ABB lakse slakt crop

Designet med fokus på forsiktig og skånsom håndtering av fisken

Effektiv og fleksibel pakking på Cermaqs nye lakseslakteri i Steigen

ABB leverer automatisering og elektro til pakkeriet i sjømatprodusentens nye slakteri på Storskjæret i Nordland, som skal i drift i andre kvartal 2018. Utstyret til pakkeriet leveres av Ølve Industrier, i et samarbeid med ABB og RobotNorge.

- Cermaqs nye lakseslakteri Steigen blir et utstillingsvindu for innovative løsninger i havbruksindustrien og et av verdens mest moderne og produktive. Det inkluderer pakkeriet, som får effektive og fleksible, robotbaserte palleteringsløsninger med avansert digitalisering for automatisk styring, merking og sporing, integrert med resten av slakteriet, sier Borghild Lunde, leder i divisjon Industrial Automation hos ABB.

Sjømatprodusenten har behov for økt slakterikapasitet i regionen. Det nye anlegget på 8000 kvadratmeter, eller halvannen fotballbane, vil i høysesongen kunne slakte ca. 6000 tonn laks i måneden. Til lakseslakteriets pakkeri leverer ABB styringssystem, programvare, lavspenningstavler og industriroboter, sistnevnte som en del av RobotNorges leveranse.

- Vi er glade for at Cermaq har valgt våre løsninger til pakkeriet, som vil bidra til høy kapasitet, pålitelighet, lave driftskostnader og ikke minst god matsikkerhet, forteller Lunde.

Fabrikken er designet med fokus på forsiktig og skånsom håndtering av fisken for å sikre trygg mat av ypperste kvalitet. Slakteriet skal også være en god og sikker arbeidsplass, og kommer til å ha tekniske løsninger som sikrer en enklere hverdag med tanke på ergonomi og helse, miljø og sikkerhet. I full drift vil slakteriet gi arbeid til 60 årsverk og eksportere sjømat til 24 land.
Cermaq Norway AS er en av landets største matvareprodusenter, med 1,3 millioner laksemåltider daglig. Selskapet har virksomhet langs kysten av Nordland og Finnmark, over 550 ansatte og en omsetning på 3,2 milliarder kroner (2016). Moderselskapet, Cermaq Group, er verdens nest største produsent av laks og ørret, med virksomhet i Norge, Chile og Canada.

SINTEF_5G_7 crop

Industri 5.0 - Mennesket i fokus

Industri 5.0 handler om å løfte blikket litt. Løfte blikket ut av bedriften og ta innover seg de store samfunnsutfordringer man står oppi. – Det være seg bærekraft, et viktig element, og det vi kaller resiliens, altså evnen til å motstå alle disse hendelsene som skjer rundt oss hele tiden. Enten det er kriger eller pandemier, eller en brå slutt i forsyningskjedene, og samtidig gå i mennesket – settes i fokus på en litt ny måte, sier Bjørnar Henriksen, seniorforsker, SINTEF Digital Teknologiledelse.

Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

Phoenix lysstyring crop

Strømforsyning for bygningsautomatisering: Forsyne og lade opp via USB

Strømforsyningene STEP Power fra Phoenix Contact er tilpasset behovene i moderne bygningsautomatisering. Via USB-tilkoblingen forsyner de både Smart Meter Gateways, Raspberry Pis og andre Smart Home-komponenter. De kan også brukes for rask opplading av mobilt sluttutstyr og andre 5 V forbrukere.

AMNYTT 02 2024 kollasj crop

AMNYTT 02 2024 er publisert


  •  

  • Konseptet Industri 4.0 ble lansert av den tyske regjering høsten 2011. Nå har EU tatt et nytt initiativ. Industri 5.0 er lansert. I erkjennelsen av at teknologi fungerer ikke uten god og riktig involvering av mennesker rettet det nye initiativet seg mot utnyttelsen av mennesket i det totale bilde. I tillegg tar Industri 5.0 også hensyn til miljømessige forhold. 


les mer...