Panorama of Oil and Gas central processing platform in twilight,

Viktig standard for petroleumsindustrien, men er ogsåanvendelig for havvind

Standarder baner vei for energieffektive offshoreanlegg

IEC har foretatt en omfattende revisjon av standardserien IEC 61892 som er nøkkeldokumenter for sikkerhet og funksjon for el-installasjoner på offshoreanlegg. Standardserien består av syv deler og anerkjennes av industri og myndigheter internasjonalt.

Norge ved Norsk Elektroteknisk Komite (NEK) har ledet det internasjonale arbeidet som har pågått over flere år.

Nye krav til el-installasjoner

-IEC 61892 serien inneholder viktige krav til sikkerhet og funksjon for el-installasjoner på offshoreanlegg. Dette er en viktig standard for petroleumsindustrien, men kan også være anvendelig for havvind-installasjoner. Revisjonsteamet har bestått av representanter fra både leverandører, brukere og myndigheter. Ved balansert deltagelse kan partene fremme sine interesser og samtidig sørge for at samfunnsoppgavene blir ivaretatt, forteller Arild Røed fra NEK, som er administrativ leder av IECs komite for maritime el-installasjoner (IEC TC 18).

Grundig oppdatering

Det er en grundig oppdatering av standardserien revisjonsteamet nå har vært igjennom. Oppdateringen tar høyde for de raske endringene som skjer innenfor denne næringen. Eksempler på dette er økt automasjon og en økende bruk av alternative energikilder. Det er en markedstrend å forbedre energiutnyttelsen. Dette har derfor blitt en sentral målsetning for revisjonsteamet i arbeidet med å oppdatere standardserien.

- En av de store endringene fra tidligere utgaver av IEC 61892 standardene er at det ikke lenger er en øvre grense på spenningsnivå, hverken for DC eller AC. Dette gjør det blant annet mulig å plassere plattformer lenger fra land, eller koble installasjoner sammen med undervannskabler forklarer Geir Bull-Njaa, som har vært leder av revisjonsteamet. Teamet er en del av IEC Technical Committee 18 (TC 18), som utarbeider standarder for maritime elektriske installasjoner inkludert offshore installasjoner.

Miljø og energibesparelser

Miljøaspektet har også vært en del av arbeidet med standardene. - Selv om dette i utgangspunktet ikke er miljøstandarder, har revisjonsteamet ønsket at IEC 61892-serien skulle bidra til å redusere miljøavtrykket fortsetter Bull-Njaa.

Flere krav som fremmer energibesparelser er implementert i IEC 61892-1. Dette omfatter rasjonell bruk av generatorer og bruk av energibesparende motorer med frekvensstyring som bidrar til å optimalisere energiforbruket. Videre omfatter kravene bruk av transformatorer og annet høyspenningsutstyr med mindre energitap, energioptimalisering gjennom bruk av bremseenergi eller overskuddsvarme, samt bruk av energistyringssystem.

Fornybare energikilder er spesifisert i IEC 61892-2. Disse kan brukes til å forsyne små offshore-enheter med lavt energiforbruk. Fornybare energikilder omfatter blant annet solcellepaneler, vindgeneratorer og termoelektriske generatorer.

AMNYTT magasin nr 4 - 2025 er publisert

Ny utgave av AMNYTT magasin

Møte nestorene Sæland og Borchsenius i videointervju. Les vårt profilintervju med Trygve Dirdal, fagleder instrumentering i Equinor. Vi skriver også om sensorer som forstår og roboter som beskytter – industrien tar nye steg mot smartere, tryggere og grønnere produksjon.

Emerson AI

Emerson utvider AI-porteføljen for tryggere og mer forutsigbar automatisering

Emerson har lansert nye AI-løsninger rettet mot industriell automatisering, med særlig vekt på driftssikkerhet og anvendbarhet i virksomhetskritiske systemer.

Pepperl+Fuchs G11

Pepperl+Fuchs lanserer nye IO-Link huber

Med bruk av IO-Link-huber er mange teknologiske begrensninger en saga blott: de tillater blandet drift av IO-Link-enheter og binære standardsensorer/aktuatorer på en og samme IO-Link-master. De nye IO-Link-hubene i G11- og G16-serien fra Pepperl+Fuchs representerer en spesielt robust og kostnadseffektiv løsning, og gir brukerne størst mulig fleksibilitet i systemplanleggingen.

Camila Medina, foto: Schneider Electric

Ny direktør for industriell automatisering i Schneider Electric Norge

Camila Medina (33) tiltrer 1. juni som direktør for industriell automatisering i Schneider Electric Norge. Hun kommer fra stillingen som strategileder for Norden og Baltikum i samme selskap og har tidligere erfaring fra både Statkraft og Schneider Electric.