. Råvarene finnes der allerede, men finnes det vilje (les: kapital) til å satse på de grønne produktene for et fremtidig marked?

Som olje og gass, fiskerier og bergverksdrift er verdikjeden fra skogsråvare blant de viktige naturressurser for Norge. Store deler av tradisjonell norsk treforedlingsindustri har ikke klart lønnsomhetskravene i den internasjonale konkurransen. Dette har resultert i et fiberoverskudd i Norge på 2 millioner fastkubikkmeter per år.

Flere initiativ

For kort tid siden kom meldingen i lokalavisen TA om at selskapet BioGren AS vil realisere sine planer om å etablere en pelletsfabrikk i Grenland. Forbruket av råstoff ved fabrikken er beregnet til 600.000 fastkubikkmeter per år og vil redusere eksportbehovet av massevirke og sagbruksflis fra AT Skog som er største aktør i Agder- og Grenlandsregionen. BioGren AS har sikret seg en tomt i regionen og ser muligheter for flytting av det etablerte prosessanlegget for pellets som ble bygget av Hafslund Energi i Kristiansund for noen år siden. Selskapet som ønsker å realisere planene, går nå en spennende tid i møte med mulige investorer og eventuelle tiltak for tilrettelegging fra norske myndigheter. Dermed kan det ligge til rette for en ny og etterlengtet prosessindustri i denne regionen og spennende oppdrag for leverandørindustrien. Kanskje kan man løfte automatiseringsgraden for et slik anlegg i tett samarbeid med prosessmiljøene i Grenland og dermed kompensere for ulempen med at dette blir et relativt liten produksjonsenhet.

Automatisering er en nøkkel

På Ifea sitt årsmøtekonferanse i april fikk tilhørerne ta del i Silva Biofuel AS sine planer om å produsere biodiesel i en ny fabrikk på Tofte i Hurum. Statkraft har kjøpt fabrikkområdet på Tofte. De arbeider sammen med det svenske treforedlingsselskapet Södra om utvikling av storscala prosess for produksjon av biodrivstoff til bruk i transportsektoren. Dette prosjektet sikter seg også inn på den tilgjengelige råvaren fra skogen i Norge. Mellom 1 og 2 millioner fastkubikkmeter tømmer og flis kan være hensiktsmessig for en slik produksjon. Det finnes fortsatt menge ubesvarte svar på teknologi, lokalisering, timing og finansiering før et slikt anlegg kan bli bygget i Norge. Men når beslutninger er fattet, vil engineeringmiljøene rundt Oslofjorden kunne få en ny og spennende prosessoppgave å bryne seg på. Treforedlingsbedrifter er kjent for å være arbeidskraftintensive og en høy automatiseringsgrad i et nytt prosjekt vil kunne gi nødvendige konkurransefortrinn.

Teknisk direktør i Moelven Timber, Peter Rockedahl beskrev situasjonen for de norske sagbrukene i Moelven Industrien på konferansen Automatisert Produksjon i slutten av august. Moelven er største aktør i virkesmarkedet i Norge og driver 8 sagbruk i Sør- Norge.

Rockedahl la vekt på den enorme forbedringen i produktivitet man har hatt i sagbruksbransjen etter innføringen av de automatiserte systemene og understreket at det fortsatt var forbedringsmuligheter. Konkurransekraften for de norske sagbrukene med Moelven i spissen vil være helt avgjørende for mulighetene for å satse på en prosessindustri på restene av tømmerstokken.

Fagmiljøer er klare

Da Norske Skog Follum ble lagt ned i begynnelsen av 2012, kjøpte Viken Skog fabrikkområdene. Viken Skog på Hønefoss er Norges største leverandør av råvarer fra skogen og gikk i gang med en storstilt rivning av de gamle fabrikkbygningene på Follum. Samtidig etablerte de Treklyngen AS, et utviklingsselskap som skulle finne anvendelse for Viken Skogs ressurser fra skogeierens skoger. Treklyngen AS sin viktige rolle som fremtidig foredler av skogsråvare ble forsterket da foredlingsgiganten Södra Cell Tofte ble stoppet av Södra-konsernet i 2013. Viken Skog sitt ønske om å kjøpe Tofte-fabrikken kunne ikke oppfylles av de svenske skogeierne.

Selv om det finnes mange sterke krefter som ønsker å utnytte virkesoverskuddet i Norge slik som Borrregaad, Norsk Skog og Stora Enso gjør, finnes det fortsatt et grunnlag for en prosessindustrietablering i den sørlige delen av Norge. Da står prosessmiljøene klare for å bidra med alle sine driftserfaringer og sin tekniske kunnskap.

 

Scneider batterifab crop

Går sammen om pilotanlegg for ny batteriteknologi

Schneider Electric, ZnL Energy og Eltronic har signert en samarbeidsavtale for en pilotfabrikk som skal utvikle ny batteriteknologi i Trondheim. Partene skal kombinere sin kompetanse og erfaring for å utvikle, bygge og drive et pilotanlegg i Trondheim. Pilotanlegget skal produsere batteriseparatorfilmen ZnL-NPx i en forberedende fase for et senere og større fullskala anlegg. 

Årsmøte i Tavleforeningen

To viktige saker i sentrum for Tavleforeningen

Da Tavleforeningen avholdt årsmøte var det to saker som dominerte diskusjonene. Faglig og foreningspolitisk var det verifikasjonsordningen for Godkjent tavleprodusent som engasjerte mest. Men økonomien krevde også oppmerksomhet. Antall medlemmer har positiv utvikling, men deltakelse på foreningens arrangementer har ikke helt kommet seg etter pandemien. Resultatet er at foreningen hadde et underskudd i 2023.

JFK Seifert Avfukter crop

Energieffektiv termoelektrisk avfukter bidrar til reduserte kostnader

Termoelektriske avfuktere er i seg selv energieffektive sammenlignet med tradisjonelle metoder, forhandles av JFKnudtzen, som for eksempel installasjon av varmeelementer. Dette resulterer i lavere energiforbruk. Dette er en avgjørende fordel for bransjer som ønsker å redusere energikostnader.

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser.