Frank innovation 2023 crop

AI kan ikke erstatte kritisk tekning

Følger opp utviklingstrendene

Siemens Innovation Days fulgte opp teknologitrendene vi så på fagmessene i fjor høst. Deltakelsen var rekordhøy. Om lag 150 personer var til stede, det er rekord dette arrangementet. Flere av presentasjonene dreide seg som digitalisering og kunstig intelligens.

Første innleder var administrerende direktør Frank Bråthen. Han startet med å demonstrere hvor avansert søkemotorer kan bli ved hjelp av kunstig intelligens. ChatGPT er utviklet av et ideelt forskningsforetak som heter OpenAI. Elon Musk er styreleder. Bråthen testet blant annet hva søkemotoren fant om digitale tvillinger. Det kom opp både kode og forklaringer. Konklusjonen var at kunstig intelligens kan løfte automatisering og digitalisering til et nytt og svært effektivt nivå.

- Vi har en omfattende satsing på moderne teknologier, sa Bråthen. Denne satsingen omfatter blant annet:

  • Skyløsinger
  • Industrielt 5G
  • Industriell Edge computing
  • Additiv produksjon
  • Kunstig Intelligens (AI)

Satsingen medfører at Siemens blir mer og mer et programvarehus. Internasjonale analyser viser at Siemens er ledende på verdensbasis innen industriell programvare. Fortsatt vil selskapet levere hardware løsning, men hovedsatsingen er innen industriell IT. I løpet av de siter 15 årene er det gjort oppkjøp av IT selskaper for 10 milliarder euro. Denne strategien vil Siemens fortsatt følge, fortalte Bråthen.

Xcelerator skal senke digitaliering barrieren

- Vi ønsker å hjelpe kundene til å akselerere sin digitale satsing, sa Bråthen. Siemens har utviklet en bred digital portefølje. Han nevne MindSphere som et godt eksempel. Men skal man lykkes må det samarbeides. Det gjelder også på leverandørsiden. Strategien til Siemens er å utvikle et økosystem, sammen med partnere og kunder vil de utvikle et miljø som hjelper brukerne til å digitalisere. Undersøkelser viser at

  • 86 prosent unnlater å starte digitaliseringsprosjekter på grunn av kompleksiteten i løsninger og prosjekter
  • 40 prosent finner ikke aktuelle partnere
  • 45 prosent har ikke vurdert å digitalisere

For å eliminere hindringene brukerne erfarer med digitaliseringsprosjekter har Siemens utviklet Xcelerator konseptet. Konseptet omfatter;

  • Produktportefølje, programvare og hardware
  • Eco-systemet
  • Markedsplass

Markedsplassen skal omfatte produkter som partnere og sluttbrukere utvikler for å utfylle produktporteføljen de trenger til sin digitalising. Så langt er denne delen av Xcelerator konseptet lite utviklet.

- Det trengs ny arkitektur i de industrielle digitale systemene, sa Bråthen. Løsningene vil bli mer modulisert og apper vil bli brukt i større omfang. IT sikkerheten må være holistisk, det vil si at alle OT-løsninger må være del av cyber sikkerhetsløsningen. Vider vil løsningene være åpne, slik at tredjeparts produkter og systemer kan benyttes.  Interoperabilitet vil bli enda viktigere i fremtiden enn det har vært til nå. Siden systemene blir mer komplekse vil det stilles større krav til å ha interoperabilitet. Begrepet As a Service vil omfatte nye produktkategorier og løsninger.

- Nå har Siemens flere prosjekter gående for å redesigne produkter, fortale Bråthen. Målsettingen er å unngå problemene vi har erfart de siste årene med mangel på elektroniske komponenter og logistikk utfordringer. Dette er en strategi vi ser flere produsenter følger

Industrial Edge

Konseptet Edge computing ble lansert for noen år siden. Målsettingen var å redusere usikkerheten ved bruk av skyteknologi. Industrielle brukere er vant til å ha kontroll på hvor de lagrer data. Det har vært i databaser som bedriften selv drifter. En kjent utfordring med disse databasene var at data ble lagret og sjeldent analysert og utnyttet til å forbedre drift og vedlikehold.

