HVDC submarine cable laying

Vil gjøre det mulig å integrere en betydelig mengde fornybar energi i nettet

ABB skal levere undervanns kraftlink

ABB har sikret seg kontrakten på den undersjøiske likestrøms kraftforbindelsen Caithness-Moray i Skottland. HVDC Light-linken gjør det mulig å integrere 1200 megawatt fornybar energi i nettet.

ABB er tildelt ordren på rundt 5 milliarder kroner fra Scottish Hydro Electric (SHE) Transmission plc, for levering av kraftforbindelsen Caithness-Moray. Dette er en høyspennings likestrøms kraftlink (HVDC) som binder kraftnettene på hver side av Moray Firth i Nord-Skottland sammen. Kontraktstildelingen kommer som følge av at Ofgem (Office of Gas and Electricity Markets), en uavhengig reguleringsmyndighet, besluttet at kraftforbindelsen var nødvendig.

ABB vil designe, konstruere, levere og installere to 320 kilovolt HVDC Light omformerstasjoner på land, en på 1200 megawatt på Blackhillock i Moray og en annen på 800 megawatt ved Spittal i Caithness. Leveranse vil også bestå av undervannskabler og underjordiske kabler, som strekker seg over en distanse på nesten 160 kilometer. Kraftforbindelsen skal etter planen idriftsettes i 2018.

- Vi er fornøyde med å kunne støtte et så stort prosjekt for overføring av kraft, som vil gjøre det mulig å integrere en betydelig mengde fornybar energi i nettet og forsyne millioner av mennesker med ren og utslippsfri kraft. ABB var pionerer innen HVDC-teknologi og fortsetter å lede an takket være innovasjon. Det har vi sett ved flere teknologiske gjennombrudd i det siste, sier Claudi Facchin, som leder ABBs Power Systems divisjon.

SHE Transmission gjennomfører en betydelig styrking av sitt kraftnett som betjener det nordlige Skottland. Dette gjør de for å støtte den store veksten i generering av elektrisitet fra fornybare kilder, med rundt 1200 megawatt vind-, bølge- og tidevannskraft som skal integreres. En av de viktige komponentene som gjør forsterkningen mulig, er installasjonen av en HVDC sjøkabel med en kapasitet på 1200 megawatt mellom Caithness og Moray, som tilsvarer strømbehovet til rundt to millioner innbyggere i Skottland.

ABBs HVDC Light-system viser vei innen såkalt VSC (Voltage Source Converter) teknologi. Selskapet har levert 13 av de 14 idriftsatte VSC-systemene i verden. HVDC Light er fortsatt en foretrukken løsning for lange, underjordiske og undersjøiske kraftforbindelser.

HVDC Light-teknologi blir i stadig økende grad tatt i bruk på en rekke områder, som for eksempel når man skal integrere fornybar energi over lange avstander, på tvers av landegrenser, kraft fra land til offshoreinstallasjoner og overføring inn til byer, hvor plassen ofte er begrenset.

Tavle årsmæte crop[1]

To viktige saker i sentrum for Tavleforeningen

Da Tavleforeningen avholdt årsmøte var det to saker som dominerte diskusjonene. Faglig og foreningspolitisk var det verifikasjonsordningen for Godkjent tavleprodusent som engasjerte mest. Men økonomien krevde også oppmerksomhet. Antall medlemmer har positiv utvikling, men deltakelse på foreningens arrangementer har ikke helt kommet seg etter pandemien. Resultatet er at foreningen hadde et underskudd i 2023.

Tavle årsmæte crop

To viktige saker i sentrum for Tavleforeningen

Da Tavleforeningen avholdt årsmøte var det to saker som dominerte diskusjonene. Faglig og foreningspolitisk var det sertifiseringsordningen for Godkjent tavleprodusent som engasjerte mest. Men økonomien krevde også oppmerksomhet. Antall medlemmer har positiv utvikling, men deltakelse på foreningens arrangementer har ikke helt kommet seg etter pandemien. Resultatet er at foreningen hadde et underskudd i 2023

JFK Seifert Avfukter crop

Energieffektiv termoelektrisk avfukter bidrar til reduserte kostnader

Termoelektriske avfuktere er i seg selv energieffektive sammenlignet med tradisjonelle metoder, forhandles av JFKnudtzen, som for eksempel installasjon av varmeelementer. Dette resulterer i lavere energiforbruk. Dette er en avgjørende fordel for bransjer som ønsker å redusere energikostnader.

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser.