OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Energieffektivisering står høyt i alle andre land enn Norge

Frykter konkurser på grunn av strømprisene

Norge er verdensmestere i energisløsing. Vi bruker dobbelt så mye energi som våre svenske naboer. Det får Karoline Nystrøm i Schneider Electric til å spørre om strømprisene er det største problemet. Ny teknologi kan være løsningen.

- Jeg er bekymret for norske arbeidsplasser. Strømprisene vi opplever nå, kan føre til flere konkurser. Det er på tide vi snakker om det som egentlig er problemet. Nemlig at vi bruker for mye strøm, sier sjefen for Schneider Electric i Norge, Karoline Nystrøm på dagen når strømprisnivået slår enda en rekord.

Teknologiselskapet Schneider Electric ble rangert som verdens mest bærekraftige selskap i 2021 av Corporate Knights.

Ifølge rapporten Felles energi og industripolitisk plattform ligger Norge i verdenstoppen i sløsing av energi. Samtidig kommer det frem at Norge kan skape 45.000 arbeidsplasser innen energieffektivisering innen 2050.

Administrerende direktør i Schneider Electric i Norge, Karoline Nystrøm, tror ikke det eneste svaret er å redusere strømprisene. Nystrøm, som i 2019 ble kåret til Europas beste leder innen fornybar energi av anerkjente CEO Magazine, mener vi må bruke mindre strøm.

Skaper arbeidsplasser i distriktene
- Energieffektivisering står høyt i alle andre land enn Norge. Dette er et område hvor det beviselig kan skaffes 50.000 nye arbeidsplasser, og det er et område vi kan starte med i morgen da det ikke er noen konflikter! Jeg skjønner ikke hvorfor dette ikke kommer på agendaen i motsetning til vindmølleparker og elektrifisering av sokkelen som ligger veldig langt frem i tid og som har store konflikter, sier hun.

- I debatten om det er sokkelen eller datasentre i kommunene som skal få energien fremover, er energieffektiviseringsdiskusjonen helt fraværende. Her mener jeg at ordførere bommer så det holder når det kommer til verdiskapning i sine kommuner, i hvert fall i forhold til arbeidsplasser. Datasentre gir kun noen få nye arbeidsplasser. Sett i lys av mulighetene for 50 000 nye arbeidsplasser innenfor energieffektivisering, synes jeg vi som land bommer. Diskusjonene rundt datasentre blir ofte veldig tabloide og har liten substans, sier Nystrøm.

Schneider-sjefen tar et kraftig oppgjør med samfunnets manglende evne og vilje til å fokusere mer på energieffektivisering for å få strømforbruket ned.

- I Norge er det lett å lene seg på at vi produserer fornybar og klimavennlig energi. Med det stadig økende energibehovet og høyere strømpriser, må vi øke fokuset på mindre og smartere forbruk, sier Nystrøm.

Tåkeprat om bærekraft - oppfordringer til næringslivet:
Ordet «bærekraft» blir nevnt 37 ganger i Hurdalsplattformen. «Energieffektivisering» blir nevnt én gang. Karoline Nystrøm advarer mot at næringslivets fokus på bærekraft ikke er business-orientert.

- Bærekraftige endringer må vises på bunnlinjen. Nå snakker vi så mye om bærekraft at det grenser til tåkeprat uten innhold. Samtidig øker strømprisene, og kostnadene går rett i taket, sier Karoline Nystrøm i Schneider Electric.

- Mange tror at det å bli bærekraftig må gjøre vondt og at du må spare deg til fant. Dette er ikke realiteten. Teknologien er allerede tilgjengelig for å redusere utslippene, samtidig som vi lever gode liv.

