eliaden åpning

Det er vel verdt å ta en tur til messen

Eliaden med PEA messen åpnet i går

Det var god plass for de besøkende den første dagen under fagmessen Eliaden – PEA messen. Men de som tok turen til Lillestrøm kunne finne en god del interessante løsninger og produkter.

Det er vel verdt å ta en tur til messen. Arrangørene har prøvd å følge opp utviklingen med at besøkende etterspør mer faglig påfyll og ikke bare vil se på enkeltkomponenter. Et bredt seminar program, hvor utstilleren bruker sine beste fagfolk, er åpent for alle besøkende. I hallen hvor automatiseringsbransjen er samlet tilbyr Ifea (Industriens forening for elektroteknikk og automatisering) i tillegg et eget faglig program.

Jubilant
Det er 30 år siden den første Eliaden ble arrangert. Elektro installatørene (NELFO) hadde tidligere arrangert utstilling i tilknytning til sin generalforsamling. Responsen var så god at utstillingen vokste fra ideen om å være et supplement til å bli hovedinteressen for enkelte deltakere. Styret i NELFO vedtok så å arrangere en egen fagmesse. De to første Eliadene var det installasjonsbransjen som var målgruppen. I 1988 ble Elektroforum etablert og tok over arrangøransvaret. Jubileet ble nevnt under åpningsseminaret og for øvrig er det ingen ytterligere markering.

Her følger noen smakebiter fra utstillingen

Dekker alle aktuelle teknologier
RFID (Radio-frequency identification) teknologien har fått bred utnyttelse. I massemarkedet er prisen svært lav. Men med lav pris blir funksjonalitet og ytelse begrenset. Pepperl+Fuch har lang erfaring i å utvikle sensorteknologi til krevende industrielle applikasjoner. Erfaringen med RFID brikker har de fra begynnelsen av 90-årene. Selskapet kan nå levere brikker som fungere i røffe industrielle forhold. Løsningene kan tilfredsstille både IP 67 og EMC krav. Temperatur er heller ikke noe stort problem. Er det behov for å kunne både hente og sende informasjon har Pepperl+Fuchs muligheten til å lever lese/skrive brikker. Dette er en viktig funksjon hvis produksjonen krever at man vet hvor ofte et utstyr er benyttet.

Imponerende ytelse
Beckhoff presenterte en løsning med 4 kjernesteknologi, hvor tre kjerne kan benyttes som plattform for PLS løsning og den fjerde har et tradisjonelt operativsystem. Brukerne får da tilgang på PLS system og funksjonaliteten til PCen. Løsningen gir mulighet til både å programmere i PLS språk og C++.

Ekstreme ytelser.
Det nye I/O systemet til WAGO har imponerende spesifikasjoner. Temperaturområdet strekker seg fra -40°C til + 70°C. Videre tåler systemet spenningstopper på 5 kV. Ofte blir industrielle installasjoner utsatt for ytre påkjenninger. Det har konstruktørene tatt hensyn til og utviklet teknologien slik at I/O systemet kan tåle vibrasjoner opp til 5 G. Hver for seg er muligens disse spesifikasjonene ikke helt unike, men satt sammen i et produkt er det imponerende. Når komponenter skal kobles sammen representerer store temperatursvingninger en utfordring. Utviklerne har lagt stor vekt at I/O modulene skal ha like god kontakt med hverandre i -40°C som i + 70°C.

Vedlikeholds vennlig
Teknologien ved gasskromatografer er av en slik natur at det er behov for omfattende vedlikehold. Vanligvis må en gasskromotograf tas ut av drift i seks til syv timer. I industriell virksomhet er det en svært lang periode. Emerson Process Management har tenk litt utradisjonelt og utviklet et modulbasert system. Ved å modularisere løsningen kan vedlikeholds tid reduseres til to timer. Det er en vesentlig reduksjon.

Automatisert løsning
Autic system presenterer en modul for effektiv innsamling av energimålinger. Myndighetene har vedtatt at det skal innføres automatisk måleravlsening (AMS) for elektrisitetsforbruket. Dette forholdet setter store krav til datainnsamling. Autic System presenterer en modul som automatiserer dette arbeidet. Lagringen forgår lokalt og sendes over til overliggende system etter fastsatte tidsrutiner. Er det brudd i nettet sjekker modulen når overføringstilgangen er oppe å gå, og sender så over den aktuelle tidsserien.

Effektiv ladning
Behovet for lademuligheter er økende i takt med økt salg av elbiler. Phoenix Contact er kjent for å produsere strømforsyninger med svært høy effektivitet. De har brukt denne kompetansen til å utvikle ladeløsninger til de fleste aktuelle elbilmodeller. For mange privatpersoner vil anskaffelse av lademuligheter hjemme, som ikke skal ta for lang tid, kreve økt inntakssikring. Elbillading krever 32 A hovedsikring.

 

Parker IO crop

Parker Hannifin introduserer innovative I/O-tilleggskort for å forbedre servodriverytelsen

Parker Hannifin har forbedret tilbudet innen frittstående og fleraksede Parker-servodrivere (PSD), med et nytt I/O-alternativkort. Dette allsidige tilleggskortet, med plass til ett eller to kort per driver, introduserer en rekke tekniske funksjoner som forbedrer tilpasningsevnen og ytelsen til hele PSD-familien.

Mongstad crop

Aker Solutions skal oppgradere renseanlegg på Mongstad-raffineriet

På det meste skal 500 personer sysselsettes i prosjektet på flere steder i Norge og i Mumbai i India, skriver Aker Solutions i en pressemelding. Kontrakten er verdt mellom 2,5 og 4 milliarder kroner, men selskapet oppgir ikke den eksakte summen.

Eliaden MW crop

Eliaden nærmer seg

Fra 28. til 30 mai åpner elektrobransjens største arrangement sine dører på Norges Varemesses lokaler på Lillestrøm. Også denne gangen har automatiseringsbransjen fått plass i hall C. Arrangementet følger samme lest som tidligere år.

10 beste AI-generatorer for produktbeskrivelser

10 beste AI-generatorer for produktbeskrivelser

Å lage produktbeskrivelser er ofte en kompleks og tidkrevende prosess. Å finne de riktige ordene og konstruere dem på en måte som er både engasjerende og overbevisende er utfordrende, spesielt når du har å gjøre med et stort utvalg av produkter.