Johan Sverdrup Field Centre - Photo Statoil - Statoil crop

Omfatter leveranse av 13 ventiltrær og brønnhoder

FMC tildelt Johan Sverdrup-kontrakt

Statoil har på vegne av Johan Sverdrup-partnerskapet tildelt FMC Kongsberg Subsea AS en EPC-kontrakt for undervannsutstyr til Johan Sverdrup-prosjektet. Kontrakten innebærer etablering av en ny og kostnadseffektiv standard for undervannsutstyr.

Kontrakten har en verdi på anslagsvis 1,3 milliarder kroner og omfatter leveranse av 13 ventiltrær og brønnhoder, samt tre undervannsbrønnrammer og kontrollsystemer.  I tillegg er det tildelt kontrakter for ettermarkedstjenester og tilleggskomponenter i tilknytning til Johan Sverdrup-feltet.

Kontraktene inneholder også opsjoner for å dekke eventuelle fremtidige behov på Johan Sverdrup-feltet, samt på andre feltutbygginger på norsk sokkel.

 

– Undervannsutstyret FMC skal levere, er viktige brikker i Johan Sverdrup-utbyggingen. Havbunnsutstyret gjør det mulig å kunne reinjisere sjøvann og produsert vann i Johan Sverdrup-reservoaret når vi kommer i produksjon. Slik oppnår vi høyest mulig utvinning og verdiskaping fra Johan Sverdrup-ressursene. Dette er gunstig for miljøet fordi vi minimerer utslipp til sjø fra feltet, sier Kjetel Digre direktør for Johan Sverdrup-prosjektet.

 

I forbindelse med første fase i utbyggingen av Johan Sverdrup vil det bli installert tre standard bunnrammer nord og sør for feltsenteret, på 110 til 120 meters havdyp. Havbunnsrammene blir kontrollert og forsynt med produsert vann eller sjøvann gjennom rørledninger fra feltsenteret.

– FMC vinner disse kontraktene i en industri-kontekst i tøff konkurranse, og et åpenbart behov for betydelig og varig forbedring på kostnadssiden. Vi har klare forventninger til at FMC vil fortsette det gode arbeidet med å redusere kost og optimalisere prosesser både i prosjektgjennomføring og i ettermarkedet, sier Torger Rød, direktør for prosjekter.

 

Denne tildelingen er basert på et nytt standard vertikalt ventiltre, som er utviklet i samarbeid med leverandørmarkedet og DNV. Denne nye standarden vil bidra til kostnadseffektivisering også for fremtidige undervannsutbygginger.

 

Master Service Agreement

Statoil og FMC har parallelt fremforhandlet et kontraktuelt rammeverk som vil legges til grunn for fremtidige anbudsrunder for undervannsprosjekter, -driftstjenester og -studier.

Investeringskostnadene for første fase i utbyggingen av Johan Sverdrup er beregnet til i størrelsesorden 117 milliarder kroner (2015 kroner) med forventede utvinnbare ressurser på mellom 1,4 og 2,4 milliarder fat oljeekvivalenter.

 

Johan Sverdrups første fase skal bygges ut med fire installasjoner som inkluderer en utstyr- og boligplattform, en prosessplattform, en boreplattform og en stigerørplattform, samt tre havbunnsbrønnrammer for vanninjeksjon.

Plattformene knyttes sammen med gangbroer. Ambisjonen er en utvinningsgrad på 70 prosent for Johan Sverdrup.

Scneider batterifab crop

Går sammen om pilotanlegg for ny batteriteknologi

Schneider Electric, ZnL Energy og Eltronic har signert en samarbeidsavtale for en pilotfabrikk som skal utvikle ny batteriteknologi i Trondheim. Partene skal kombinere sin kompetanse og erfaring for å utvikle, bygge og drive et pilotanlegg i Trondheim. Pilotanlegget skal produsere batteriseparatorfilmen ZnL-NPx i en forberedende fase for et senere og større fullskala anlegg. 

Årsmøte i Tavleforeningen

To viktige saker i sentrum for Tavleforeningen

Da Tavleforeningen avholdt årsmøte var det to saker som dominerte diskusjonene. Faglig og foreningspolitisk var det verifikasjonsordningen for Godkjent tavleprodusent som engasjerte mest. Men økonomien krevde også oppmerksomhet. Antall medlemmer har positiv utvikling, men deltakelse på foreningens arrangementer har ikke helt kommet seg etter pandemien. Resultatet er at foreningen hadde et underskudd i 2023.

JFK Seifert Avfukter crop

Energieffektiv termoelektrisk avfukter bidrar til reduserte kostnader

Termoelektriske avfuktere er i seg selv energieffektive sammenlignet med tradisjonelle metoder, forhandles av JFKnudtzen, som for eksempel installasjon av varmeelementer. Dette resulterer i lavere energiforbruk. Dette er en avgjørende fordel for bransjer som ønsker å redusere energikostnader.

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser.