Eldor øker crop

Mangelen på arbeidskraft har en tendens til å virke inflasjonsdrivende

Eldor vokser og går nye veier: Henter 10 ansatte i India

Eldor-gruppens selskaper tenker utradisjonelt når de skal finne flere dyktige ingeniører og spesialister. Med bedrifter både i Norge, Danmark, Storbritannia og snart også Midtøsten, rekrutterer de nå høyt kvalifiserte folk fra India for å få kabalen til å gå opp.

De siste årene har flere norske bedrifter hatt et økt behov for kvalifisert arbeidskraft. I 2015 sto 20 800 stillinger ubesatt, sammenlignet med april 2023, da tallet hadde nådd 52 850 personer. Det er en stigning på 154 prosent på bare åtte år. Det er spesielt innen ingeniørfaget det kan være vanskelig å rekruttere nye ansatte, og sammenlignet med i 2015, da 1950 ingeniørstilliger sto ledige, så etterspør norske bedrifter nå 4800 ingeniører, opplyser NAV i en ny bedriftsundersøkelse.

Eldor AS, som er spesialister på kontroll- og sikkerhetssystemer, samt automasjons- og telekommunikasjonssystemer, er et godt eksempel på en bedrift som i sin søken etter nye og kompetente ingeniører til staben har begynt å rekruttere fra utlandet. Nylig har bedriften ansatt 10 ingeniører fra India.

– Slik ting ser ut i dag ønsker vi å være på utkikk etter utenlandsk arbeidskraft. Det er vanskeligere å finne kvalifisert arbeidskraft i Norge, så hvis vi skal nå målene våre for virksomheten i Eldor, må vi lete utenfor landegrensene. Vi har for eksempel rekruttert flere av våre ansatte fra India, og det innebærer at en god del av arbeidsstyrken vår i dag kommer fra utlandet, forteller Gisle Ersdal, som er daglig leder i Eldor A/S.

Bedre work-life-balanse i Norge

Sauray Dey på 34 år er ansatt som Senior Automation Engineer hos Eldor. Han flyttet fra Calcutta øst i India til Norge i 2022, sammen med kona si, som jobber som lærer. Sauray jobbet før ved ABB med obligation engineering, og gjennom en tidligere kollega fikk han muligheten til å kontakte Eldor.

– 2019 var jeg i Norge med den daværende arbeidsplassen min, og ble forelsket i landet i samme slengen. Etter litt tid huket jeg tak i en tidligere kollega, som hadde begynt hos Eldor. På den måten fikk jeg kontakt med de rette folkene, og det endte med en ansettelse, forteller Sauray Dey, og fortsetter:

Utfordrende utsikter

Som følge av mangelen på kvalifisert arbeidskraft, kan det fort oppstå noe problematikk. En direkte utfordring kan være at jobben ikke gjennomføres eller forsinkes når det mangler arbeidskraft, forteller Astrid Louise Hanssen Wand, som er førsteamanuensis ved Institutt for Økonomi ved Universitetet i Bergen, og fortsetter:

– Mangelen på arbeidskraft har en tendens til å virke inflasjonsdrivende, fordi flere arbeidsgivere begynner å overby hverandres lønnstilbud for å tiltrekke seg nye folk. Dette kan også utfordre samarbeidet mellom offentlig sektor og private tjenesteleverandører til offentlig sektor, når offentlig sektor taper kampen om arbeidskraften. Selv om det lenge har vært høy etterspørsel etter arbeidskraft i Norge, så er utfordringene fortsatt stigende, forteller Astrid Louise Hanssen Wang

Endress Johnny_Løff crop

Johnny André Løff ansatt som Business Driver Service & Solutions i Endress+Hauser

Endress+Hauser Norge er i sterk vekst og har ansatt Johnny André Løff som Business Driver Service & Solutions. Johnny tiltrådte den nye stillingen i mars og vil i rollen ha ansvaret for forretningsutvikling og salg innenfor Service og Solutions porteføljen.

Pepperl Visunet crop

Større fleksibilitet med nye alternativer for HMI-serien VisuNet FLX

Serien også kan brukes i utvidede temperaturområder fra -20 °C til +50 °C

Visunet HMI-system blir enda bedre. Nå kan det leveres med innebygget RFID-leser for enklere adgangskontroll og utvidet temperaturområde for bruk i krevende industrielle omgivelser. Den modulære VisuNet FLX HMI-plattformen fra Pepperl+Fuchs står for maksimal fleksibilitet. 

 

Hydrogen pro crop

HydrogenPros partner, DG Fuels offentligjør strategisk samarbeid med Air France-KLM

HydrogenPro strategiske samarbeidspartner, DG Fuels annonserte fredag 10 November en strategisk samarbeidsavtale med Air France-KLM. Sistnevnte har investert i DG Fuels for å bidra til nødvendig arbeid for å nå endelig investeringsbeslutning (FID). Gruppen har investert USD 4,7 mill i produsenten av «Sustaianable Aviation Fuel»

ABB besparelse crop

Energianalyse av motordrifter i industrien avdekker et sparepotensiale på 2,1 TWt

En gjennomsnittlig energibesparelse på 31 prosent

I perioden juni til september 2023 gjennomførte ABB energianalyse på mer enn 2000 elektriske motorer med tjenesten ABB Energy Appraisal, og resultatet indikerer en gjennomsnittlig energibesparelse på 31 prosent. Det tilsvarer et sparepotensiale på mer enn 2,1 terrawatt-timer (TWt), basert på en antatt levetid på 20 år.