Jon_Helsingeng SF6_friecrop

Interessen for alternativer til SF₆ øker blant anleggseiere

60 år med løsninger uten klimaverstingen SF6: – På høy tid med et forbud

I år er det 60 år siden Eaton lanserte det første miljøvennlige alternativet for gassisolerte bryteranlegg. – Vi ser at et forbud mot skadelig SF6-gass ved lav- og mellomspenning er fullt mulig med dagens teknologi, sier Jon Helsingeng.

SF₆ er en industrigass som brukes for å kvele og slukke lysbuer som kan oppstå i elektriske anlegg. Dersom disse lysbuene ikke slukkes raskt, kan det oppstå brann. SF₆-gass er derimot svært skadelig dersom den slippes ut i atmosfæren. Ifølge SINTEF har konsentrasjonen av klimagassen aldri vært høyere.

 

– Gassen forsterker drivhuseffekten, og er nesten 23 000 mer skadelig for miljøet enn CO2. SF6 brukes fortsatt over hele Norge, og installasjonene lekker hele tiden litt gass ut i atmosfæren, forklarer Jon Helsingeng, som er administrerende direktør i energistyringsselskapet Eaton.

 

En fersk rapport skrevet på oppdrag fra NVE konstaterer at interessen for alternativer til SF₆ øker blant anleggseiere. Det synes Helsingeng er gode nyheter.

– I år er det 60 år siden den originale SF6-frie løsningen fra Eaton kom på markedet. Samme år kan vi feire at vi solgt én million SF6-frie brytere på verdensbasis. Det indikerer at vakuumteknologi i større og større grad velges fremfor SF6-isolerte brytere. Det er på høy tid å velge vekk miljøverstingen SF6 når det finnes trygge og kostnadseffektive alternativer som er bedre for miljøet, sier han.

Forbud mot SF6 er fullt mulig

EU og andre organisasjoner vurderer et forbud mot SF6 ved lav og mellomspenning i fremtiden.

– Det er på høy tid med et forbud. Vår lange erfaring og vårt samarbeid med titusener av kunder på verdensbasis viser at EUs plan om et forbud mot SF6-gass ved lav- og mellomspenning i fremtiden er fullt mulig med dagens teknologi. Teknologien brukes allerede av våre kunder i mer enn 60 land, sier Helsingeng, og legger til:

– I Norge har nylig store aktører som for eksempel Glitre Energi Nett, Bane Nor, Møre Trafo og Hydro implementert SF6-fritt utstyr for mellomspenninger i sine prosjekter. Det er flott at store aktører viser hvor enkelt det er å velge miljøvennlige alternativer. Våre kunder har i flere tiår bevist at det ikke finnes noen god grunn til å ikke erstatte SF6 med trygg vakuumteknologi for lavspenning og mellomspenning.

I Norge må alle eiere av koblingsanlegg innrapportere sine SF6-mengder og utslipp. Et SF6-fritt anlegg vil derfor, i tillegg til å være miljøvennlig, også kreve mindre tid administrative oppgaver.

Eaton var den første aktøren som utviklet vakuumteknologi som erstatning til SF6. For 60 år siden ble det første bryteranlegget innen SF6-frie løsninger, Magnefix, lansert. I 2002 kom produktet Xiria på markedet, som i dag blant annet brukes på fabrikker, næringsbygg og i transportsektoren.

Fakta om SF6:

  • SF6, også kalt svovelheksafluorid, er en av de sterkeste klimagassene vi kjenner til.
  • SF6-gassen er nesten 23 000 ganger mer skadelig for miljøet enn CO2, og er farlig for mennesker hvis den lekker ut i atmosfæren.
  • I Norge er det bare tillatt å bruke SF6-gass i anlegg for energidistribusjon. Gassen brukes som isolasjon- og brytermedium i gassisolerte bryteranlegg.
  • Dersom gassen lekker i atmosfæren, tar det 3000 år å bryte ned halvparten av den.

Se video om hvordan utviklingen av

Ignition IEC crop

Ignition - Nå med IEC 61850 MMS Driver

IEC 61850 er en Ethernet-basert kommunikasjonsstandard som brukes i kraftindustrien. Standarden definerer en felles modell for sømløs automatisering i kraftsystemer.  

les mer...
Goodtech Hauge crop

Sterk avslutning på året for Goodtech

Vi har initiert mange endringer i 2022 for å rigge oss for fremtiden

Goodtech presenterer fredag 24. februar en god avslutning på året med solid marginvekst, og leverer i tillegg nok en strategisk viktig milepæl ved salget av organisasjonen på Åland. Konsernet rapporterer samtidig om en økning i EBITDA for den videreførte virksomheten fra 10,9 MNOK i 2021 til 28,9 MNOK i 2022 (+165%).

les mer...
963534188

Utvider partnerskap om nettverk og Edge computing

Skal bistå bedrifter med digital transformasjon

Kyndryl og Nokia har inngått en global treårsavtale om felles utvikling og leveranser av private LTE- og 5G-tjenester og Industri 4.0-løsninger. Selskapene skal blant annet etablere en innovasjons-lab i North Carolina i USA der det skal utvikles sikre løsninger og tjenester som konvergerer IT og OT for bedrifter.

les mer...
Pepperl milliard crop

Milepæl for Pepperl+Fuchs

2022 ble året selskapet rundet 1 Milliard Euro i omsetning. Akkurat i tide til julaften kunne styret i Pepperl+Fuchs konsernet kunngjøre gode nyheter på egne vegne: For første gang i sin 77-årige historie overskred Pepperl+Fuchs terskelen på én milliard euro i globalt årlig salg akkurat denne dagen.

les mer...