ABB subsea crop

Testen viser at vi har en robust og pålitelig undervannssomformer

ABB fullfører neste steg på undervannsreisen

ABB og OneSubsea, et Schlumberger-selskap, har gjennomført verdens første fullskala undervanns integrasjonstest av en omformer og kompressor. Etter ABBs vellykkede validering av verdens første undervannskraftsystem i november i fjor, har selskapet sammen med OneSubsea gjennomført en ny test som demonstrerer at 8 megawatt (MW) akseleffekt er tilgjengelig med en enkelt omformer (Variable Speed Drive) koblet til en kompressor.

Ved å bruke OneSubseas flerfase våtgasskompressor (WGC6000) som opererte i en hydrokarbonsløyfe, ble testen utført i et vannbasseng ved OneSubseas anlegg på Horsøy utenfor Bergen.

- Den integrerte testen viser at vi har en robust og pålitelig undervannssomformer for nedsenkede pumper og kompressorer, som fra OneSubseas WGC6000 og andre produsenter, sier Per Erik Holsten, administrerende direktør i ABB.

Industripartnerne Chevron, Total og Equinor finansierte testen som ble gjennomført i sommer. Med restriksjoner i reising og sosiale relasjoner, ble en stor del av testen utført med digital fjernjobbing, som til slutt kulminerte i en virtuell samling med over 100 deltakere fra hele verden.

- Teamet vårt løste utfordringene med pandemibegrensningene slik at testen kunne gjennomføres, legger Holsten til.

Ved å fullføre denne milepælen har både ABBs undervannsomformer og OneSubseas flerfasekompressor oppnådd teknologiredighetsnivå 5 (TRL5) og er klare for markedet. Sammen gir de en disruptiv optimalisering av undervannsprosessering og såkalte tie-backs.

Omformeren er en hovedkomponent i ABBs toppmoderne undervanns kraftfordelings- og konverteringssystem, som ble kommersielt tilgjengelig ved utgangen av 2019. Systemet gir bedrifter tilgang til en pålitelig kraftforsyning på opptil 100 MW over avstander opptil 600 kilometer og ned til 3000 meters vanndyp via en enkelt kabel. Det forventes å bidra til å omstille olje- og gassoperasjoner til havs, noe som muliggjør stadig mer fjernstyrte, autonome og undervannsdrevne anlegg i havrommet. ABB bringer banebrytende potensial til offshoreindustrien og nye muligheter i havrommet.

ABB Energy Industries muliggjør trygge, smarte og bærekraftige prosjekter og operasjoner for virksomheter innen olje, gass, kjemikalier, biovitenskap, kraftproduksjon og vann og avløp. Ved å drive integrerte løsninger som automatiserer, digitaliserer og elektrifiserer industrien, kobler vi våre folk og teknologi for å hjelpe kundene våre med tilpasning og å lykkes. Med over 50 års domenekompetanse fortsetter vi å innovere og omforme tradisjonelle tilnærminger på tvers av energisektoren med våre teknologier designet for å forbedre driftseffektivitet, redusere risiko, redusere energiforbruk og vrak.

 

SINTEF_5G_7 crop

Industri 5.0 - Mennesket i fokus

Industri 5.0 handler om å løfte blikket litt. Løfte blikket ut av bedriften og ta innover seg de store samfunnsutfordringer man står oppi. – Det være seg bærekraft, et viktig element, og det vi kaller resiliens, altså evnen til å motstå alle disse hendelsene som skjer rundt oss hele tiden. Enten det er kriger eller pandemier, eller en brå slutt i forsyningskjedene, og samtidig gå i mennesket – settes i fokus på en litt ny måte, sier Bjørnar Henriksen, seniorforsker, SINTEF Digital Teknologiledelse.

Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

Phoenix lysstyring crop

Strømforsyning for bygningsautomatisering: Forsyne og lade opp via USB

Strømforsyningene STEP Power fra Phoenix Contact er tilpasset behovene i moderne bygningsautomatisering. Via USB-tilkoblingen forsyner de både Smart Meter Gateways, Raspberry Pis og andre Smart Home-komponenter. De kan også brukes for rask opplading av mobilt sluttutstyr og andre 5 V forbrukere.

AMNYTT 02 2024 kollasj crop

AMNYTT 02 2024 er publisert


  •  

  • Konseptet Industri 4.0 ble lansert av den tyske regjering høsten 2011. Nå har EU tatt et nytt initiativ. Industri 5.0 er lansert. I erkjennelsen av at teknologi fungerer ikke uten god og riktig involvering av mennesker rettet det nye initiativet seg mot utnyttelsen av mennesket i det totale bilde. I tillegg tar Industri 5.0 også hensyn til miljømessige forhold. 


les mer...