Eplan_Preplanning crop

Brukere kan utføre innledende planleggingsaktiviteter i Eplan Plattformen

Eplan Preplanning med modul for rørsystem

Jo før du ser strukturer og innhenter tekniske data, jo bedre. Dette gjelder spesielt viktige tilkoblingsdata tidlig i prosjektfaser, som rørdefinisjoner og -informasjon, samt kabeldata.

Den nye versjonen av Eplan Preplanning inneholder nå en egen rørmodul. Kabeldataene kan også defineres som spesifikasjoner for tekniske prosesser fremover i tid. Sentral styring av disse koblingsdataene reduserer det nødvendige arbeidet mens prosjektkvaliteten økes.
 

Preplanning versjon 2.7 gir enkel utforming av rørsystemer, fra forhåndplanlegging til detaljplanlegging i skjemaer, helt fram til P&ID-er. 

Eplan Preplanning version 2.7 lanseres i september og vil utvide Eplans anvendelsesområder ytterligere. Tidligere anskaffelser og definisjon av prosjektinformasjon og planlegging - like mye grafikk- som databaserorientert - gjør de tekniske prosessene mer integrerte og effektive, fra grunnleggende til detaljert konstruksjon. Dette oppnås med å koblingsplanlegge (connection-planning) gjenstander, som angir hvilke segmenter som er koblet til hverandre og beskriver for eksempel et rørsystem eller en kabel i forhåndsplanleggingen. 

Dataene som beskriver rørsystemet omfatter rørklassen samt væsken som strømmer gjennom dette systemet - inkludert f.eks. vann, olje eller oksygen. I navigatoren (Segment Template Navigator) kan man definere rørklassene og stoffene for et prosjekt, som maler med alle relevante data. Brukerne trenger derfor ikke lenger angi dataene enkeltvis i segmentene og rørdefinisjonene - dermed går prosjektene raskere. 

Rørklassen er en egenskap i alle segmenter i forhåndsplanleggingen i den nye versjon 2.7 og tilgjengelig som et angivelsesfelt for planleggingsobjektet og rørsystemets definisjonspunkter, slik at det også er mulig å velge rørklassemal. For rørklassemalen kan brukere i tillegg lagre deler som rørseksjoner, armaturer og pumper. Bare delene som skal brukes på en rørklasse, kan senere velges som komponenter til segmentene. 

Nyttig for brukerne: Framstillingen av hvilke koblinger som tilhører rørsystemet, avgjøres automatisk av Eplan Preplanning. Rørklassen og flere data kan lagres via de tilsvarende egenskapene for koblinger, koblingsdefinisjonspunkter og funksjoner. Det valgte rørsystemet kan ha fargekoder med routing, og legge det til flere autotilkoblingsledninger, dermed kan rørleggingen utvides del for del via alle tilgjengelige koblinger på P&ID-ene.
 

Bakgrunn 

Med Eplan Preplanning kan brukere utføre innledende planleggingsaktiviteter i Eplan Plattformen. Under konstruksjon av maskin/anlegg er det enkeltfaser der konseptet kontinuerlig videreutvikles og konkretiseres, fra de første grove ideene og tegningene til all påkrevd dokumentasjon og informasjon for montering og produksjon av maskinen er satt sammen. Under forhåndsplanleggingen av prosjektet etableres begrepene for maskinens/anleggets tekniske rekkevidde og man anslår de kvantitative strukturene for første gang. Målet er å identifisere det mest teknisk fordelaktige konseptet og definere spesifikasjonene for den påfølgende detaljerte planleggingen. Skjemaer og spesifikasjoner for installasjonen kan så lages basert på forhåndsplanleggingen. P&ID-er er en integrert del av anleggets dokumentasjon. 

Fordeler med Eplan Preplanning versjon 2.7 

•        Definerer rørsystemer med kilde og bestemmelsessted, selv før et P&ID har blitt tegnet
•        Rørsystemer tilskrives identifikasjoner og beskrivelser, slik som betegnelser
•        Definisjon av rørsystemet på P&ID-et, med konstruert sekvens for rør og instrumentering
•        Skjønnsmessig innføring eller fjerning av rør-instrumentering
•        Rørsystem-spesifikk rapportering

 

Scneider batterifab crop

Går sammen om pilotanlegg for ny batteriteknologi

Schneider Electric, ZnL Energy og Eltronic har signert en samarbeidsavtale for en pilotfabrikk som skal utvikle ny batteriteknologi i Trondheim. Partene skal kombinere sin kompetanse og erfaring for å utvikle, bygge og drive et pilotanlegg i Trondheim. Pilotanlegget skal produsere batteriseparatorfilmen ZnL-NPx i en forberedende fase for et senere og større fullskala anlegg. 

Årsmøte i Tavleforeningen

To viktige saker i sentrum for Tavleforeningen

Da Tavleforeningen avholdt årsmøte var det to saker som dominerte diskusjonene. Faglig og foreningspolitisk var det verifikasjonsordningen for Godkjent tavleprodusent som engasjerte mest. Men økonomien krevde også oppmerksomhet. Antall medlemmer har positiv utvikling, men deltakelse på foreningens arrangementer har ikke helt kommet seg etter pandemien. Resultatet er at foreningen hadde et underskudd i 2023.

JFK Seifert Avfukter crop

Energieffektiv termoelektrisk avfukter bidrar til reduserte kostnader

Termoelektriske avfuktere er i seg selv energieffektive sammenlignet med tradisjonelle metoder, forhandles av JFKnudtzen, som for eksempel installasjon av varmeelementer. Dette resulterer i lavere energiforbruk. Dette er en avgjørende fordel for bransjer som ønsker å redusere energikostnader.

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser.