Smartest 2023 crop

Statssekretær Elisabeth Sæther (nr. 2 fra venstre) overrakk prisen

Glencore Nikkelverk kåret til Norges smarteste industribedrift 2022

I tøff konkurranse med en rekke norske industrieventyr, er Kristiansand-bedriften Glencore Nikkelverk kåret til Norges smarteste industribedrift 2022. Statssekretær Elisabeth Sæther overrakk prisen under «Industrikonferansen 2023» som ble arrangert av Norsk Industri i Oslo, 9. mai.

- De tre finalistene i konkurransen, Glencore Nikkelverk AS, Mustad Autoline AS og Rolls-Royce Electrical Norway AS, er alle bedrifter som kjennetegnes av innovative løsninger med bruk av ny teknologi og digitalisering, kombinert med et stort engasjement for miljø og bærekraft. Finalistene representerer det beste av norsk industri og er gode eksempler på hvordan innovasjon og bærekraft kan gå hånd i hånd for å skape en bedre fremtid for oss alle, sier Torger Reve, juryleder og professor emeritus Handelshøyskolen BI. 

Det grønne skiftet

Vinneren er en teknologibedrift med en sterk historie om innovasjon og fokus på miljøvennlig produksjon. Etablert i Kristiansand i 1910, er selskapet i dag anerkjent som et av verdens mest effektive og bærekraftige raffinerier. Med en årlig produksjonskapasitet på 94 000 tonn Nikkel, 30 000 tonn Kobber og 5200 tonn Kobolt, har selskapet etablert seg som en ledende aktør i bransjen.

 - Årets vinner er et etablert industriselskap som har klart å utnytte avanserte teknologi- og digitaliseringsløsninger og blitt en sterk bidragsyter til det grønne skiftet, sier Torger Reve. Forskning og utvikling sammen med kontinuerlig nye forbedringsprosesser, har gjort at de i dag fremstår som en bedrift som nærmest gjør alt riktig. Resultatet er en produktivitet som tåler norsk kostnadsnivå og en produksjon som har verden som sitt marked.

En ledestjerne på Sørlandet

- Juryen er imponert over selskapets klare fremtidsplaner, hvor resirkulering av råvarer er ett av satsningsområdene. Selskapet er unikt i hvordan de deler sin kompetanse med andre bedrifter og fremstår som en ledestjerne for prosessindustrien på Sørlandet, fortsetter juryleder Torger Reve.

En viktig del av selskapets miljøstrategi er å gjenvinne og gjenbruke spillvarme. Gjennom et samarbeid med Agder Energi Varme utnyttes spillvarme fra Glencore Nikkelverk i et fjernvarmeanlegg i Kristiansand. Dette gir en betydelig reduksjon i utslipp og er nok et eksempel på selskapets engasjement for å bidra til en mer bærekraftig fremtid.

– Vi er utrolig stolte over å bli kåret til Norges smarteste industribedrift. Vi jobber systematisk med prosessutvikling og teknologi for å bli mer effektive og øke kvaliteten i produktene våre og for å resirkulere råvarer. Kontinuerlig videreutvikling er avgjørende og vi skal bli enda smartere og mer effektive, sier adm. direktør i Glencore Nikkelverk, Nils Gunnar Gjelsten.

Vi gratulerer Glencore Nikkelverk AS med prisen!

Juryen har bestått av:

  • Torger Reve, juryleder, professor emeritus Handelshøyskolen BI
  • Anita Hager, administrerende direktør Intek Engineering
  • Odd Myklebust, forskningsdirektør SINTEF Manufacturing
  • Frank Bråthen, direktør Digital Industries Norway, Siemens AS
  • Hans Erik Vatne, teknologidirektør Norsk Hydro
  • Knut E. Sunde, direktør Norsk Industri

Tidligere vinnere:

2021: Aarbakke
2020: Norsk Gjenvinning
2019: Tronrud Engineering
2018: Thermo Fisher
2017: Brunvoll
2016: GKN Aerospace
2015: Hexagon Ragasco
2014: Borregaard

Freyr CQP 2 (1) crop

Automasjon og digitale tvillinger gir superrasjonell batteriproduksjon

Siemens og FREYR kunngjorde på Hannover-messen et strategisk partnerskap for bærekraftig batteriproduksjon med bruk av automatiserings- og digitaliserings teknologi. Selskapene vil forene krefter gjennom hele prosessen fra batteridesign til automatisering av produksjonslinjene.

les mer...
Atea Thomas Tømmernes crop

Norske virksomheter er dårlig forberedt på nettkriminalitet

Største utfordringene handler om manglende kompetanse og investeringer

En fersk undersøkelse gjennomført av Kantar på vegne av Atea viser at norske virksomheter er lite forberedt på det stadig mer komplekse digitale trusselbildet. Tre av fire norske virksomheter sier de ikke vil eller har planer om å øke it-sikkerhetsinvesteringene i året som kommer.

les mer...
Roar Søvik crop

Innomotics – Lansering av en ny ledende motor og store drifter selskap

I Norge og Norden er det Roar Søvik som vil lede virksomheten

Et nytt, ledende selskap for motorer og store drivenheter skal hete Innomotics. Under dette navnet kombinerer Siemens sine forretningsaktiviteter innen lav- til høyspenningsmotorer, girmotorer, mellomspenningsomformere og motorspindler.

les mer...
AMNYTT 03 2023 kolasj crop

AMNYTT 03 2023 er publisert

Det er enighet i politisk miljø og i industrien om at produksjonen må omstilles. CO2 utslippet må reduseres. Bruk av fornybar energi må økes. For de fleste industrielle aktører innebærer det omstilling til mer bruk av elektrisk kraft, som er produsert fra vann, vind eller sol. Når dette er sagt slutter enigheten mellom politisk og næringsmessige interesser.

les mer...