Universal robots crop

Viktig at vår produserende industri står klare til å tilegne seg kunnskap

Små og mellomstore produsenter risikerer å få det tøffest

Robotprodusenter har en veldig viktig oppgave i dag: å gjøre det enkelt for beslutningstakere å sette i gang med å frigjøre personalet. Blir det for vanskelig, kommer det ikke til å skje, og dette er et stort hinder for bransjen.

For at vi i Norge skal bli konkurransedyktige, må vi berike oss selv med kompetanse rundt robotautomasjon. Overlater vi alltid jobben til en ekstern partner, vil vi ikke selv besitte kunnskapen om mulighetene med robotautomasjon. Denne kunnskapen om automasjon vil bli viktig i alt fra hvordan produkter konstrueres til hvordan man bygger opp produksjonslinjer.

Partnere til Universal Robots har fullt opp med å installere cobotene våre, og jeg er helt sikker på at det vil bli svært mye å gjøre i fremtiden også. Jeg tror til og med at vi kommer til å få et problem med at etterspørselen rundt integrasjon kommer til å oversvømme markedet. Jeg tror at industrien kommer til å få vanskelig for å finne virksomheter som kan hjelpe dem med integrasjon, ettersom behovet kommer til å bli for stort. Dessverre tror jeg at våre små og mellomstore produsenter kommer til å få det tøffest, sier Julius Skulstad hos Universal Robots. Dersom det blir slik, kommer dette til å bli en stor trussel mot utviklingen av industrien. Det er derfor viktig at vår produserende industri står klare til å tilegne seg kunnskap og erfaring rundt hva man kan gjøre selv og hva man bør overlate til en dyktig integratør. Kompetanse vil bli en veldig viktig puslespillbit for å få konkurransekraft i virksomheten.

Universal Robots pløyer nå ny mark for å igjen drive utviklingen mot enkel robotautomasjon. Akkurat slik iPhone er en maskinvare og en bærer for ulike apper, så er UR-coboten en bærer av ulike applikasjoner. Denne plattformen består i dag av fire tydelige komponenter, en Cobot, økosystemet UR+, UR Academy og UR Application Builder:

Økosystemet UR+ er i dag en markedsplass der eksterne utviklere kan markedsføre sitt UR+-tilbehør som skal være Plug & Produce.

UR Academy er en kostnadsfri interaktiv opplæring som tar 87 min å gjennomføre. Det gir brukerne forståelsen og kunnskapen de trenger for å komme i gang med cobots.

UR Application Builder er en nettbasert programvare der sluttbrukeren kan bygge sin applikasjon simpelthen ved å svare på noen spørsmål. Deretter skapes en animert film, og man får se hvordan det vil se ut, samtidig som programmet til roboten skrives i mellomtiden. Blir det slik man ønsker, kan man lagre programmet og overføre det direkte til coboten og begynne å kjøre.

Prosessen går ut på å bygge sin løsning i UR Application Builder og se hvordan en robot rører seg i applikasjonen samtidig som programmet bygges. Deretter velger man tilbehøret sitt på UR+ og velger størrelse på coboten. Mens man venter på leveransen fem dager senere, gjennomfører man opplæringen UR Academy. Så på én uke er man i full gang med å ruste seg med kunnskap for fremtiden.

Dette gir håp til våre små og mellomstore produsenter.

SINTEF_5G_7 crop

Industri 5.0 - Mennesket i fokus

Industri 5.0 handler om å løfte blikket litt. Løfte blikket ut av bedriften og ta innover seg de store samfunnsutfordringer man står oppi. – Det være seg bærekraft, et viktig element, og det vi kaller resiliens, altså evnen til å motstå alle disse hendelsene som skjer rundt oss hele tiden. Enten det er kriger eller pandemier, eller en brå slutt i forsyningskjedene, og samtidig gå i mennesket – settes i fokus på en litt ny måte, sier Bjørnar Henriksen, seniorforsker, SINTEF Digital Teknologiledelse.

Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

Phoenix lysstyring crop

Strømforsyning for bygningsautomatisering: Forsyne og lade opp via USB

Strømforsyningene STEP Power fra Phoenix Contact er tilpasset behovene i moderne bygningsautomatisering. Via USB-tilkoblingen forsyner de både Smart Meter Gateways, Raspberry Pis og andre Smart Home-komponenter. De kan også brukes for rask opplading av mobilt sluttutstyr og andre 5 V forbrukere.

AMNYTT 02 2024 kollasj crop

AMNYTT 02 2024 er publisert


  •  

  • Konseptet Industri 4.0 ble lansert av den tyske regjering høsten 2011. Nå har EU tatt et nytt initiativ. Industri 5.0 er lansert. I erkjennelsen av at teknologi fungerer ikke uten god og riktig involvering av mennesker rettet det nye initiativet seg mot utnyttelsen av mennesket i det totale bilde. I tillegg tar Industri 5.0 også hensyn til miljømessige forhold. 


les mer...