Norway grønt skifte crop

Automatisering og energieffektivisering er to avgjørende teknologier

Det grønne skift er i gang

I går overrakte Jens Ulltveit-Moe rapporten «Norge 203040 – Forretningsmuligheter» til statsministeren Erna Solberg. Rapporten er resultat av et næringslivsinitiativ iverksatt av et utvalg av flere av Norges største virksomheter for å løfte næringslivets perspektiv inn i klima- og miljødebatten. 

Hvordan kan næringslivet selv bidra? Hvilke rammebetingelser må til? Hvilke konkrete grønne muligheter ser aktørene? Dette er noen sentrale spørsmål rapporten tar for seg, og som var viktige temaer under tirsdagens overrekkelse. En del aktuelle prosjekter ble også presentert. Vi må utvikle nye løsninger sa Ulltveit-Moe i sin innledning. Det vil skape en rekke forretningsmuligheter. I alt er det 11 industrielle og finansielle selskaper som sammen med to organisasjoner som har utarbeidet rapporten.

Totalt er det 73 000 ansatte i disse foretakene. Rapporten ser på hva som må gjøres de neste 15 årene.

  • Den finansielle sektoren må utvikle nye systemer for bærekraftige finansieringsanalyser
  • Transportsektoren står for en vesentlig del av Co2 utslippene og må elektrifiseres og sikre overgang til bærekraftig drivstoff (bio og LNG)
  • Høyteknologi kompetansen i industrien må aktiveres i større grad for å få en bærekraftig utvikling.

Innen høyteknologi nevnte Ulltveit-Moe automatisering og energieffektivisering som to avgjørende teknologier.

Storebrand har allerede utviklet et analyseverktøy for analyse av sin virksomhet. Vi har allerede analysert hele vår portefølje på 550 milliarder med dette verktøyet, sa Odd Arild Grefstad, som er konsernsjef Storebrand ASA i sin presentasjon. Målsettingen er å tilpasse investeringene til utviklingen i samfunnet og klimaet.

Digitalisering

Konsernsjef i Kongsberg gruppen, Walter Qvam, sa at vi må ta i bruk eksisterende kompetanse i norsk industri og gradvis dreie den mot å utvikle mer miljøvennlige løsninger. Denne kompetansen må bli bredere og gå dypere inne de teknologiområdene vi ser fremtidens industri har behov for. I tillegg vil digitaliseringen av industrien slå inn for fullt. Vi ser allerede nå at det er i ferd med å skje, og denne utviklingen vil redusere energiforbruket og CO2 utslippene. Industrien må bli mer internasjonal innen dette feltet og tilegne seg enda bedre systemforståelse. Norsk næringsliv ligger godt an siden det er god systemkompetanse i store deler av industrien.

Mot klimanøytralt samfunn

Statsminister Solberg sa i sitt innlegg, etter at hun hadde mottatt rapporten, at olje vil være en viktig virksomhet i norsk næringsliv i mange år fremover. Med den type industri som omtales i rapporten vil få en fremtreden plass i fremtidig næringsliv.  Regjeringen vil øke ambisjonene og ha målsetting at Norge er klimanøytralt i 2050. Dette målet må også bli gjenspeilet i utdanning. Det vil bli økt behov for teknologi kunnskaper i fremtiden.

Rapporten vil være med i Regjerings vurderingsgrunnlag før klima toppmøte i Paris i desember.

Årsmøte i Tavleforeningen

To viktige saker i sentrum for Tavleforeningen

Da Tavleforeningen avholdt årsmøte var det to saker som dominerte diskusjonene. Faglig og foreningspolitisk var det verifikasjonsordningen for Godkjent tavleprodusent som engasjerte mest. Men økonomien krevde også oppmerksomhet. Antall medlemmer har positiv utvikling, men deltakelse på foreningens arrangementer har ikke helt kommet seg etter pandemien. Resultatet er at foreningen hadde et underskudd i 2023.

JFK Seifert Avfukter crop

Energieffektiv termoelektrisk avfukter bidrar til reduserte kostnader

Termoelektriske avfuktere er i seg selv energieffektive sammenlignet med tradisjonelle metoder, forhandles av JFKnudtzen, som for eksempel installasjon av varmeelementer. Dette resulterer i lavere energiforbruk. Dette er en avgjørende fordel for bransjer som ønsker å redusere energikostnader.

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser. 

2397698655

Enny inngår digitaliseringssamarbeid med Guard Automation

Enny hjelper borettslag og næringsbygg med solceller. Nå får de hjelp av det norske teknologiselskapet Guard Automation med å samle data fra ulike solcelleanlegg inn i én plattform.