Smartest 2023 crop

Statssekretær Elisabeth Sæther (nr. 2 fra venstre) overrakk prisen

Glencore Nikkelverk kåret til Norges smarteste industribedrift 2022

I tøff konkurranse med en rekke norske industrieventyr, er Kristiansand-bedriften Glencore Nikkelverk kåret til Norges smarteste industribedrift 2022. Statssekretær Elisabeth Sæther overrakk prisen under «Industrikonferansen 2023» som ble arrangert av Norsk Industri i Oslo, 9. mai.

- De tre finalistene i konkurransen, Glencore Nikkelverk AS, Mustad Autoline AS og Rolls-Royce Electrical Norway AS, er alle bedrifter som kjennetegnes av innovative løsninger med bruk av ny teknologi og digitalisering, kombinert med et stort engasjement for miljø og bærekraft. Finalistene representerer det beste av norsk industri og er gode eksempler på hvordan innovasjon og bærekraft kan gå hånd i hånd for å skape en bedre fremtid for oss alle, sier Torger Reve, juryleder og professor emeritus Handelshøyskolen BI. 

Det grønne skiftet

Vinneren er en teknologibedrift med en sterk historie om innovasjon og fokus på miljøvennlig produksjon. Etablert i Kristiansand i 1910, er selskapet i dag anerkjent som et av verdens mest effektive og bærekraftige raffinerier. Med en årlig produksjonskapasitet på 94 000 tonn Nikkel, 30 000 tonn Kobber og 5200 tonn Kobolt, har selskapet etablert seg som en ledende aktør i bransjen.

 - Årets vinner er et etablert industriselskap som har klart å utnytte avanserte teknologi- og digitaliseringsløsninger og blitt en sterk bidragsyter til det grønne skiftet, sier Torger Reve. Forskning og utvikling sammen med kontinuerlig nye forbedringsprosesser, har gjort at de i dag fremstår som en bedrift som nærmest gjør alt riktig. Resultatet er en produktivitet som tåler norsk kostnadsnivå og en produksjon som har verden som sitt marked.

En ledestjerne på Sørlandet

- Juryen er imponert over selskapets klare fremtidsplaner, hvor resirkulering av råvarer er ett av satsningsområdene. Selskapet er unikt i hvordan de deler sin kompetanse med andre bedrifter og fremstår som en ledestjerne for prosessindustrien på Sørlandet, fortsetter juryleder Torger Reve.

En viktig del av selskapets miljøstrategi er å gjenvinne og gjenbruke spillvarme. Gjennom et samarbeid med Agder Energi Varme utnyttes spillvarme fra Glencore Nikkelverk i et fjernvarmeanlegg i Kristiansand. Dette gir en betydelig reduksjon i utslipp og er nok et eksempel på selskapets engasjement for å bidra til en mer bærekraftig fremtid.

– Vi er utrolig stolte over å bli kåret til Norges smarteste industribedrift. Vi jobber systematisk med prosessutvikling og teknologi for å bli mer effektive og øke kvaliteten i produktene våre og for å resirkulere råvarer. Kontinuerlig videreutvikling er avgjørende og vi skal bli enda smartere og mer effektive, sier adm. direktør i Glencore Nikkelverk, Nils Gunnar Gjelsten.

Vi gratulerer Glencore Nikkelverk AS med prisen!

Juryen har bestått av:

  • Torger Reve, juryleder, professor emeritus Handelshøyskolen BI
  • Anita Hager, administrerende direktør Intek Engineering
  • Odd Myklebust, forskningsdirektør SINTEF Manufacturing
  • Frank Bråthen, direktør Digital Industries Norway, Siemens AS
  • Hans Erik Vatne, teknologidirektør Norsk Hydro
  • Knut E. Sunde, direktør Norsk Industri

Tidligere vinnere:

2021: Aarbakke
2020: Norsk Gjenvinning
2019: Tronrud Engineering
2018: Thermo Fisher
2017: Brunvoll
2016: GKN Aerospace
2015: Hexagon Ragasco
2014: Borregaard

SINTEF_5G_7 crop

Industri 5.0 - Mennesket i fokus

Industri 5.0 handler om å løfte blikket litt. Løfte blikket ut av bedriften og ta innover seg de store samfunnsutfordringer man står oppi. – Det være seg bærekraft, et viktig element, og det vi kaller resiliens, altså evnen til å motstå alle disse hendelsene som skjer rundt oss hele tiden. Enten det er kriger eller pandemier, eller en brå slutt i forsyningskjedene, og samtidig gå i mennesket – settes i fokus på en litt ny måte, sier Bjørnar Henriksen, seniorforsker, SINTEF Digital Teknologiledelse.

Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

Phoenix lysstyring crop

Strømforsyning for bygningsautomatisering: Forsyne og lade opp via USB

Strømforsyningene STEP Power fra Phoenix Contact er tilpasset behovene i moderne bygningsautomatisering. Via USB-tilkoblingen forsyner de både Smart Meter Gateways, Raspberry Pis og andre Smart Home-komponenter. De kan også brukes for rask opplading av mobilt sluttutstyr og andre 5 V forbrukere.

AMNYTT 02 2024 kollasj crop

AMNYTT 02 2024 er publisert


  •  

  • Konseptet Industri 4.0 ble lansert av den tyske regjering høsten 2011. Nå har EU tatt et nytt initiativ. Industri 5.0 er lansert. I erkjennelsen av at teknologi fungerer ikke uten god og riktig involvering av mennesker rettet det nye initiativet seg mot utnyttelsen av mennesket i det totale bilde. I tillegg tar Industri 5.0 også hensyn til miljømessige forhold. 


les mer...