Rittal vx 25 crop

Den største styrken ved det nye skapsystemet er utvalget av tilbehør

Stor kundestudie utviklet Rittals gulvskapssystem VX25

Siden lanseringen for 19 år siden har Rittal solgt adskillige millioner TS 8 og har etablert dette kapslingssystemet med gulvskap som markedsleder. Nå kommer en helt ny modell, VX25-systemet, som drar nytte av alle tidligere fordeler og mer til. Kunder verden over har bidratt aktivt til utviklingen.

Gjennom en årslangt feltstudie på tre kontinenter, sammen med det München-baserte tekniske instituttet PMO Usability Engineering & Organizational Development, ble hverdagen hos mange foretak i Tyskland, USA og Kina dokumentert, både små, store og mellomstore foretak.

– Brukeranalysen var en tankevekker. I enkelte tilfeller oppdaget vi problemer som kundene selv ikke hadde identifisert, sier Thomas Steffen, administrerende direktør for forskning og utvikling hos Rittal.

Kundekravene veiledende

Studiet resulterte i til sammen 150 spesifikke krav til det nye kapslingssystemet. I tillegg kom det også synspunkter fra Rittals rådgivende kundeforum. Ingen av hovedpunktene ble oversett i den etterfølgende produktutviklingen.

Reduserer kompleksiteten

Resultatet er et konsekvent gjennomført system med høy funksjonalitet, monteringsvennlighet og et stort utvalg tilbehør. Et konsekvent 25 mm hullmønster har bidratt til å betydelig redusere antallet enkeltdeler på alle nivåer, som f.eks. 40 prosent færre stansede seksjoner og skinner.

Holger Mrzyglodzik, prosjektleder hos Schubs Steuerungstechnik GmbH, ser store fordeler med det kraftig reduserte antallet installerte komponenter.

– Den største styrken ved det nye skapsystemet er utvalget av tilbehør.

Monteringsvennlig

– Det nye skapet er bedre enn sin forgjenger, TS 8. Det er enklere å montere, særlig i kombinasjon med sokkelen, sier Thomas Frink, administrerende direktør for KSV Koblenzer Steuerungs- und Verteilungsbau GmbH.

Ettersom den nye rammeprofilen med 25 mm hullmønster nå brukes gjennomgående, kan kapslingen utvides mye mer fleksibelt. Det er mulig å montere komponenter som mellomvegger og deksler til berøringsvern. I tillegg kan disse delene monteres på baksiden med det nye alternativet å montere montasjeplater utenfra fra baksiden.

Tidsbesparende

De tidsbesparende fordelene med monteringen er også viktige for Heinz-Josef Schmitz, sjef for produksjon av koblingsutstyr og tekniske tjenester hos Blumenbecker Group:

– Det som virkelig imponerte meg var at du ikke trenger mer enn to verktøy for å ferdigstille skapet.

Montering og demontering av dørene i VX25-systemet er et typisk eksempel på økt brukervennlighet og kan utføres uten verktøy. Det gjelder også det nye snap-on-systemet med dørhåndtak. Håndtaket monteres svært raskt og med bare noen få manuelle grep.

God mottagelse av skapsystemet

Forbedringene og fordelene kan beskrives i det vide og brede.

– Takket være samarbeidet med eksterne spesialister og kunder har Rittal kunnet utvikle et nytt optimalisert skapsystem som allerede ønskes velkommen av markedet, forklarer Per Magnusson, produktsjef på Rittal Scandinavian ab.

AMNYTT magasin nr 4 - 2025 er publisert

Ny utgave av AMNYTT magasin

Møte nestorene Sæland og Borchsenius i videointervju. Les vårt profilintervju med Trygve Dirdal, fagleder instrumentering i Equinor. Vi skriver også om sensorer som forstår og roboter som beskytter – industrien tar nye steg mot smartere, tryggere og grønnere produksjon.

Emerson AI

Emerson utvider AI-porteføljen for tryggere og mer forutsigbar automatisering

Emerson har lansert nye AI-løsninger rettet mot industriell automatisering, med særlig vekt på driftssikkerhet og anvendbarhet i virksomhetskritiske systemer.

Pepperl+Fuchs G11

Pepperl+Fuchs lanserer nye IO-Link huber

Med bruk av IO-Link-huber er mange teknologiske begrensninger en saga blott: de tillater blandet drift av IO-Link-enheter og binære standardsensorer/aktuatorer på en og samme IO-Link-master. De nye IO-Link-hubene i G11- og G16-serien fra Pepperl+Fuchs representerer en spesielt robust og kostnadseffektiv løsning, og gir brukerne størst mulig fleksibilitet i systemplanleggingen.

Camila Medina, foto: Schneider Electric

Ny direktør for industriell automatisering i Schneider Electric Norge

Camila Medina (33) tiltrer 1. juni som direktør for industriell automatisering i Schneider Electric Norge. Hun kommer fra stillingen som strategileder for Norden og Baltikum i samme selskap og har tidligere erfaring fra både Statkraft og Schneider Electric.