Mixed-Reality crop

Bruke MR i forbindelse med konstruksjon og vedlikehold av oljeplattformer

Øker satsingen på «Mixed Reality»

Det siste året har Sopra Steria gjort store innhogg i «Mixed Reality»-markedet, med en sentral rolle i prosjekter som spenner fra stealth-teknologi og oljeplattformer til byggplanlegging, opplæring av ansatte ved kjernekraftanlegg og undervisning på skoler.

Tidligere i år ble konsulentselskapet medlem av Microsofts europeiske «Mixed Reality Partner Program».

– Vi har vært en stor og aktiv aktør innen «Mixed Reality» (MR) i flere år allerede, og partnerskapet med Microsoft har gitt oss muligheten til å ta MR-teknologi inn i enda flere prosjekter og sektorer, sier Jørn Skaaraas, applikasjonsdirektør i Sopra Steria.

En av de store integratorene

Florent Plessier, produktleder for HoloLens og Mixed Reality hos Microsoft i Frankrike, forteller at partnerskapet konsoliderer Sopra Sterias posisjon som en av Microsofts store integratorer i Europa.

– Vi er svært fornøyde med at Sopra Steria er med i vårt «Mixed Reality Partner Program». De har demonstrert hvor dyktige de er til å utvikle MR-prosjekter som integrerer blant annet kunstig intelligens, nettskyen og tingenes internett, sier Plessier.

Pioneren på MR i det norske markedet er Oslo universitetssykehus ved Intervensjonssenteret, som allerede i 2016 begynte å benytte HoloLens for å forberede kikkhullskirurgi på leverkreftpasienter. Sopra Steria hadde importert HoloLens fra USA, og tok initiativet til et prosjekt. Dette prosjektet har videreutviklet seg, og nå benyttes HoloLens jevnlig både i lever- og barnehjerteoperasjoner.

Ser igjennom vegger

I dag kan MR-produkter kjøpes over disk og på nett, og bruksområdene – og antall prosjekter – vokser.

Ett av disse prosjektene er et samarbeid mellom Equinor og Sopra Steria i Norge om å i forbindelse med konstruksjon og vedlikehold av oljeplattformer.t Microsoft HoloLens i forbindelse med konstruksjon og vedlikehold av oljeplattformer. Ved å synkronisere 3D-modeller med fysisk virkelighet er det blitt enklere å kontrollere at en plattform blir satt sammen på riktig måte. Teknologien gjør det også mulig å «se gjennom vegger» for å finne rør og andre indre komponenter.

Kjernekraft og militærfly

Sopra Steria Norge har også samarbeidet med spanske Tecnatom for å lage et MR-verktøy for opplæring av medarbeidere i kjernekraftindustrien. I tillegg har konsulentselskapet utviklet en MR-applikasjon basert på HoloLens som viser stealth-nivået i militærfly ved hjelp av 3D-hologrammer.

Gir bedre beslutninger

En annen tidlig bruker av MR-teknologi er Bane NOR Eiendom. Selskapet eier, utvikler og forvalter all jernbaneeiendom i Norge og har som mål å bidra til bærekraftig by- og stedsutvikling ved å utvikle attraktive og effektive kollektivknutepunkt.

– Vi ser svært store gevinster ved å kunne oppdage feil tidlig i et byggeprosjekt, og visualisering underveis kan bidra til at feil oppdages tidligere enn det gjør i dag, sier Henning Bodin, leder for digital forretningsutvikling i Bane NOR Eiendom.

Bane NOR Eiendom har sammen med Sopra Steria testet ut bruk av MR-teknologi på ulike områder knyttet til beslutningsstøtte i store utbyggingsprosjekter og visualisering av BIM-modeller i byggeprosjekter.

– I forbindelse med by- og knutepunktutvikling kan økt visualisering gi bedre beslutningsstøtte for interne og eksterne interessenter. Ofte er det lange beslutningsprosesser i denne type utviklingsprosjekter og MR-teknologi kan bidra til å redusere tiden det tar å fatte beslutninger, sier Bodin.

Mer engasjerende undervisning

Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik er landets første skole som tar i bruk «utvidet virkelighet» i undervisningen. Teknologien gjør at studenter lettere ser hvordan prosjekter kan bli før man starter utviklingen. Dette gjør undervisningen mye mer engasjerende og realistisk.

Flere bransjer står for tur

– Vi har gjennomført prosjekter i flere forskjellige bransjer, blant annet i helsesektoren, olje og gass, transport, og bygg og anlegg. Vi ser at denne teknologien vil være svært nyttig sammen med vår satsning på maskinlæring, med kraften og funksjonaliteten man får i skyplattformer. Teknologien har nå kommet inn i en ny modenhetsfase, og bruksområdene øker sier Jørn Skaaraas

Om Sopra Steria

Sopra Steria er et ledende internasjonalt konsulentselskap med en av markedets mest omfattende tjenesteporteføljer innen digitalisering. Selskapet tilbyr strategiutvikling, IT-rådgivning, infrastruktur- og systemutvikling, digitale løsninger og drift. Sopra Steria bistår store private og offentlige organisasjoner i Skandinavia med å ta et digitalt lederskap innen sin bransje. Selskapet har 42 000 medarbeidere i over 20 land, og hadde en omsetning på 3,8 milliarder euro i 2017.

 

Ignition IEC crop

Ignition - Nå med IEC 61850 MMS Driver

IEC 61850 er en Ethernet-basert kommunikasjonsstandard som brukes i kraftindustrien. Standarden definerer en felles modell for sømløs automatisering i kraftsystemer.  

les mer...
Goodtech Hauge crop

Sterk avslutning på året for Goodtech

Vi har initiert mange endringer i 2022 for å rigge oss for fremtiden

Goodtech presenterer fredag 24. februar en god avslutning på året med solid marginvekst, og leverer i tillegg nok en strategisk viktig milepæl ved salget av organisasjonen på Åland. Konsernet rapporterer samtidig om en økning i EBITDA for den videreførte virksomheten fra 10,9 MNOK i 2021 til 28,9 MNOK i 2022 (+165%).

les mer...
963534188

Utvider partnerskap om nettverk og Edge computing

Skal bistå bedrifter med digital transformasjon

Kyndryl og Nokia har inngått en global treårsavtale om felles utvikling og leveranser av private LTE- og 5G-tjenester og Industri 4.0-løsninger. Selskapene skal blant annet etablere en innovasjons-lab i North Carolina i USA der det skal utvikles sikre løsninger og tjenester som konvergerer IT og OT for bedrifter.

les mer...
Pepperl milliard crop

Milepæl for Pepperl+Fuchs

2022 ble året selskapet rundet 1 Milliard Euro i omsetning. Akkurat i tide til julaften kunne styret i Pepperl+Fuchs konsernet kunngjøre gode nyheter på egne vegne: For første gang i sin 77-årige historie overskred Pepperl+Fuchs terskelen på én milliard euro i globalt årlig salg akkurat denne dagen.

les mer...