  • Ordet bærekraft er null verdt hvis ikke bedriftene opplever lønnsomhet ved å skifte til mer energieffektive løsninger. Lønnsomheten i bedriftene må komme kjapt. Da vil også klimautslippene gå ned raskere.
  • Det er innmari mye hype knyttet til bærekraft. Nå skal alle ha en sjef med fokus på bærekraft. Det hjelper ikke mye på klimautslippene eller bedriftens utgifter hvis en direktør med bærekraft-tittel er det eneste konkrete tiltaket bedriften gjennomfører for å bli mer bærekraftig. Mange bedrifter ser på bærekraft som en hobby fremfor en markedstrend. Det er et alvorlig faresignal. I mange bedrifter er fokuset på bærekraft rent venstrehåndsarbeid.
  • For 20 år siden skulle alle bedrifter ha en innovasjonssjef med fokus på innovasjon. Jeg var selv en av dem som fikk en slik stilling. Jeg har aldri følt meg så alene på jobben. Alle skulle snakke om innovasjon, men få gjorde noe med det. Nå ser vi det samme skjer innen bærekraft.

Noen konkrete eksempler

Nortura Tønsberg fabrikken inngikk nettopp ny avtale med Schneider Electric for å oppdatere og utvide byggautomasjonsanlegget i fabrikken med nyere teknologi. De forventer en effektivisering på 15 %.

Møbelprodusenten Vestre, der Schneider Electric er en av flere aktører som har bidratt til at verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk nå åpner på Magnor. Vestre har redusert energibehov med 90 % og redusert klimagassutslippene med 55 %.

Bergen-selskapet Blue Ocean Tecnology er et av flere norske tech-miljøer som driver bærekraftig business. Selskapet har utviklet markedets mest effektive slamrensingsanlegg med 25 % lavere driftsutgifter takket være digitalisering.

Elteco nye crop

Personalnytt fra Elteco

Fra venstre; Inge Fuglset, Kristin Kraby Skjøldt og Vibeke Lundsholt Bjerke

Som alle andre firmaer og privatpersoner har vi i Elteco vært igjennom to svært spesielle år i 2020 og 2021. Koronapandemien har preget hele samfunnet. Den har gjort at vi har måttet ta mange grep og få til kreative løsninger for å etterkomme smittevernregler, samtidig som bedriften skal drives mest mulig normalt. 

 

les mer...
Vard_Bilde crop

Tett samarbeid for utvikling av helautomatisk fôringssystem

Phoenix Contact, Maritech Systems og Vard Aqua Sunndal AS har samarbeidet i utviklingen av Vard Aqua sin nye generasjon fôringssystemer, med blant annet helautomatiske fôringsroboter og fôringsautomater. Vard Aqua har levert velkjente fôringsprodukter siden 1985, men har nå tatt den nye generasjonen til et nytt nivå hva gjelder automatisering.

Phoenix Contact har levert komponenter samt vært med på utviklingen av HMI-løsningen for enkel oversikt av anlegget.

les mer...
Goodtech Bekas crop

Bergen Elektrokompetanse AS overtar Goodtech sitt tavleverksted på Os

Viderefører de gode tradisjonene tavlevirksomheten har bygget opp

Goodtech har signert en avtale med Bergen Elektrokompetanse AS (BEKAS) om å overta tavlevirksomhet på Os fra 31.1.2022. Transaksjonen er i tråd med selskapets strategiske handlingsplan, hvor selskapet skal fokusere og styrke Goodtech innen kjernevirksomheten robotikk, automasjon og digitalisering.

les mer...
AVEVA_photo_Control-Room_crop

Wonderware Scandinavia bytter navn til AVEVA Select Scandinavia

Vil øke verdien AVEVA Select Scandinavia gir til sine kunder

Samtidig utvides samarbeide med AVEVA. Etter 20 år under navnet Wonderware Scandinavia, starter nå et nytt kapittel som AVEVA Select Scandinavia. Alliansen med AVEVA er nok en bekreftelse på selskapenes solide og langvarige samarbeid. Som AVEVA Select-partner kan Wonderware Scandinavia levere hele AVEVAs produktportefølje av ledende industrielle programvareløsninger for økt bærekraft og lønnsomhet. 

les mer...