AMNYTT 02 19 kolasj crop

Uten kompetente fagfolk,er det ikke mulig å erstatte avanserte styresystemer

AMNYTT 02 2019 er publisert

Det er mye å lære av dataangrepet på Norsk Hydros anlegg. Den første lærdommen er at datasikkerhet blir viktigere og viktigere. Jo mer vi utnytter digitalteknologien, dess større blir sannsynligheten for at noen eksterne miljøer prøver å trenge seg inn i bedriftenes datasystemer.

Alle medarbeidere må ta del i sikkerhetsarbeidet, slik at forsøk på å trenge i interne systemer stoppes før det skapes problemer.

Den andre svært viktige lærdommen er at dyktige fagfolk er helt avgjørende for å begrense skadene. I flere av de berørte fabrikkene ble total produksjonsstans unngått ved at driften ble styrt manuelt. Uten kompetente fagfolk, som kjenner anleggene godt, er det ikke mulig å erstatte avanserte styresystemer. Norsk Hydro kan prise seg lykkelig over at det fortsatt er kompetent bemanning i anleggene.

I diskusjonen om hvilken bemanning det skal være i en produksjon, diskuteres det ofte hva eget personell kan utføre og hva som kan out sources. Hoved oppmerksomheten i disse diskusjonene er som regel økonomi. Nå bør alle parter i bedriftene også rette oppmerksomheten mot sikkerhet. Vi designer kontrollsystemer med redundante løsninger. Men det er jo ikke noe hjelp i det, hvis hele foretaksinfrastrukturen er lammet. Da er det to forhold som på forhånd må være vurdert:

  • Er anleggene designet for å kunne kjøres manuelt
  • Finnes det fagfolk som kan utføre de aktuelle manuelle arbeidsoppgavene

Du kan laste ned magasinet her.

Jan Eirik Schiøtz

Oppdag Industri 4.0 med intelligente Drives

I dag er frekvensomformere mer enn bare kraftprosessorer. Frekvensomformere kan fungere som sensorer og datainnsamling, som behandler, lagrer og analyserer data, og er derfor viktige elementer i moderne automasjonssystemer.

les mer...
KUKA rask crop

Roboter. Det er en for hver jobb, hvordan velge riktige den riktige

Roboter kommer nå i mange størrelser og konfigurasjoner, med to til syv akser. De kan gjøre enkelt eller komplisert arbeid, til og med kirurgi. For både fabrikk og prosessautomatisering, det er en som passer omtrent alle applikasjoner eller budsjett – hvor som helst kan produktiviteten forbedres ved å automatisere bevegelse av verktøy eller nyttelast, eller utføre produksjon oppgaver bedre eller raskere.

les mer...
672422310

Kunstig intelligens og personvern – et komplekst landskap

Mens kunstig intelligens (KI) gir oss utrolige muligheter, står vi også overfor utfordringer når det gjelder personvern. KI-algoritmer lærer av store mengder data, inkludert sensitive personopplysninger, og dette kan true brukernes personvern.

les mer...
Phoenix click crop

Konfeksjonering av kraftige pluggforbindere blir verktøyløs

Ved konfeksjonering av kabeltrær og ved automasjonskapbygging påvirker de manuelle arbeidstrinnene kostnadene i stor grad. Derfor er det her en sterk etterspørsel etter produkter som gjør konfeksjoneringen av kraftige pluggforbindere raskere og enklere. 

les mer...