- Edge teknologien gir nye muligheter, sa Jonas Kjærnlie. Teknologien gjør data tilgjengelig. Det gjelder fra enheter i produksjonsutstyret og fra skyløsninger. Siemens har utviklet kontektorer som gjør det mulig å hente data fra aktuelt utstyr. MQTT og OPC UA servere gir sikker overføring til og fra skyløsninger. Også for denne teknologien må brukerne tenke sikkerhet, sa Kjærnlie. Men nå kan de velge om data lagres lokalt i Edge løsningen eller overføres til en skyløsning. Filosofien for Edge løsninger er svært lik Xcelerator systemet.

Det er utviklet løsninger:

  • Edge mangament
  • Edge device
  • Edge apper

I tillegg er markedsplass også en del av edge øko-systemet. Gode bruker og partnerløsninger skal komme industrimiljøet til gode.

Kunstig intelligens (AI)

Det er allerede utviklet mange gode AI løsninger. Det gjelder spesielt innen forbruker produkter som blant annet mobiltelefoner og oppvaskmaskiner. Den industrielle bruk er ikke kommet så lang, som for eksempel ChatGPT. Nå satser mange ledende industrielle aktører på å utvikle gode AI løsninger. Siggi Duell er sentral i Siemens AI satsing. – Vi må ha kompetente operatører for å kunne utnytte AI teknologien godt, sa han. Det vil om kort tid finnes AI løsninger mange steder i et industrielt produksjonsanlegg. Denne teknologien vil også være et element som krever ny kontrollarkitektur for å kunne utnyttes på en god måte. Brukerne må vite hva som skjer i AI systemet. Utviklingen må ikke gå mot at vi installerer en rekke svarte bokser. Da mister bedriften muligheten til å utnytte I teknologien på en god måte.

Siemens Siggi AI 400.jpg

- AI kan ikke erstatte kritisk tekning, sa Duell. Han mener at morgendagens automatiseringspersonell må lære hvordan systemet kan brukes, ikke hvordan det utvikles. Med god utnyttelse av den nye teknologien kan oppetiden i produksjonen økes betydelig. Duell viste et eksempel hvor operatørene kunne forutsi ett maskin havari inntil 36 timer for det skjedde. Med denne kunnskapen hadde de muligheten til å utføre vedlikehold på et tidspunkt som forstyrret produksjonen minimalt.

AI porteføljen omfatter:

  • AI Interface Server
  • AI Manager
  • AI Model Deployer

Denne teknolien er ny og ganske ukjent for mange brukere. Mye vil skje innen dette feltet i de nærmeste årene. Brukerne må lære seg å konfigurere løsningene og verifisere at modellen de har utviklet løser oppgavene de er ment å gjøre.

AI kan benyttes til å avgjøre om produksjonen har tilfredsstillende kvalitet. Derved vil vrakproduksjon reduseres. Dette forholdet vil redusere både energi- og materialforbruk, og behovet for kvalitetskontroll.

I løpet av Innovation Days ble flere spennende oppstartselskaper presentert. Budskapet var at det skjer mye spennende i norsk industri.

Siemens Innovation days 400.jpg

Det var satt av god tid til mingling og besøk i utstilling. Deltakerne satte tydeligvis pris på å kunne diskutere med fagkolleger. Diskusjonene gikk lett i pausene.

Tavle årsmæte crop

To viktige saker i sentrum for Tavleforeningen

Da Tavleforeningen avholdt årsmøte var det to saker som dominerte diskusjonene. Faglig og foreningspolitisk var det sertifiseringsordningen for Godkjent tavleprodusent som engasjerte mest. Men økonomien krevde også oppmerksomhet. Antall medlemmer har positiv utvikling, men deltakelse på foreningens arrangementer har ikke helt kommet seg etter pandemien. Resultatet er at foreningen hadde et underskudd i 2023

JFK Seifert Avfukter crop

Energieffektiv termoelektrisk avfukter bidrar til reduserte kostnader

Termoelektriske avfuktere er i seg selv energieffektive sammenlignet med tradisjonelle metoder, forhandles av JFKnudtzen, som for eksempel installasjon av varmeelementer. Dette resulterer i lavere energiforbruk. Dette er en avgjørende fordel for bransjer som ønsker å redusere energikostnader.

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser. 

2397698655

Enny inngår digitaliseringssamarbeid med Guard Automation

Enny hjelper borettslag og næringsbygg med solceller. Nå får de hjelp av det norske teknologiselskapet Guard Automation med å samle data fra ulike solcelleanlegg inn i én plattform.